Okategoriserade  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt  Vegruari 

Punkgryta

Kan man bjuda gäster på mat utan att länsa sitt bankkonto? Jajjamän. Här kommer beviset.
Starka vibbar av 70- och 80-tal. Vego. Minns min kompis föräldrar lagade dessa linsgrytor så vi fick lära oss gilla linser. Och vitlök. Sedan fick vi lära oss det på hemkunskapen. Min tolkning är liiite tillpiffad, men basen är mättande, prisvärda linser. Citron, chili och ingefära ger en härlig kick och smakbrytning. Receptet ska ses som en grund för eget experimenterande. Du kan (och bör) hacka och ha i vilka grön- eller rotsaker som råkar finnas hemma. He het ju int punkgryta för inte.
 IMG_0396
Punkgryta i lyxförpackning, 4 port
1 l vatten
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
4-5 cm färsk ingefära, skalad och skivad
½ röd chilifrukt, urkärnad och hackad
1 burk hela tomater
3 dl röda linser, sköljda i kallt vatten
1 buljongtärning (grönsaks)
½ citron
salt, olja till stekning
Fräs lök, vitlök, ingefära och chili tills det mjuknar utan att få färg. Tillsätt tomater, linser, buljong och vatten. Koka 15 minuter. Smaka av med salt och citron.
Tips: Servera med bröd eller kex och små skålar av olika tillbehör, tex crème fraiche, fetaost, skinka, korv, wokad salladskål eller grillade grönsaker.
Jag vill också tipsa om 70-tals klassikern scones, i min tappning blir de saftiga morotsscones.
andyscones
  • Ingmari

    Underbart med linsrecept. Som jag önskat. Något att ta tag i. Lustigt nog skriker det i kroppen efter sådan mat. Tack för tips!

    • Susanne Jonsson

      Kör hårt!