Bjudmat  Okategoriserade  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt  Vegruari 

Pumpapalt med halloumi

Pumpapalt-5-web

Alltså den hära palten förändrade mitt synsätt på palt. Detta oerhört viktiga kulturarv. Perfekt i matlådan är den också. Eller uppstekt!

Pumpapalt med halloumi, 4-6 port 

300 g pumpa, skalad och urkärnad (1 liten)

300 gram potatis, skalad

ca 3 dl vetemjöl

1 tsk salt

fyllning

1 pkt halloumi, tärnad (Veganskt alt Tofu)

1 dl marinerade soltorkade tomater, i bitar

till servering:

smör, morotsbacon, rårörda lingon/lingonsylt

(sirap, ketchup, brynt smör, rostade hasselnötter, Västerbottensostsmör, knaperstekt tofu, stekt svamp etc)

Så gör jag:

Mixa pumpa och potatis fint i matberedare med kniven. Blanda med salt och mjöl tills du har en konsistens på smeten som går att forma. Koka upp vatten med 1 tsk salt i en stor kastrull (minst 5 liter). Fukta händerna med kallt vatten, forma en boll av smeten och koka en provpalt för att se att smeten håller ihop. Korrigera om det behövs med mer mjöl. Dela upp smeten i 8 lika stora bitar. Lägg en degbit i handen, lägg på halloumi och tomater. Försegla och rulla ihop till en tät boll. Lägg ner palten en och en i det kokande vattnet, låt sjuda. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Det tar ca 20 minuter. Servera med morotsbacon, lingon och smör.

Morotsbacon är strimlor av morötter som jag gör med hjälp av potatisskalaren, steker gyllene i olja i het stekpanna, saltar och låter torka på hushållspapper. Morotschips.

Veganskt alternativ: byt ut halloumi till tofu och smör till mjölkfritt smör.

 

 • Jenny Waldemarson

  Seriöst, ost, ägg, bacon under vegan/vegetariankategorin *grrr*. Ska du ha animalier i recepten så ha det under rätt kategori = lakto-ovo-vegetarian! Det gäller även halloumi, det är INTE vegetariskt då det innehåller får/ko/getmjölk!

  • Susanne Jonsson

   Hej Jenny, tack för dina synpunkter. Vad tråkigt att du blev upprörd, det var inte min mening. Vi har valt att även lägga recept som enkelt modifieras under denna kategori, eftersom detta inte är en vegansk blogg. Det betyder att användaren får ta ansvar för att modifiera recepten. Jag förstår att det kan vara knepigt, så jag ska försöka förtydliga beskrivningen. Ha en fin dag!

 • Margot

  Låter spännande men ska man mixa dem råa blir det inte svårt att få ihop det tänkte prova men frågar först.

  • Susanne Jonsson

   Hej Margot! Jag trodde det, men det gick bara bra.

 • Ingmari

  Intressant recept! Kul idé som ger inspiration även till liknande rätter.

  • Susanne Jonsson

   Härligt Ingmari!

 • Kristin

  Tack för alla vegetariska recept den här månaden. Dom kommer att komma till nytta för min dotter vill att vi ska försöka äta vegetariskt under fastan. Det blir en utmaning. Kram till alla goa här på bloggen

  • Susanne Jonsson

   Hej Kristin! Vad roligt! Kör hårt!