Bjudmat  Okategoriserade  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt  Vegruari 

Pumpapalt med halloumi

Pumpapalt-5-web

Alltså den hära palten förändrade mitt synsätt på palt. Detta oerhört viktiga kulturarv. Perfekt i matlådan är den också. Eller uppstekt!

Pumpapalt med halloumi, 4-6 port 

300 g pumpa, skalad och urkärnad (1 liten)

300 gram potatis, skalad

ca 3 dl vetemjöl

1 tsk salt

fyllning

1 pkt halloumi, tärnad (Veganskt alt Tofu)

1 dl marinerade soltorkade tomater, i bitar

till servering:

smör, morotsbacon, rårörda lingon/lingonsylt

(sirap, ketchup, brynt smör, rostade hasselnötter, Västerbottensostsmör, knaperstekt tofu, stekt svamp etc)

Så gör jag:

Mixa pumpa och potatis fint i matberedare med kniven. Blanda med salt och mjöl tills du har en konsistens på smeten som går att forma. Koka upp vatten med 1 tsk salt i en stor kastrull (minst 5 liter). Fukta händerna med kallt vatten, forma en boll av smeten och koka en provpalt för att se att smeten håller ihop. Korrigera om det behövs med mer mjöl. Dela upp smeten i 8 lika stora bitar. Lägg en degbit i handen, lägg på halloumi och tomater. Försegla och rulla ihop till en tät boll. Lägg ner palten en och en i det kokande vattnet, låt sjuda. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Det tar ca 20 minuter. Servera med morotsbacon, lingon och smör.

Morotsbacon är strimlor av morötter som jag gör med hjälp av potatisskalaren, steker gyllene i olja i het stekpanna, saltar och låter torka på hushållspapper. Morotschips.

Veganskt alternativ: byt ut halloumi till tofu och smör till mjölkfritt smör.