Okategoriserade 

Mina godaste våfflor

Hej Kompisar!

Jag har spanat in en våffeltrend i världen och känner att det är dags att börja använda våffeljärnet lite mer än till bara våffeldagen. Att variera smaken på våfflorna och låta inspirationen flöda runt tillbehören. Ikväll visar jag mina bästa tips i rutan tillsammans med Pekka. Missa inte. Jag är SÅ peppad!

IMG_5717

Jag har gjort ett helt nytt recept på våfflor, det tog ett tag, men värt, tyck jag. Undrar vad ni kommer tycka om det 🙂 Det är lite annorlunda…

Ett specialknep jag har när det gäller söta våfflor är att alltid ta i nymortlad kardemumma och lite vanilj i smeten. SÅ gott. Semmelvibbar! Vad tror ni förresten om de här Belgiska våfflorna vi ska laga ikvällens program. Ojoj, så goda!

100826_foodie 151Foto: Sara Danielsson

Jag har en kompis som alltid gör våfflor på våffelmix, jag tycker att de blir jättegoda. Det är dessutom ett synnerligen smart och prisvärt sätt att bjuda sina nära & kära på mat när man inte har mycket tid eller orken int räcker. Det mesta handlar ändå om stämningen, att äta tillsammans och vad man serverar till. Salta tillbehör är perfekt att börja med på första och sedan gå vidare till sött på andra. Men jag har några fler favoritrecept når det gäller våfflor.

100827_foodie 9550Foto: Sara Danielsson

De här supergoda ost- & örtvåfflorna, gjorda på dinkel, har jag toppat med crème fraîche, lax, rom och kräftstjärtar. Det går lika bra med avokado, någon god röra, grillade grönsaker och kanske ett par rucolablad eller ärtskott. Klipper och serverar som små fjärdedelsbitar, så man orkar testa flera samt att det blir roligare att äta tillsammans. Och att de fortfarande är varma.

Missa int heller det här receptet på lyxiga chokladvåfflor. Farligt goda! Serverar med bär, vaniljglass och glänsande nötkräm.

100826_foodie 123Foto: Sara Danielsson

En favorit för mig är skrädmjöl. Jag gillar den rostade havresmaken. Här kommer ett recept på våfflor på det.

Skrädmjölsvåfflor

100 g smör, smält avsvalnat

2 dl skrädmjöl (rostat havremjöl)

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 ägg

5 dl mjölk

Till servering: grädde & hjortronsylt eller något annat du gillar

  1. Smält smöret, låt svalna.
  2. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke.
  3. Vispa ner mjölk, börja med 2 dl, vispa slätt.
  4. Tillsätt ägg och smör.
  5. Låt stå och dra en stund. Pensla laggen med smör. Provgrädda en våffla och korrigera smeten med mer mjöl om den är för lös.
  6. Grädda & njut!

Tips! Iskallt bubbelvatten ska ge extra krispiga våfflor. Byt ut hälften av mjölken och testa vad du tycker.

Sedan vill jag även varmt tipsa om Mauds frasvåfflor och Tareqs våfflor. Aldrig fel.

Vilka våfflor gillar du? Och vad serverar du till?

Är ni med oss i rutan ikväll? Varmt välkomna!