Okategoriserade 

Mina godaste våfflor

Hej Kompisar!

Jag har spanat in en våffeltrend i världen och känner att det är dags att börja använda våffeljärnet lite mer än till bara våffeldagen. Att variera smaken på våfflorna och låta inspirationen flöda runt tillbehören. Ikväll visar jag mina bästa tips i rutan tillsammans med Pekka. Missa inte. Jag är SÅ peppad!

IMG_5717

Jag har gjort ett helt nytt recept på våfflor, det tog ett tag, men värt, tyck jag. Undrar vad ni kommer tycka om det 🙂 Det är lite annorlunda…

Ett specialknep jag har när det gäller söta våfflor är att alltid ta i nymortlad kardemumma och lite vanilj i smeten. SÅ gott. Semmelvibbar! Vad tror ni förresten om de här Belgiska våfflorna vi ska laga ikvällens program. Ojoj, så goda!

100826_foodie 151Foto: Sara Danielsson

Jag har en kompis som alltid gör våfflor på våffelmix, jag tycker att de blir jättegoda. Det är dessutom ett synnerligen smart och prisvärt sätt att bjuda sina nära & kära på mat när man inte har mycket tid eller orken int räcker. Det mesta handlar ändå om stämningen, att äta tillsammans och vad man serverar till. Salta tillbehör är perfekt att börja med på första och sedan gå vidare till sött på andra. Men jag har några fler favoritrecept når det gäller våfflor.

100827_foodie 9550Foto: Sara Danielsson

De här supergoda ost- & örtvåfflorna, gjorda på dinkel, har jag toppat med crème fraîche, lax, rom och kräftstjärtar. Det går lika bra med avokado, någon god röra, grillade grönsaker och kanske ett par rucolablad eller ärtskott. Klipper och serverar som små fjärdedelsbitar, så man orkar testa flera samt att det blir roligare att äta tillsammans. Och att de fortfarande är varma.

Missa int heller det här receptet på lyxiga chokladvåfflor. Farligt goda! Serverar med bär, vaniljglass och glänsande nötkräm.

100826_foodie 123Foto: Sara Danielsson

En favorit för mig är skrädmjöl. Jag gillar den rostade havresmaken. Här kommer ett recept på våfflor på det.

Skrädmjölsvåfflor

100 g smör, smält avsvalnat

2 dl skrädmjöl (rostat havremjöl)

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 ägg

5 dl mjölk

Till servering: grädde & hjortronsylt eller något annat du gillar

 1. Smält smöret, låt svalna.
 2. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke.
 3. Vispa ner mjölk, börja med 2 dl, vispa slätt.
 4. Tillsätt ägg och smör.
 5. Låt stå och dra en stund. Pensla laggen med smör. Provgrädda en våffla och korrigera smeten med mer mjöl om den är för lös.
 6. Grädda & njut!

Tips! Iskallt bubbelvatten ska ge extra krispiga våfflor. Byt ut hälften av mjölken och testa vad du tycker.

Sedan vill jag även varmt tipsa om Mauds frasvåfflor och Tareqs våfflor. Aldrig fel.

Vilka våfflor gillar du? Och vad serverar du till?

Är ni med oss i rutan ikväll? Varmt välkomna!

 • Ami

  Skrädmjölsvåfflorna kan jag verkligen rekommendera.

  • Susanne Jonsson

   Tjohooo!

 • Susanne Jonsson

  Tjohooo Jess, tusen tack!

 • Liljan

  Åh Susanne, vilken våffelfest det blev!! Nu måste det hem ett nytt våffeljärn, jag vill testa både de med potatisar och de med smördeg-allt såg såå läckert ut. Sen är ju ni två för härliga tillsammans-fint program!!
  Kramar, Liljan

  • Susanne Jonsson

   Jaaa!!! Tusen tack. Det värmer verkligen att höra. Kramar till er alla!

 • Jess

  Oj vad skoj att se!
  Driver glasscafé i bokskogen med bla en våffelmeny bestående av både lunchvåfflor o dessertvåfflor i allsköns smakvarianter och med vegan/glutenfri smet som alternativ och våfflan behövs verkligen puffas för som läckerbit i alla varianter. Från totalt onyttig till rena hälsomumset 😋
  Tack för inspiration!

 • Ann Viking

  Men hej – så gott! Såg att du hade den där ‘konservburken’ med croisant-deg, den har jag letat efter med blåslampa i min region och alla (ensidiga) matkedjor har slutat ta in dom. Jag ville göra pizzaring/crecentring på degen ju… får jag fråga om du fann din ‘konservburk’ med enkelhet?

  • Susanne Jonsson

   Hej Ann! De verkar finnas här i Umeå på de större matbutikerna. Hmm… Hoppas du hittar den!

 • Margot

  God kväll måste tala om att när jag kollade plattan på morgonen och såg våfflor så till eftermiddagskaffe serverades våfflor med jordgubbssylt och grädde. Detta kände vi att vi ville ha ösregn utanför rutan och grått och mörkt då behöver man ha något riktigt gott. Ha det gott alla vänner och tack Susanne för alla dina recept.Ps gjorde rödbetssallad idag den blev ju helt fantastiskt god DS.

  • Susanne Jonsson

   Vad roligt att höra Margot!

 • Ingmari

  Sååå hungrig jag blir! Och så många trevliga recept. Salladen med vitkål och variationer tex. Tror inte jag själv hade haft i dill men är nog mycket gott. Så kul det verkar med mumsiga våfflor av olika slag. Och vilket mysigt förkläde du hade idag, Susanne! Ger både retrovibbar och barndomskänslor. Här hemma har vi också börjat ”he i” saker när vi lagar mat. Låter så trevligt och allt smakar mycket godare sedan. Tack för mysigt smaskigt i rutan!

  • Susanne Jonsson

   Ja, jag älskar det där förklädet som jag fått från Margareta i Sölvesborg. Väl bekomme!

 • Ingmari

  Haha! Jag tror att du är tankeläsare. Har precis talat om våffeljärnet och dess goda sidor. Allt från våfflor, och gärna vanilj i som vi brukar ha, till varma smörgåsar kan göras i det. Vi gör också laktos- och glutenfria våfflor. Både med salt, som kaviar och creme fraiche och lök till, och sött som bär och sylt, till. Och festligt är att jag nyligen köpte skrädmjöl. Inte lätt att få tag på så det gäller att köpa när det finns. Så gott!!! Då vi äter glutenfritt pga veteallergi så är skrädmjöl kul och gott att ta till. Ser fram mot härliga tips i rutan. Värmande i snögloppet då jag är ”insnöad” igen och längtar efter våren. Kräm!

  • Susanne Jonsson

   Tusen Tack! Kräm!