Inspiration  Okategoriserade  Recept  Veganskt  Vegetariskt  Vegruari 

Min Bästa Pizza

När jag vill laga nåt riktigt gott så är det här en favvo jag återkommer till. Den råkar vara vegansk. Låt INTE det avskräcka er.

15042014-Primörpizza-66

En pizza, eller tarte, toppad med tunna potatisskivor, vitlök, chili och timjan.

15042014-Primörpizza-61

Har ni testat? Annars: gör det!

Såhär gör jag:

Potatispizza, 4 stora eller 8 små

deg

25 g jäst

4 dl kallt vatten

1 dl yoghurt (havregurt går bra)

1 msk honung (välj agave för veganskt)

2 tsk salt

1 dl olivolja

650 g vetemjöl + till utbakning

fyllning

500 g fasta potatisar, i mycket tunna skivor

2 röda spansk peppar, strimlad

några kvistar färsk rosmarin, timjan eller oregano

svartpeppar, flingsalt, olivolja

till garnering: 1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet

Smula ner jästen i en bunke, lös upp den i lite vatten. Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 1,5 timme alternativt täck med plastfolie och kalljäs över natten i kylskåp. Om du har bråttom så använd fingervarmt vatten, 37 grader, jäs 45 min. Skala potatisen till fyllningen, skiva tunt och lägg i kallt vatten. Jag skivar potatisen på mandolinen, men det går även bra i matberedare om du har en sådan insats. Sätt ugnen på 275 grader, låt en plåt värmas i ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig, dela i 4 eller 8 bitar och forma bollar. Låt degen vila 10 minuter. Kavla ut till knappt 1 cm tjocklek, lägg på bakpappersklädd plåt.

15042014-Primörpizza-21

Lägg på potatis och spansk peppar.

15042014-Primörpizza-22

Strö på örter, salt och peppar (skivade vitlöksklyftor om du vill). Ringla lite olja ovanpå. Ta ut den varma plåten, för över pizzan med papper och allt. Grädda högt upp tills de fått vacker färg, ca 10 minuter. Dra bort bakpappret mot slutet.

15042014-Primörpizza-59

Det är enkelt att göra egen deg, det är inte många ingredienser. Men, färdig pizzamix funkar också!

Servera pizzan som den är, eller med en god dip. Den här gillar jag!

15042014-Primörpizza-91

Grillad paprikadip, 10 port

1 grillad paprika, ca 300 gram

1 röd spansk peppar, urkärnad

2 dl kikärtor, kokta

2 dl valfria nötter, pumpakärnor eller mandel

2 vitlöksklyftor

1 dl vatten

1 msk pressad citron

salt, peppar

till servering: ½ dl olivolja

Mixa samtliga ingredienser 5 minuter i matberedare. Späd med vatten om du önskar en tunnare konsistens. Smaka av med citron, salt och peppar. Lägg upp i skål och ringla olja över.

Och alltihopa är veganskt. Bara en sån sak.

Ha nu en jättefin söndag allihopa!

  • Susanne Jonsson

    Tack Ami! Ja, testa den också, den är super!

  • chris

    Angående potatispizzan.. Sen när finns det honung för veganer?

    • Susanne Jonsson

      Hej Chris, jag ser att min kommentar om honungen har fallit bort när jag kopierade in receptet. Tack för att du påpekade det. Ha en fin dag!

  • Ingmari

    Mycket spännande! Låter som ett väldigt lockande alternativ att testa.

    • Susanne Jonsson

      Tack, vad roligt att höra!

  • Ami

    Tack 😊 ! Den pizzan återkommer vi alltid till. Festligt att det kan bli så gott men man får inte glömma det rivna citronskalet till sist. Mums!
    Vegfärssåsen du tipsade om i förra inlägget måste testas när alla ingredienser nått kylskåpet. Lät enkelt o gott. Vi har ngn vegofärs i frysen som behöver användas. Här i Östergötland är det grått o ruggigt idag. Hoppas solen skiner desto mer på er 🌞.