Glutenfritt  Okategoriserade  Vardagsmat  Vegetariskt  Vegruari 

Mac & Cheese

Idag blir det en krämig, kultig amerikansk klassiker: Macaroni & cheese.

maccheesekikärtspasta-14-web

Vi tar det från början. Jag väljer ofta pasta gjord på baljväxter. I det här fallet kikärtor.

maccheesekikärtspasta-web

Kikärtspasta är int konstigare än att man blandar kikärtsmjöl och vatten och formar makaroner av smeten. Den ser ut som vanlig pasta, men är helt naturligt glutenfri. Det här tilltalar många som undviker gluten och snabba kolhydrater. Pastan är betydligt dyrare än vanlig pasta, kanske upp till 3 gånger så dyr, men ändå roligt att det finns ett nytt alternativ till glutenfri pasta som ofta annars görs på ris och majs. Koktiden är 8-10 minuter och man hittar den i vanliga livsmedelsbutiker.

maccheesekikärtspasta-6-web

Fräst ett paket veg bacon alt en ask champinjoner eller en burk kronärtshjärtan i bitar. Tillsätt 4 dl crème fraîche, riv ner 1 vitlöksklyfta och smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med makaroner, 1 ägg och riven ost. Mängd efter egen smak och samvete. Ju mer ost, desto krämigare slutresultat.

maccheesekikärtspasta-11-web

Jag hade kvar av mina Piennolotomater så jag skivade dom, du kan ta vanliga tomater eller hoppa över det helt. Sedan åkte det på en smulad torkad chili. Chili mac & cheese, yes baby!

maccheesekikärtspasta-39-web

In i ugnen på 225 grader och baka av tills ytan är gyllene. Om man vill kan man he på något crunchigt strössel tex hackad mandel, krossade nachos eller cornflakes innan man gräddar.

maccheesekikärtspasta-31-web

Förhoppningsvis har du några gröna blad eller rivna morötter att servera till. Då blir det ännu lite tjusigare 😉

Ps. Kokosost och havrefraiche funkar bra om man vill ha mjölkfritt. Ägget går att hoppa över, kanske vill man ha lite extra ost då..

 

  • Susanne Jonsson

    Eller hur 🙂

  • Barbro

    Vill bara tala om för dej Susanne har idag gjort din rödbetsallad med apelsin och vad god den var.
    Ha nu en bra kväll mina vänner här.

    • Ingmari

      Låter suveränt. Måste testa här hemma för de mina både tål och tycker om ingredienserna. Tack för tips!

      • Barbro

        Du Ingmari testa också gurksalladen med dill den är också god men som jag skrev till Margot vänta på den svenska gurkan.

    • Margot

      Även jag har gjort rödbetssallad såg att jag hade rödbetor som jag glömt av smakade och den var jättegod……mums

    • Susanne Jonsson

      Tusen tack Barbro, vad roligt att höra!

  • Margot

    Idag har jag inhandlat kikärtspasta ska bli kul att testa tycker den röda linspastan är jättegod använder aldrig vanlig pasta numera.

    • Susanne Jonsson

      Bra man kan testa och känna vad man mår bra av. Heja!

  • Ingmari

    Mmmmm. Spara lite åt mig. 😉😉😉 Och de andra här på sidan vill säkert också smaka. Så gott. Och trevligt med annorlunda pasta.

  • Margot

    Idag blev det denna rätt men jag använde pasta av linser och vita bönor hade ju ingen vegetarisk bacon men gjorde den utan maken åt lite kassler till. Jag gjorde också vintersalladen med vitkål och morötter som vi älskar. Tänk vad man lär sig att inte behöva kött i alla lägen vet inte om man kan få tag i vegetarisk bacon här men ska kolla. Många hälsningar från ett grått och trist Borås även regnigt.

    • Barbro

      Ja du Margot den salladen är ju jättegod men prova även gurksalladen den är god också.Men hoppa gurkan än så länge vänta tills den svenska kommer du får du en favorit till.
      Ha en fortsatt dag.

      • Susanne Jonsson

        Precis Barbro!

    • Susanne Jonsson

      Vad bra att du anpassar efter vad som finns hemma Margot, heja du! Och jag blir så glad att mina recept används, tack för att ni berättar för mig.