Glutenfritt  Okategoriserade  Vardagsmat  Vegetariskt  Vegruari 

Mac & Cheese

Idag blir det en krämig, kultig amerikansk klassiker: Macaroni & cheese.

maccheesekikärtspasta-14-web

Vi tar det från början. Jag väljer ofta pasta gjord på baljväxter. I det här fallet kikärtor.

maccheesekikärtspasta-web

Kikärtspasta är int konstigare än att man blandar kikärtsmjöl och vatten och formar makaroner av smeten. Den ser ut som vanlig pasta, men är helt naturligt glutenfri. Det här tilltalar många som undviker gluten och snabba kolhydrater. Pastan är betydligt dyrare än vanlig pasta, kanske upp till 3 gånger så dyr, men ändå roligt att det finns ett nytt alternativ till glutenfri pasta som ofta annars görs på ris och majs. Koktiden är 8-10 minuter och man hittar den i vanliga livsmedelsbutiker.

maccheesekikärtspasta-6-web

Fräst ett paket veg bacon alt en ask champinjoner eller en burk kronärtshjärtan i bitar. Tillsätt 4 dl crème fraîche, riv ner 1 vitlöksklyfta och smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med makaroner, 1 ägg och riven ost. Mängd efter egen smak och samvete. Ju mer ost, desto krämigare slutresultat.

maccheesekikärtspasta-11-web

Jag hade kvar av mina Piennolotomater så jag skivade dom, du kan ta vanliga tomater eller hoppa över det helt. Sedan åkte det på en smulad torkad chili. Chili mac & cheese, yes baby!

maccheesekikärtspasta-39-web

In i ugnen på 225 grader och baka av tills ytan är gyllene. Om man vill kan man he på något crunchigt strössel tex hackad mandel, krossade nachos eller cornflakes innan man gräddar.

maccheesekikärtspasta-31-web

Förhoppningsvis har du några gröna blad eller rivna morötter att servera till. Då blir det ännu lite tjusigare 😉

Ps. Kokosost och havrefraiche funkar bra om man vill ha mjölkfritt. Ägget går att hoppa över, kanske vill man ha lite extra ost då..