Bekvämimpa  Bjudmat  Glutenfritt  Julmat  Recept  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt  Vegruari 

Lyxpasta på 3 minuter

Så är det äntligen 1:a februari. Vegetariska dagen. Och jag vill börja med att tacka er alla för det stora intresset kring mina vegetariska recept. Genom att förändra lite här och där så gör du skillnad. Det som idag kan verka lite knepigt kommer kännas helt normalt när man tränat lite. Hoppas att ni känner er trygga och vågar testa lite nytt tillsammans med mig.
Nu kör vi!
Första receptet ut är som sagt min älskade lyxpasta på 3 minuter. Okej, ibland tar det 5.

IMG_8164

Bilden är från när jag lagade den på en skogskulle i Englands Lake District. Istället för rucola tog jag ett par blad rosmarin som växer vilt. Succé! Det bästa är att det här receptet är såklart den goda smaken, men också att det går snabbt att laga och att det är så enkelt. Man kan laga det med väldigt spartansk utrustning och minimalt med disk. Oavsett om man är hemma i köket eller bor i en yurt i skogen.

Lyxpasta på 3 minuter, 4 port

200 g färsk svamp, i bitar

4 port färsk tortellini

2 dl crème fraiche, valfri fetthalt

1 dl ost, riven

1 ask cocktailtomater, halverade

1 röd lök, hackad

70 g rucola

smör till stekning, vitlök, salt, svartpeppar

Såhär gör jag

Stek svamp i smör, salta och peppra, ställ åt sidan. Koka tortellini knappt färdig i saltat vatten, häll av och spara 2 dl av kokvattnet. Blanda pasta och crème fraîche i kastrullen, rör om, späd med kokvatten till lagom konsistens. Tillsätt resterande ingredienser. Smaka av med vitlök, salt och peppar.

Tips: Tillsätt grönsaker som du råkar ha hemma att fräsa med i svampen. Du kan även ha i förvällda gröna bönor eller frysta grönsaker direkt i såsen, tex broccoli. Gillar du int svamp är kronärtskockshjärtan/bottnar ett bra alternativ. Servera med linser eller bönor om du önskar en mer mättande rätt.

Glutenfritt? Den färska, glutenfria pastan är utmärkt, testade den för några månader sedan.

Mjölkfritt? Läs noga på pastapaketet, ibland får man ta en ofylld pasta istället. Byt vanlig crème fraîche mot havrefraiche eller mjölkfri färskost. Kokosost funkar jättebra här.

Och Ikväll lagar Johanna vegetariskt i rutan!

 • Susanne Jonsson

  Precis Ingmari! Pepp på glädje & kärlek!

 • Ingmari

  Härligt recept som går att göra både gluten- och laktosfritt. Måste testas. Hjärtligt Tack !!! till er alla för de underbara gratulationerna. Det värmde! Här har det varit mycket på g och omvälvande blandat med rejäl snuva och antagligen influensa i familjen. Känner verkligen för nyttigheter och mer grönt i vegruari! Våren kryper närmare och nyss var det becksvart kl 15 men nu är det ljust ute till kl 17 i princip. Underbart! Mera sallad känns det då. Samtidigt är det enormt höga priser på det gröna så det får bli rotfrukter och kål. Mumsigt! Hoppas att det har blivit ett litet frö sått hos programledningen som växer bättre än frostskadad sallad. Vore ju kul att krämgänget kunde få konkurrera lite med Susanne i spishörnan. Eller smaka delikata tips på plats i Umeå. Ett härligt gäng där det aldrig är pajkastning 😉😉😉 utan bara glada tillrop och pepp om allt från mat och bondens marknad till krya på dig-hälsningar och grattis. Och som nav finns Susanne, alltid glad och receptidéspruta med omtanke om allas gomupplevelse och goda hälsa. Fantastiskt! Hoppas…

 • Kristin

  Kan varmt rekommenderas. Vi gjorde den igår. Mums mums inga rester där. Sköt om er och ha en bra dag.

  • Susanne Jonsson

   Så roligt att höra, tusen tack!