Världens godaste vegfärssås
Den här grytan är en höjdare. Så många har berättat att de älskar det enkla men ändå lyxiga receptet. Det kan vara världens godaste, vegetariska färssås.
Krämig Italiensk färsgryta med soltorkade tomater & citron, 4 port
400 g vegetarisk färs
1 gul lök, hackad (vitlök om man vill, gärna rostad vitlök om man vill lyxa)
1 dl soltorkade tomater i olja, strimlade
2 dl vitt vin
2,5 dl grädde (valfri fetthalt, men kokbar)
1 dl oliver, utan kärna
1 ekologisk citron
svartpeppar, salt, persilja eller annan ört från frysen om man råkar ha hemma, smör till stekning
till servering: rucola, potatis, ris eller pasta
Fräs färs, lök och tomater. Häll på vin. Låt det koka in några minuter. Häll på grädde och koka någon minut. Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med vitlök, rivet citronskal, salt och peppar. Strö på oliver och persilja.
Servera med rucola, pressad potatis, pasta eller ris.
Tips om vegetarisk färs: Att välja vegetarisk färs kan vara lite knepigt. Alla har ju som sin egen smak. Endel vill ha väldigt finfördelat, endel med mer ”hela” bitar. Jag fick prova en av varje innan jag hittade min favorit. Den här grytan går bra att göra med andra köttsubstitut som tex pulled veg.
Tips om kikärtor & linser: Man kan också göra den här grytan på kokta kikärtor eller linser. Om man tar linser, så ta en hårdare sort tex de små gröna eller belugalinser. Röda linser är mer mjöliga och passar bäst till biffar och soppor, tycker jag.