Äggfritt  Bekvämimpa  Bjudmat  Glutenfritt  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Susannes torsdagstips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt  Vegruari 

Världens godaste vegfärssås

Den här grytan är en höjdare. Så många har berättat att de älskar det enkla men ändå lyxiga receptet. Det kan vara världens godaste, vegetariska färssås.

bild

 

Krämig Italiensk färsgryta med soltorkade tomater & citron, 4 port

400 g vegetarisk färs

1 gul lök, hackad (vitlök om man vill, gärna rostad vitlök om man vill lyxa)

1 dl soltorkade tomater i olja, strimlade

2 dl vitt vin

2,5 dl grädde (valfri fetthalt, men kokbar)

1 dl oliver, utan kärna

1 ekologisk citron

svartpeppar, salt, persilja eller annan ört från frysen om man råkar ha hemma, smör till stekning

till servering: rucola, potatis, ris eller pasta

Fräs färs, lök och tomater. Häll på vin. Låt det koka in några minuter. Häll på grädde och koka någon minut. Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med vitlök, rivet citronskal, salt och peppar. Strö på oliver och persilja.

Servera med rucola, pressad potatis, pasta eller ris.

Tips om vegetarisk färs: Att välja vegetarisk färs kan vara lite knepigt. Alla har ju som sin egen smak. Endel vill ha väldigt finfördelat, endel med mer ”hela” bitar. Jag fick prova en av varje innan jag hittade min favorit. Den här grytan går bra att göra med andra köttsubstitut som tex pulled veg.

Tips om kikärtor & linser: Man kan också göra den här grytan på kokta kikärtor eller linser. Om man tar linser, så ta en hårdare sort tex de små gröna eller belugalinser. Röda linser är mer mjöliga och passar bäst till biffar och soppor, tycker jag.