Okategoriserade 

Kladdkakssemlan

Ikväll tänkte jag se till att det blir en liten semmelfest i Go’kväll. Det är ju Fettisdag på tisdag, hurra för det!

semmelkaka2016-92-web

Jag tänker göra en smaskig kladdkakssemla. Helt enkelt en Kladdig Kladdkaka med mandelmassa fylld med hjortrongrädde. Mycket enkelt och gott. Och inte en chans att det blir nån törbulla. Den klassiska semlan håller ju alltid, men det här är en enklare variant. Jag gillar att göra dem i små formar, så kan man enkelt frysa in och ta fram eftersom och tvärgöra sig en saftig semmelbakelse.

semmelkaka2016-4-web

Stylist Hedvig Andér tipsar och berättar om den lilla svarta. Jag älskar Hedvigs tips. Hon är så bra på att se vad våra olika kroppar klär bäst i. Att framhäva och lyfta det personliga. När man hör henne prata så förstår man vilken erfarenhet och kompetens hon besitter. Dessutom, och viktigast för mig, så är Hedvig en fantastisk människa. Men det händer mer! Rachel Molin drömreser och Linnéa Olsson spelar och sjunger så vackert. Linda håller i trådarna.

Är ni med oss ikväll?

 • Barbro

  vill bara tala om vilka goda semlor-tusen tack Susanne.
  ha nu en bra kväll alla mina vänner.

  • Susanne Jonsson

   Tack Fina Barbro!

 • Susanne Jonsson

  Det finns mycket att göra på det! Helt klart en del av framtidens mat.

 • Birgitta Abrahamsson

  Hej Susanne!
  Kollar alltid på dig i Gokväll. Tack för alla fantastiska recept. Skulle så gärna vilja veta var jag kan hitta dom fina pappersformarna som du gjorde semmelbakelse i? Min dotter har haft svår cancer och är vegetarian, nu har hon fått mig att bli det också. Dina vegorätter har jag provat flera gånger och dom är så fantastikt goda. Tack för att du finns! Kram

  • Susanne Jonsson

   Hej Birgitta! Tack för att du berättar för mig. Jag har beställt dem på nätet, sök på muffinsformar i papp, om du vill veta exakt företaget så skicka ett majl till gokvall@svt.se så svarar vi där. Jag får inte skriva ut företagsnamn här, men vi får svara på majl. Ha en superfin dag!

 • Lollo Wijk

  Om man istället vill grädda smeten i en stor kakform, vad tror du ungstempen bör vara?
  Mvh
  Louise

  • Susanne Jonsson

   Hej Lollo, jag kör på 175 grader vanlig ugn. Ska du göra en stor? Så spännande! Kör hårt!

   • Lollo Wijk

    Nu har jag bakat smeten i form! Jag ökade på receptet 1/2 gång men man skulle säkert kunna dubbla det också utan att kakan blir för tjock.
    Min mängd smet körde jag i 175 grader som du rekommenderade. Lät den stå i mitten av ugnen i 18 minuter. Blev helt perfekt med gräddade kanter och kladdig mitt! bredde på hjortronsylt och toppade med grädde, mandelspån och florsocker. Mina kollegor på jobbet blev som galna! Helt underbar kaka! Smakar verkligen som semla! Tusen tack för receptet! Kommer helt klart göra det igen!! 😀

    • Susanne Jonsson

     Toppen, bra jobbat Lollo!

  • Ingmari

   Intressant. Och sedan skära bitar då? Bakelseliknande? Kul idé!

   • Lollo Wijk

    bakade i en vanlig rund form med löstagbar kant. Funkade klockrent!

 • Jag älskar att se dina inslag för att du alltid är så positiv. Det jag särskilt uppskattar är hur positivt du uttalar dig om och tipsar om det vegetariska. Det jag saknar är dock ett mer fokus på det veganska och inte enbart ovo-lacto.

  Nu min önskan. Kan du ha ett aquafabatema? Både som bas för kakor, men även matlagning? Vore också kul med tips om att göra egen aquafaba. Har försökt, men jag får inte till det med eget avkok, men det fungerar utmärkt med färdigköpt från tetrapack och burkar.

  • Susanne Jonsson

   Hej Minwynn! Tack. Vad roligt att höra! Och jag älskar aquafaba! Jag förstår och jag tar till mig dina synpunkter. Maximilian, Go’kvälls vegankock, lagar alltid veganskt, så jag brukar köra en blandning av vegetariskt och veganskt när det är möjligt. Jag tror han körde aquafabatema en gång, men det finns absolut mer att göra med det! Själv kör jag på färdigköpt, har inte testat göra eget ännu. Ha nu en härlig kväll!

   • Ingmari

    Vill gärna lära mer om det. Vore kul och intressant!

   • Ingmari

    Såg när Maximilian lagade av det. Hade aldrig hört om det innan. Sett det i andra sammanhang ny också. Helt otroligt. Men vill gärna också ha mer tips. Gärna också om kikärter i sig och hur man gör för att få dem snälla mot magen – och omgivningen. 🤔😣😉 Finns det några bra tips man inte vet om? Plus goda recept.

   • Ja jag vet och det är superroligt att Go’kväll har en egen vegankock. Gillar din matlagning dock 🙂 Missade nog Maximilians aquafabatema. Om du kan ha ett sånt tema skulle jag gilla det 🙂

    • Susanne Jonsson

     1000-Tack! Vad roligt att höra Minwynn 🙂 Jag tar det med mig och det är jättebra att ni skriver här vad ni önskar se mer av, så tar jag med det när jag har möte med redaktionen, samt att de också kan gå in och läsa vad ni önskar mer av. Jättebra! Ha nu en härlig söndag!

 • Helena

  Var kommer de fina muffinsformarna du använde i TV i kväll i från?

  • Susanne Jonsson

   Hej Helena! Jag har beställt dem på nätet, sökord muffinsformar i papp. Jag får inte skriva ut här, men vill du veta exakt, så majla gokvall@svt.se så får vi svara den vägen. Ha en superfin kväll!

 • Ingela

  Så gott det ser ut och tack för inspiration inför fettisdagen.

  • Susanne Jonsson

   Tack Ingela!

 • Barbro

  klart att man är med ikväll-alltid kul med annorlunda semlor.
  ha nu en bra kväll alla mina vänner här med dej Susanne kram på oss

  • Susanne Jonsson

   Hurra!

 • Margot

  Ja visst är vi med det är ju självklart jag säger som Ingmari att 1000 milaservice vore något att få uppleva men mina kilon är alldeles för många (så nu vet ni det) så att hitta något i klädväg vore inte lätt. Men nu är kaka till kaffet bannlyst här endast speciella tillfällen vankas det något så kanske semla på tisdag blir tillåtet.

  • Susanne Jonsson

   Jag tror det finns många som känner liknande det du beskriver Margot. Jag tycker det är viktigt att människor i alla former syns på tv. Och ännu viktigare att få hjälp när det är svårt. Tack för all fin energi du delar med dig av till oss här.

 • Ingmari

  Hedvig bor ju ”en bit bort” här från mig som det heter. Hon har säker smak och ger bra tips. Det är fantastiskt att se hur Gör om mig-gänget nyskapar och ger deltagarna helt ny look. Skulle gärna själv vilja få 1000-milaservice i studion men undrar om det är något de skulle klara av?! Får bli lite, eller snarare mycket, mer vegomat först. Och inte sååå många kladdkakesemlor. Jag är dessutom gråhårig sedan 20-årsåldern, som det påstås att vallonättlingar blir, och trivs med det. Vet inte om någon får ändra på den färgen. Men kul frisyr och klädtips vore underbart. Och få uppleva programmet live i Umeå. Det vore något!

  • Susanne Jonsson

   Skriv till Gör om mig. Jag rekommenderar det till alla. Oavsett om man behöver. Det är helt enkelt en toppendag man får vara med om med massa bra hjälp!

 • Ingmari

  Frestande. Klart tv också lockar.