Äggfritt  Bjudmat  Lyxiga fredagsfavoriter  Okategoriserade  Recept  Vardagslyx  Vegetariskt  Vegruari 

Helglyx: Pumparisotto

Jag får ofta frågor om lite festligare, vegetarisk mat. Det här är ett utmärkt exempel på en sådan rätt. Mättande och ljuvlig både i utseende och smak.

Bondens2016-183-web

 

Pumparisotto med rostade hasselnötter & rosmarin, 4 port

1 l grönsaksbuljong (mängden kan variera något mellan olika rissorter)

2 schalottenlökar, finhackade

4 dl risottoris avorioris

400 g pumpa, rostad och mosad ca 1/2 mellanstor pumpa

3 dl vitt vin

1-2 dl lagrad hårdost, riven +till garnering (här kan du välja en annan ost)

smör eller olja till stekning

salt, svartpeppar

topping

1 dl rostade hasselnötter eller mandel, hackade

1 msk honung

150 g smörstekt svamp (valfritt)

några kvistar färsk rosmarin

Koka upp buljongen, ställ åt sidan. Hemgjord buljong är godast, men en buljongtärning i vatten funkar också bra. Fräs lök mjuk i smör utan att den får färg. Tillsätt ris, rör om. Häll på vin och sjud tills det nästan kokat in, då börjar du tillsätta buljong skopa för skopa allt eftersom det kokar in. Det tar drygt 15 minuter. Rör ner pumpa och låt allt bli genomvarmt. Tillsätt riven ost, smaka av med salt och peppar. Stek örterna i smör tills de är krispiga. Toppa risotton med ost, nötter, honung, örter och svamp alt brynt smör.

Bondens2016-192-web

Tips: Rostade nötter går att byta ut mot mandel eller pumpakärnor.

Ha en härlig lördag kompisar!