Bjudmat  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Lyxmat  Okategoriserade  Recept  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt  Vegruari 

Underbara Citronbollar

Den här rätten alltså… SÅ god! Även om det kanske inte ser jätteroligt ut på bild. Om man toppar med wokade grönsaker och lingon blir det finare 🙂

citronbollar-1933

Citronbollar, 6 port

färs

500 g finfördelad sojafärs, tinad

0,5 dl ströbröd

2 msk potatismjöl

1 dl havremjölk eller grädde

2 små ägg eller 1 stort

1 gul lök, riven

2 vitlöksklyftor, rivna

1-2 tsk sambal

2 tsk fransk senap

4-5 cm färsk ingefära, riven

0,5 dl persilja, hackad

2 msk grönsaksfond

2 ekologiska citroner, det rivna skalet från båda, saften från en

salt, peppar, smör eller olja och vetemjöl till stekning

sås

2 dl vitt vin

2 dl kokbar grädde (valfri sort)

2 lagerblad (valfritt)

1. Blanda samtliga färsingredienser. Låt stå och svälla 15 minuter, eller om du vill över natten/ett par timmar i kylen.

2. Ta en provbit färs, rulla i vetemjöl, stek i smör. Korrigera kryddning och konsistens (tillsätt mer potatismjöl om de faller isär).

3. Forma färsen till bollar, stora som pingisbollar, rulla i mjöl.

4. Stek bollarna gyllene runt om i smör. Du kanske får steka i ett par omgångar, beroende på stekpannans storlek.

5. Lyft upp bollarna. Häll vin och lagerblad i pannan, låt koka någon minut, lägg i bollarna. Häll på grädde, koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö på persilja.

Servera med potatis eller pasta.