Bjudmat  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Lyxmat  Okategoriserade  Recept  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt  Vegruari 

Underbara Citronbollar

Den här rätten alltså… SÅ god! Även om det kanske inte ser jätteroligt ut på bild. Om man toppar med wokade grönsaker och lingon blir det finare 🙂

citronbollar-1933

Citronbollar, 6 port

färs

500 g finfördelad sojafärs, tinad

0,5 dl ströbröd

2 msk potatismjöl

1 dl havremjölk eller grädde

2 små ägg eller 1 stort

1 gul lök, riven

2 vitlöksklyftor, rivna

1-2 tsk sambal

2 tsk fransk senap

4-5 cm färsk ingefära, riven

0,5 dl persilja, hackad

2 msk grönsaksfond

2 ekologiska citroner, det rivna skalet från båda, saften från en

salt, peppar, smör eller olja och vetemjöl till stekning

sås

2 dl vitt vin

2 dl kokbar grädde (valfri sort)

2 lagerblad (valfritt)

1. Blanda samtliga färsingredienser. Låt stå och svälla 15 minuter, eller om du vill över natten/ett par timmar i kylen.

2. Ta en provbit färs, rulla i vetemjöl, stek i smör. Korrigera kryddning och konsistens (tillsätt mer potatismjöl om de faller isär).

3. Forma färsen till bollar, stora som pingisbollar, rulla i mjöl.

4. Stek bollarna gyllene runt om i smör. Du kanske får steka i ett par omgångar, beroende på stekpannans storlek.

5. Lyft upp bollarna. Häll vin och lagerblad i pannan, låt koka någon minut, lägg i bollarna. Häll på grädde, koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö på persilja.

Servera med potatis eller pasta.

  • LM Ericsson

    Hej. Har just gjort iordning färsen fast på Cuorn. Hoppas det funkar också. Brukar göra andra vegbullar med blandat resultat. Skall bli spännande att prova. Roligt även att läsa kommentarerna. Så olika vi läser recept. Jag har blandat i alltihopa. Fond, persilja ströbröd och allt annat i receptet förutom det som skall vara till såsen. Väntat nu på att det skall svälla ihop lite, och att färsen som inte var helt tinad i botten skall Tina den också. Håll tummarna nu!

    • LM Ericsson

      Kan berätta att bullarna blev jättegoda. Med lite blöta händer och ett stort kaffemått kunde man forma bullar. De gick väldigt lätt att steka. Jag har lagt dem i frysen och gör såsen när de ska serveras.

      • Susanne Jonsson

        Tusen tack LM för jättebra tips! Ha en superfin kväll allihopa!

  • Giggi

    Hoppas att jag får svar snabbt. Grönsaksfonden ska den i färsen? Persiljan den ska inte i färsen eller hur? Jag har kyckling eller kalvfond kan jag ta nåt av dem?
    Tack för svar

    • Susanne Jonsson

      Hej Giggi, Tack för bra frågor! Du kan absolut ta de fonder du har hemma. Man kan antingen strö den på eller ha hälften i bollarna och hälften ovanpå. Jag försöker svara så fort jag har möjlighet, men det kan ta olika länge beroende på att jag inte jobbar heltid med det här och ofta är ute på andra uppdrag. Hoppas att du tycker om recepten!

      • Giggi

        Hej jag gjorde citronbollarna idag,det blev katastrof! Jag var väldigt misstänksam mot receptet att det är så mycket vätska i färsen grädde,en hel citronsaft och ett ägg. Jag tänkte varför ska inte ströbrödet inte svälla i grädden? Men jag följde slaviskt ditt recept. Färsen smulade sig hur mycket potatismjöl jag än hällde.
        Sen var ju bollarna som svamp som Sude åt sig smör mer o mer…

        Jag hittade din blogg av en slump när jag sökte efter vego recept. Det var min första erfaranhet av sojafärs.
        Har sparat några av dina recept men vet INTE om jag vågar testa det i forsättningen. JAg vet inte om du känner till vissa bloggare utesluter det viktigaste ingrediens eller tips…
        Nej det här blev inte bra men tack ändå

        • Susanne Jonsson

          Hej Giggi, vad tråkigt att höra. Vilken färs använde du? Kanske behövde färsen arbetas mer, det är svårt att veta för mig när jag inte var där. Detta recept har vi gjort många gånger, jag använder den svenska, ekologiska sojafärsen. Sojafärs är annorlunda än köttfärs och därför är det extra viktigt att provsteka. Jag utesluter inte viktiga ingredienser, mitt mål är att dela med mig av inspiration och recept för ett roligare matliv.

  • Margot

    Jag har aldrig köpt vegetarisk färs men nu kanske det är dags med den kryddningen blir det nog mumsigt värre. Man kan ju krydda vanlig färs likadant men ska det vara vegetarisk månad så……. Det är bara maken som är anti ännu men ska försöka lura honom. Ha en bra vecka och njut av ljusare dagar. Kram på er alla.

    • Susanne Jonsson

      Precis! Heja Du!

  • Ingmari

    Intressant. Har för mig att du nämnt dessa som favoriter förut. Det blir nog till att prova.

    • Susanne Jonsson

      Jag vill varmt rekommendera det Ingmari.