Okategoriserade 

Chokladpavlova

Nu börjar det närma sig alla hjärtans dag och det kommer fler och fler frågor om kärleksdesserter. Jojo. Som varm anhängare av mer kärlek i världen vill jag tipsa om en Pavlova jag älskar. Ibland gör jag en stor, ibland flera små. Beror lite på, de små är bra om man int är så många. Jag brukar använda samma recept eller halvera det isåfall.
midsommartårtor2016-62-web
 Om man vill kan man byta ut jordgubbar mot frukt eller tinade, frysta bär den här säsongen. Jag gillar att ha nåt fruktigt, men man kan även välja att toppa med tex hackad mandelkrokant.

Chokladpavlova med jordgubbar, 12-15 bitar

6 äggvitor

1 tsk vitvinsvinäger

3 dl strösocker

2 dl florsocker, siktat

1/2 dl majsstärkelse, siktad

100 g mörk choklad, hackad

Fyllning

5 dl vispgrädde

1 dl nötkräm (går att byta ut mot tex lemon curd eller chokladkräm)

några nävar frukt eller bär, i bitar

till garnering: mynta, pistaschkärnor, florsocker

Så här gör jag:

1. Sätt ugnen på 120°. Rita en cirkel på bakpapper, ca 24 cm i diameter.

2. Smält chokladen i micro eller vattenbad.

3. Vispa vitor tills skummet börjar stiga, häll i vinäger och hälften av strösockret. Vispa på medelhastighet ca 1 minut. Tillsätt resterande strösocker och vispa på högsta hastighet till ett fast skum. Rör ner florsocker och majsstärkelse.

4. Rör försiktigt ner den smälta chokladen.

5. Klicka ut på bakpappret och bred ut tills du fyllt cirkeln.

6. Grädda ca 1,5 timme. Låt svalna utan att öppna ugnsluckan. Marängen ska vara något seg inuti, men lätt släppa plåten. Om marängen faller ihop när den avalnar är det ingen fara, den blir lika god ändå!

Vid servering: Vispa grädden mellanhård och bred ut den på botten. Ringla på nötkräm och toppa med jordgubbar. Garnera med tex mynta, hackade pistaschkärnor och florsocker.

midsommartårtor2016-75-web

Ett riktigt enkelt recept, marängen blir lite sådär kladdig inuti och hård utanpå. När man tar en bit får man en klick choklad eller nötkräm som fint balanseras av den fluffiga grädden och syran från jordgubbarna/frukten.
  • Margot

    Vilken läckerhet har tittat på den förut men vad gör man med alls gulorna som blir över ? Tacksam för tips

    • Susanne Jonsson

      Hej Margot! Jag brukar passa på att göra en god majonnäs eller bearnaise
      http://www.svt.se/recept/bekvam-bea-1 Sedan brukar jag använda dem i olika krämer, äggstanning, vaniljsås/kräm och sånt. Det går bra att halvera receptet, så blir det inte så många 🙂