Okategoriserade  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt  Vegruari 

Veg-ruari

1:a februari på onsdag. Vegetariska dagen. Som ni vet klappar mitt hjärta alltid lite extra för ekologiskt och grönt. För att göra februari ännu ljusare och roligare så har jag därför bestämt mig för en utmaning. En vegetarisk rätt varje dag ska det bli här på bloggen. Recept och tips i 28 dagar. Hoppas att ni gillar det och hänger med och kanske, kanske jag har tur att få höra här om era vegetariska äventyr.

Första receptet ut är min älskade lyxpasta på 3 minuter. Okej, ibland tar det 5.

IMG_8164

Bilden är från när jag lagade den på en skogskulle i Englands Lake District. Istället för rucola tog jag ett par blad rosmarin som växer vilt. Succé! Det bästa är att det här receptet är såklart den goda smaken, men också att det går snabbt att laga och att det är så enkelt. Man kan laga det med väldigt spartansk utrustning och minimalt med disk. Oavsett om man är hemma i köket eller bor i en yurt i skogen.

Lyxpasta på 3 minuter, 4 port

200 g färsk svamp, i bitar

4 port färsk tortellini

2 dl crème fraiche, valfri fetthalt

1 dl ost, riven

1 ask cocktailtomater, halverade

1 röd lök, hackad

70 g rucola

smör till stekning, vitlök, salt, svartpeppar

Stek svamp i smör, salta och peppra, ställ åt sidan. Koka tortellini knappt färdig i saltat vatten, häll av och spara 2 dl av kokvattnet. Blanda pasta och crème fraîche i kastrullen, rör om, späd med kokvatten till lagom konsistens. Tillsätt resterande ingredienser. Smaka av med vitlök, salt och peppar.

Tips: Tillsätt grönsaker som du råkar ha hemma att fräsa med i svampen. Du kan även ha i förvällda gröna bönor eller frysta grönsaker direkt i såsen, tex broccoli.

 • Kristin

  Idag tillagades lyxpastan hos oss. Jättegott och snabblagat. Den kommer få återkomma. Tack för det receptet. Sköt om er och kram till er alla.

  • Susanne Jonsson

   Åh vad roligt att höra Kristin! Kram på er alla!

 • Susanne Jonsson

  Tjohooo! Bara kärlek!

 • Ami

  Heja Margot 😀!
  Heja Susanne 😀!
  Heja alla ni andra 😀!

 • Margot

  Vi hade tänkt ha lyxpasta till morgondagen men det blev idag istället då dottern kom hem från semester och inte hade varken spis eller kyl då lägenheten helrenoveras och inte var klar. Oj oj vad god den var 4 port delades på3. Rekommenderas å det varmaste.

  • Susanne Jonsson

   Hihi, var roligt att höra att ni gillade den Margot! Ja, jag tänkte att recepten kommer dag för dag, så väljer man lite efter hur det passar för en själv. Jag älskar det receptet!

 • Liljan

  Heja Margot och hej alla! Så spännande att se vad som händer nu, vore helt underbart om det funkade… Vi hade gäster hela helgen så jag har inte sett lördagens program ännu, tar det på Play så snart jag hinner. Har nu fått ommålat i kök, tidigare var det ju luckor..det blir myyycket plockande och flyttande och lite rensning osv. Grattis Ingmari på namnsdagen. Rostar just nu kålrot,palsternackor och morötter i ugn så JAA till ditt Veg-ruari-blir toppen att få mer tips och ideér, Susanne-tack för det! Ha det gott alla, kram Liljan

  • Susanne Jonsson

   Eller hur! Oj så fint med nytt i köket Liljan! Jag drömmer om att ha ett ”eget” kök någon gång där jag kan måla och greja på. Det är så svårt bara häromkring Umeå, fastighetsmarknaden är HELT bananas här! Och hyresvärden vill int att jag målar köksluckorna och byter skivor, haha, jag antar att jag kan förstå det =) Mera tips om veg kommer! Kram

 • Kristin

  Va kul. Du är verkligen ambitiös och vill vårt bästa. Tack för trevliga recept i lördags. Nu ska vi bara testa att göra dom. Slit int för mycke. Kram

  • Susanne Jonsson

   Hej Kristin! Ja jag vill bara allas bästa god, bra mat, inspiration och kärlek till folket! Kram!

 • Margot

  Hej på er alla mina vänner för vetskap så har Susannes chef redan svarat på mitt mail hon skulle diskutera detta med Susanne och redaktionen svaret kom nästan omedelbart efter jag sänt iväg detta.
  Hur tror ni detta kommer att sluta ? Ni kan väl sända mig ett svar när ni läst detta kramar till er alla och till dig Susanne som gav mig tipset.

  • Kristin

   Bra gjort Margot. Man vet aldrig var det slutar. Vi får hålla tummarna att dom behöver statister/provsmakare så att vi får träffas. Kram till er alla

  • Barbro

   Vad kul om vi skulle kunna få till en träff vore ju jättekul.
   Tusen tack till dej Margot sånt här gillar vi.
   Kram på dej och alla vänner här och ha en fortsatt bra dag i solen.

  • Susanne Jonsson

   Heja Ni! Det vore jättefint att få ses i verkligheten. Lite som en dröm 🙂

 • Margot

  Hejsan till er alla som här gästar jag har mailat iväg ett önskemål till Susanne chef om att fixa träff av något slag vore ju kul om det blev något av. Susanne gav mig mail adressen men jag gjorde fel första gången men dottern hjälpte mig så nu är det sänt.
  Vi får väl se vad det blir för svår men jag skrev att vi alla har nämnt detta och att vi är så glada åt Susanne och hennes värme både i svår och i rutan.
  Kramar till er alla

  • Susanne Jonsson

   Kör hårt Margot!

 • Ingmari

  Härligt. Ska bli intressant att följa. Vi här känner att vi mår så bra på vetefritt och glutenfritt, som vi behöver ändå. Vi äter även allt mer med låga kolhydrater men också mera grönsaker och bönor och det känns så positivt. Siktar på mera fisk och kyckling och allt mindre kött och inget fläskkött. Pasta har vi hoppat över ett bra tag alltså. Får se hur vi kan göra liknande din rätt med dessa förutsättningar. Kanske kan du Susanne komma med lite tips och gärna några program med sådana ingredienser. Tips och bra idéer behövs. Hälsningar till er alla här. Som Susanne skriver så är det snart februari. Otroligt! Må så gott i vårljuset som kommer alltmer. Nu blir det lite namnsdagskaffe då det nästan är mitt andranamn idag.

  • Margot

   Grattis jag vet ju inte ditt andranamn men grattis iallafall. Susanne har lämnat mailadress till Gokväll om vi skulle förverkliga en träff med varandra jag försökte men det funkade inte det gick inte fram hon skrev att om vi säger att det är till hennes chef så lämnar de över det till henne. Vill du göra ett försök du skriver så bra så finns adressen på en blogg längre bak.
   Gokväll@svt.se

   • Susanne Jonsson

    Precis Margot! Chefen heter Anna. Det är bäst att ni skriver till henne så hon får höra direkt från er om era tankar och idéer. Heja på!

  • Susanne Jonsson

   Grattis på namnsdagen i efterskott! Vad roligt du är med oss!

 • Margot

  Hejsan detta låter ju fantastiskt verkligen inkörsport för att börja äta lite vettigare det svåra här hos oss blir att få maken att anamma detta får väl ge honom en korv bredvid ha ha !!! Jag ser fram emot dessa recept för jag är inte så van vid just vegetarisk mat längtar att pröva;-) kram på dig och alla er andra som här gästar

  • Susanne Jonsson

   Hej Margot! Jamen precis! Ha en korv på sidan om, det brukar vara roligt att få testa lite nytt. Som kuriosa kan jag berätta att en kompis köpte färdiga, vegetariska hamburgare i frysdisken (ett grönt paket), stekte och serverade med ost, bröd, lök, tomat, pommes och dressing och sa inte att det var utan kött förrän efteråt. Hennes man tyckte det var jättegott. Jag tyckte det var lite roligt, eftersom det var gjort med sån kärlek. Vi har så starka uppfattningar i förväg vad man blir mätt av osv. Kram!