Inspiration  Julmat  Lyxmat  Okategoriserade  Recept  Susannes Gröna Jul  Vardagslyx  Veganskt  Vegetariskt 

Vegetarisk Wellington

Hej hopp! Svamp Wellington tänkte jag mer som inspiration, för jag har inte något recept till den i programmet. Men när jag hörde att det fanns pepp på den så skrev jag ner från minnet hur jag brukar göra den. Det viktiga är att det inte blir för blöt fyllning. Själva fyllningen varierar jag med vad jag har hemma. Det kan bli rostade rotsaker, oliver, marinerade tomater eller kronärtskockor tillsammans med svampen. Hoppas ni gillar!

 

Svamp Wellington med spenat, karamellisserad lök & ädelost, 4 port

3 gula lökar, skivade

2 vitlöksklyftor

300 g bladspenat (upptinad, krama ur innan du steker den)

4 stora eller 8 mindre Portabellosvampar

2 msk fransk senap

2 msk franska örter, frysta

120 g ädelost eller annan ost du gillar, i 4 bitar

4 frysta smördegsplattor

salt, vitpeppar

olja eller smör till stekning

Stek löken långsamt i smör så att den karamellisseras. Lägg åt sidan. Fräs spenat i smör tills all vätska kokat in, smaka av med riven vitlök, salt och peppar. Lägg i en sil så att all vätska rinner av. Plocka bort stjälken på svampen, hacka den och stek med hela svampen i smör, krydda med salt och peppar. Lägg de hela svamparna att rinna av på hushållspapper. Rör ner svamphacket i spenaten. Bred senap på de hela svamparna, gnid in örterna.

Låt smördegen tina ca 15 minuter och kavla ut till dubbel storlek. Mjöla lätt om det behövs. Lägg på 1-2 svampar, fyll med spenat, lök och ost. Försegla degen genom att nypa och vika ihop, vänd på paketet så att skarven ligger neråt. Ev överbliven deg används till garnering, ta ut löv eller band, fäst på paketen med uppvispat ägg. Lägg på bakpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 225°. Förvärm en plåt. Skåra paketen lätt, halvt igenom degen för ett fint mönster. Pensa paketen med ägg, grädda på den varma plåten på bakpapper till gyllene färg. Servera med en god grönsallad och om du vill ha extra sås passar det bra med crème fraîche smaksatt med vitlök, rivet citronskal, salt och peppar.

Tips: Man kan även ta ut rundlar av smördeg när man bakar ut, så man får ännu mer perfekt runda paket. Då limmar man ihop dem med penslat ägg och trycker till skarvarna med en gaffel eller bredsidan på en knivsudd. Oj vad jag känner att jag önskar att jag enkelt kunde göra en film på den här just nu.

 • Barbro

  Önskar också alla mina vänner ett gott nytt matår med Susanne i spetsen.Kram till er alla.

 • Margot

  Jag önskar er alla här på denna blogg ett riktigt Gott Nytt År vi firar lungt jag gubben och dottern. Tänkte slå på på stort med oxfilé etc men dottern tyckte inget storslaget kan du inte fixa en god tacopaj med sallad så nu blir det så ett gott glas vin och kaffe med god kaka som slutvinjett. Hoppas du har det bra Susanne i värmen här i Borås är grått och trist och 6 grader varmt konstig vinter. Många varma kramar till er alla och ett riktigt bra och Gott Nytt År

 • Ingmari

  Och stooooora kramar till er alla i denna härliga ”kokvrå” på nätet! Tips på titel kanske på Susannes bok = ”Susannes lilla kokvrå” eller ”Susannes gröna kokvrå”. Så länge lånar vi det och har vår egen kokvrå här där vi träffas och har trevligt. Många kräm-kramar och vi ser fram mot ett Gott gott gott med Susanne gott och nyttigt Nytt År 2017!

 • Ingmari

  Önskar dig Susanne och er alla här en riktigt trevlig och mysig och härlig nyårshelg. Hoppas ni får lite gott för både gom och själ. Själv jobbar jag ju hela denna helg och nätter så det blir tolvslaget på arbetet. Nytt år väntar nu på årets sista dag. Undrar hur matvanorna ändras under de kommande tolv månaderna. Och vad som ska avhandlas, göras om, kokas och lagas i Go’kväll. Spännande! Önskar er ett riktigt Gott Nytt År 2017!

 • Ingmari

  Låter läckert. Kul idé.