Okategoriserade 

Vackert julbröd

Om du är sugen på en ätbar dekoration som är lika god som elegant, så vill jag tipsa om det här brödet vi bakade ikväll.

Festligt pestobröd1

Det är utbakat med samma teknik som saffransstjärnan, jag har dille nu på snygga bröd och utbakningar, hahaha… SÅ gott! Här kommer receptet.

Susannes Julbröd, 2 bröd varje bröd räcker till ca 10-12 port.

 

fördeg

5 dl kallt vatten

25 g jäst

300 g dinkelsikt

dag 2

2 tsk havssalt

1 dl olja

2 msk honung

150 g dinkelsikt

400 g vårvetemjöl eller vetemjöl special

fyllning

2 dl färdig pesto

Såhär gjorde jag:

1. Fördeg (dagen innan): Vispa ihop vatten, jäst och dinkelsikt till en jämn smet i en bunke minst 3 liter. Täck med plast och ställ i kylen över natten.

2. Tillsätt övriga ingredienser, spara lite av vetemjölet till utbakningen.

3. Bearbeta till en smidig deg i maskin, ca 10 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek det tar ca 1,5-2 timmar.

4. Dela degen i två delar. Dela sedan varje deg i 4 bitar, forma till bollar och låt dem vila några minuter.

5. Kavla ut till lika stora rundlar ca 24 cm i diameter. Lägg rundel 1 på bakpappersklädd plåt, stryk på 1/3 av peston. Täck med en nästa degplatta, bred på pesto och gör likadant med nästa platta. Den översta plattan är utan pesto.

6. Skär snitt med en kniv helt igenom, nästan ända in i mitten på degplattan. Dela först i 4, sedan de 4 delarna i 4. Totalt 16 bitar.

7. Snurra degstrimlorna: lyft dem 2 och 2, snurra 1-2 varv i riktning mot varann. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

8. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Det ska få en gyllene färg och vara genomgräddat. Låt svalna under bakduk.

Tips! Dekorera brödet med tex halverade cocktailtomater, färsk rosmarin, havssalt , vallmo-eller sesamfrön innan gräddning.