Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Inspiration  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Snabblagat  Susannes Gröna Jul  Susannes torsdagstips  Tips  Torsdagstips 

Nyårsmeny Bekvämimpa

Maximal utväxling på minimal arbetsinsats. Det är bekvämimpa. Det är årets tema för min nyårsmeny. Med inslag av lyx. Det är ju ändå nyår. Min tanke är att menyn ska gå att förbereda i god tid så du kan njuta tillsammans med dina gäster. Jag ville också få ner antalet ingredienser. Här kommer menyn, recepten kommer du hitta här på bloggen imorgon. Vi kommer även lägga ut programmet på SVT Play i förväg, så man kan förbereda sin nyårsmeny i god tid.

Vi startar med en smakrik getostcanapé med hjortron.

Hjortrondessert

Här använder jag gärna rågchips. De här kanapéerna med sin sötsyrliga smak funkar även efter maten, så om det mot förmodan blir något över så spara och ställ fram lite senare. Om du istället vill ha chips och dips, eller annat att dippa som grönsaksstavar, råmarinerade grönsaker osv så vill jag tipsa om denna fräscha dip på rostade morötter med fetaost. Mums!

Saffransdipp

Att den är baserad på morötter gör att den känns lite lättare än vanlig dip. Sedan kommer vi till huvudrätten. Det är den här härliga hasselbacksgratängen serverad med en eftermarinerad oxfilé.

Hasselbacksgratäng

Många gör dubbelmarinerad filé, det är jättegott, men med den här metoden behåller man mer själva köttsmaken, något som känns viktigt, speciellt om man valt ett fint kött. Jag vet att det är dyrt med filé, man kan använda fläskfilé istället, stek den så den blir genomstekt. Om man vill ha en billigare styckningsdetalj än oxfilé så funkar tex flankstek jättebra. Den kan gärna få marinera lite längre.

Oxfilé

Under köttet ligger blandad sallad och jag serverar gärna lättstekta små tomater till. Vill man ha extra sås till så kan man smaksätta crème fraîche med lite vitlök, salt och peppar.

Vill du vegifiera?

Som vegetariskt alternativ skulle jag vilja rekommendera antingen dessa goda citronbollar eller en SvampWellington. Det är helt enkelt smördegsinbakad svamp. Jag gör det gärna i en ugnsform som jag täcker med smördegslock.

Hallondessert

Ingen måltid är komplett utan dessert. Jag ska berätta hur man gör världens enklaste chokladmousse på 2 ingredienser. Imorgon, här och på teve på nyårsafton. 

Har ni gjort några planer redan för nyår kompisar?