Bjudmat  Buffémat  Ekologiskt på budget  Glutenfritt  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Lyxmat  Mat för många  Recept  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Krämig hasselbacksgratäng

Hasselbacksgratäng

Jag kan inte nog beskriva hur mycket jag älskar den här rätten. Den kombinerar krämigheten från en potatisgratäng med krispighet från Hasselbackspotatis.

Ni fattar. Det här är en riktig höjdare.

Krämig Hasselbacksgratäng, 4 port

1 kg fast potatis

2 röda lökar

3 dl grädde (valfri fetthalt men kokbar)

2 dl crème fraiche (kokbar)

200 g lagrad hårdost, riven

1 tsk torkad eller ett par kvistar färsk timjan

2 tsk salt

2 tsk svartpeppar

2-3 vitlöksklyftor

Såhär gör jag:

Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatis och lök i tunna skivor. Om du använder matberedare så ta den tunnaste skivan, ca 2 mm tjocka skivor. Du kan även använda mandolin, akta fingrarna bara. Blanda grädde, crème fraiche, ost, timjan, salt och peppar. Pressa i vitlök. Lägg potatisskivorna i gräddblandningen och rör om så att alla skivor blir täckta. Det blir ett tunt lager. Stapla skivorna och ställ dem i formen med sidan upp. Tvärtom en vanlig potatisgratäng. Det behöver inte vara perfekt, oregelbundet blir fint och gott i det här sammanhanget. Varva med lökskivorna. Häll resterande ostgrädde över. Ställ in mitt i ugnen och grädda tills potatisen är mjuk i mitten och ytan är vackert gyllene. Det tar ca 30 minuter, men ugnar gräddar olika så du kan behöva korrigera efter din ugn.

Tips: Gratänger har en tendens att koka över beroende på vilken form man har. För att slippa städa ugnen på nyårsafton så är ett tips att lägga antingen använda en form med lite högre kant eller ställ in en plåt alt ett folieark på botten av ugnen.