Bjudmat  Buffémat  Ekologiskt på budget  Glutenfritt  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Lyxmat  Mat för många  Recept  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Krämig hasselbacksgratäng

Hasselbacksgratäng

Jag kan inte nog beskriva hur mycket jag älskar den här rätten. Den kombinerar krämigheten från en potatisgratäng med krispighet från Hasselbackspotatis.

Ni fattar. Det här är en riktig höjdare.

Krämig Hasselbacksgratäng, 4 port

1 kg fast potatis

2 röda lökar

3 dl grädde (valfri fetthalt men kokbar)

2 dl crème fraiche (kokbar)

200 g lagrad hårdost, riven

1 tsk torkad eller ett par kvistar färsk timjan

2 tsk salt

2 tsk svartpeppar

2-3 vitlöksklyftor

Såhär gör jag:

Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatis och lök i tunna skivor. Om du använder matberedare så ta den tunnaste skivan, ca 2 mm tjocka skivor. Du kan även använda mandolin, akta fingrarna bara. Blanda grädde, crème fraiche, ost, timjan, salt och peppar. Pressa i vitlök. Lägg potatisskivorna i gräddblandningen och rör om så att alla skivor blir täckta. Det blir ett tunt lager. Stapla skivorna och ställ dem i formen med sidan upp. Tvärtom en vanlig potatisgratäng. Det behöver inte vara perfekt, oregelbundet blir fint och gott i det här sammanhanget. Varva med lökskivorna. Häll resterande ostgrädde över. Ställ in mitt i ugnen och grädda tills potatisen är mjuk i mitten och ytan är vackert gyllene. Det tar ca 30 minuter, men ugnar gräddar olika så du kan behöva korrigera efter din ugn.

Tips: Gratänger har en tendens att koka över beroende på vilken form man har. För att slippa städa ugnen på nyårsafton så är ett tips att lägga antingen använda en form med lite högre kant eller ställ in en plåt alt ett folieark på botten av ugnen.

 

 • Margot

  Tackar för ett förträffligt gott recept på hasselbacksgratäng idag serverades den till en fläskytterfile som jag skurit i skivor inte helt igenom och fyllt med salami och getost kryddat bra med svartpeppar det smakade mums enligt gubbe och dotter det blev mer smak på potatisgratäng när man blandade allt kommer att göras fler gånger Rekommenderas !!!

 • Karin Persson

  Tack för alla fina och inspirerande recept. Har du något bra recept på sallad eller grönt som kan passa till ugnsstekta lax och potatis..

 • Liljan

  Oj så många härliga recept du lagt upp! Men den här..godingen ska jag prova, den låter så god och enkel-toppen! Älskar ju potatis av alla slag. Hoppas du har det toppen också :o), snart slut på rester här och en del av skinkan i bitar i frysen till…whatever! Beställde en från en lokal odlare på gårdsbutik i år-såå fin och god! Kram, Liljan

 • Ingmari

  Låter som en spännande blandning. Måste provas.