Bjudmat  Buffémat  Glutenfritt  Hälsokrubb  Inspiration  Julmat  Okategoriserade  Recept  Susannes Gröna Jul  Tips  Vardagslyx  Veganskt  Vegetariskt 

Julfalafel med äppelyoghurt

Ett av de mest uppskattade recepten hos mig är de här meatfree meatballs/beet balls. Eller julfalafel som vi döpte dom till i Susannes Gröna Jul. Klicka här så hittar du direkt till filmen! Och gissa vad jag har i min falafel 😀

Julbord2016 (1 av 15)-SVT

Gästerna brukar förundras över hur smakrika de är, vilken härlig upplevelse det är att bita igenom det krispiga sesamtäcket och känna alla spännande smaker av citron, mild kryddighet med en uppfriskande piggkick av chili och ingefära.

Här kommer receptet. Hoppas ni gillar dom lika mycket som jag gör.

Julfalafel, 6-8 port på buffé, ca 45 minuter

2 rödbetor

2 vitlöksklyftor

3 cm färsk ingefära

1 liten burk kokta kikärtor

3 msk tahini (sesampasta)

1/2 dl bladpersilja, hackad

½ ekologisk citron, pressad samt det gula av skalet rivet

1 tsk kanel, malen

1 tsk spiskummin

ca 2 dl kikärtsmjöl

1 tsk salt

1 tsk sambal oelek

olja till stekning

1 dl sesamfrö

till servering: Äppelyoghurt (3 dl turkisk yoghurt blandat med ett grovrivet äpple)

Skala och finriv rödbetor, vitlök och ingefära. Mixa kikärter, tahini, persilja, skal och saft från citronen med kniven i matberedare. Blanda samtliga ingredienser. Forma en provbulle, stek gyllene i olja, smaka av och korrigera med kryddor och mer mjöl om smeten flyter ut.

Forma till bollar och rulla i sesamfrön. Du väljer hur stora du föredrar, jag har testat olika storlekar och alla har funkat bra. Stek bollarna tills de är genomvarma och gyllene i olja. Servera gärna med äppelyoghurt. Bollarna går bra att förbereda någon/några dagar i förväg och värma upp vid servering.

Tips: Min kompis hade svårt att få bollarna att hålla ihop. Jag tipsade honom om att använda lite potatismjöl och då gick det bra.

 • Ami

  Jippi! Hade tänkt rödbetsbiffar med kidneybönor i morgon men ser nu att jag har allt till dessa godingar. Så kul! Meddelar mån. em. hur jag lyckades. Glöm inte de långa djupa andetagen den här veckan o njut så mycket ni kan av allt det vackra!
  Kram på er alla!

  • Ami

   Underbara bollar! Så smakrika o goda! Äppelyoghurten var suverän till. Neutral o svalkande. Rekommenderas varmt!!!
   I kväll är det väl du Susanne är med på Historieätarna? Så står det i min almenacka iaf.

 • Ingmari

  Låter gott. Och är nyttigt också. Annorlunda till jul. Önskar dig och er en riktigt trevlig kväll och Fjärde Advent.