Okategoriserade 

God Jul-Feliz Navidad

Finaste Kompisar, jag önskar er alla en riktigt god & glad jul. Tack för att ni följer med mig här och på teve.

IMG_5881

Tomten kom och hämtade med mig till Spanien, så jag vaknade till det här. En vacker soluppgång över havet. Morgonpromenad. Mysfrukost. Och en riktigt grön jul. Hibiskusen står i full blom utanför rummet.

Jag har jobbat väldigt mycket senaste månaderna, så nu är det tid för lite vila och återhämtning. Jag älskar mitt jobb SÅ mycket och är så tacksam för det, ändå är det viktigt att ha såna pauser när det är lite lugnare. Så man fyller på kraft, inspiration och kreativitet att dela med sig av. Men jag kommer rapportera här. Och jag läser era kommentarer, även om det kan gå segt att svara för internet är långsamt just nu och jag kommer vara ute på vift endel 🙂

Hur spenderar ni julen? Lagar du något speciellt?

GOD JUL och må ni få allt ni önskar er som gör livet bättre och roligare för alla.

Varma kramar från er kompis Susanne

 • Susanne Jonsson

  Underbart Ingmari!

 • Ami

  Så skönt det låter med Spanien- semester! Förstår det varit mycket för dig under hösten. Njut av din ledighet så mycket du kan. Nyss kom yngsta sonen med sambo hit o ska stanna några dagar. Igår (julafton) firade vi med min systers familj o min gamla pappa. Den äldsta sonen har nyss fått barn så de stannar hemma den här julen. Finns ju fler dagar än juldagarna att umgås på.
  Det viktigaste på julbordet för oss är Janssons frestelse, kokt skinka med mkt doppspad, köttbullar, prinskorv, sill, julost, lax, ägghalvor med räkor, kantarell-omelett, grönsaks- o fruktfat. Åt vildsvins-skinka för första gången hos syrran igår som hennes man skjutit o hon själv fixat i ordning. Verkligen ett gott alternativ till den vanliga skinkan. Vet inte hur många skivor jag åt till slut. Lite fastare än vanlig skinka o lite mörkare.
  God fortsättning på julen nu alla kompisar här i skafferiet. KRAM!!!

  • Susanne Jonsson

   Grattis Ami, vilken julklapp! Glad fortsättning!

 • Ingmari

  Tänk. Förr skulle man fiska laxen, laga till laxen, fiska sillen och lägga in den och luta lutfisken och lägga i blöt på Annadagen. Baka bröd. Slakta grisen och salta in skinkan. Mata hönsen så man fick ägg. Ordna mat till alla djuren och mocka. Mjölka och separera grädden. Ysta osten. Sätta potatis och plocka upp den. Plocka och lagra juläpplen och koka mos. Koka gröt. Koka julöl. Hugga ved för värme. Bära in vatten. Bära ut slask. Sätta och skörda grönsaker. Rulla senap. Rosta kaffebönor och mala och koka. Dessutom skulle man julstäda, skura och tvätta trasmattor i sjön och byta gardiner. Hur 17 hann de? Jag är så oändligt tacksam för alla som gör jobben åt mig så jag bara kan handla allt gott och i ätfärdigt skick. Visst kan man laga själv och mycket gör vi som behöver glutenfritt och laktosfritt, men idag finns så mycket klart och ätbart. Då jobb tar tid och ork så är det underbart att kunna få vara lite lat där man vill och kan. Och jag sänder en tanke till dem som sliter så vi får mat på bordet och till förfäder som jobbade så för att bli mätta. Ibland orkat man ju inte ens gå ner till affären. Vi ska vara glada för alla som arbetar för vår sak. Jag arbetar med det jag är bra på och ger av mig på det sättet. Men utan mat orkar man inte. Utan näring blir man sjuk. Vi satsar bara på det vi verkligen vill ha på julbordet och det blir inget överflöd men någon har ändå ordnat så vi får julmat. Tack alla inblandade från bönder och kockar till receptskrivare och lastbilsförare och affärsinnehavare för all god mat på bordet! God Jul!

  • Susanne Jonsson

   Hurra för alla som hjälper oss!

 • Ingmari

  God Jul och skön julhelg! Härligt att du får känna lite sol och värme. Och annan värme än ugnsvärmen. Det är dig väl unt. Här gick nyss Historieätarna i repris på tv och så finns dina vegofilmer så vi klarar oss tills du är tillbaka. Jag och vuxna barn fixar allt från skinka, sill, lax och köttbullar till brysselkål och ägg. Grönt på bordet också. Gott. Jag är ledig på julafton för en gångs skull och jobbar hela nyårshelgen sedan. Så det blir bara en lugn julafton med Kalle och oss tre. Och Svensson Svensson!!! Förstås. Och övriga måsten som Karl Bertil och Johanna. Och ljuständningen. Pepparkaka med ost av olika slag och en snäll glögg blir gott. Lugn och ro. Ingen stress. Så blir det idag och i morgon. Önskar dig och er alla en riktigt God Jul! Julekramar sänds förstås. 🎅🎁🎉🎄🎅🐽🐷💖🎁🎅🎄🐖 Ha det nu riktigt skönt var ni än är. I norr eller söder eller Spanien eller i drömmarnas värld. Snart är det dags att önska sommarsemester. Tiden rusar… Men först en skinksmörgås med senap…

 • Liljan

  Feliz Navidad, så snällt av tomten att ta med dej till värmen och vilan! Det är du verkligen värd fina du!!Ha det underbart och vi följer dej här,.. Varma julekramar igen till alla! Bara mannen o jag här och det blir som vanligt, skinka, revben, köttbullar,stångkorv,kålrotslåda,Janssons,ägg sill och å så lite ostar…(kör en grönkålspaj i morgon) OCH det är små portioner av allt men det lär väl åka in o ut ur kyl ett par ggr iallafall… Bon Apetit !!

  • Susanne Jonsson

   Tack Liljan. Åh vad jag blir glad att läsa era kommentarer!

 • Barbro

  Önskar alla mina vänner här en riktig god jul och vad skönt för dej med lite värme.För här hemma är grådisigt väder.
  Kram.

  • Susanne Jonsson

   Tack Barbro!

 • Margot

  God Jul på dig tycker det var bra att tomten tog med dig till värme och blommor unnar dig all koppla av tid av hela mitt hjärta. Här är det grått och det ska bli blåst säger de på väderprognosen. Vi ska ta det lugnt bara gubben och jag och sonen o dottern grönkål skinka sill och ostbricka med päronmarmeladen vankas på julbordet. Imorgon blir deset med saffranspäron vilket vi ser fram mot.
  Inga julklappar i år vi köper ingenting på Rädda barnen till mat till de som inget har ett viktigt beslut tyckte vi alla.
  Njut av värmen och till er alla julkramar från Borås och min familj

  • Susanne Jonsson

   Så fint Margot. Tusen Tack!