Bakat  Glutenfritt  Okategoriserade  Recept  Söndagsbaka  Susannes Gröna Jul 

Glutenfritt Saffransbröd

För några år sedan började jag experimentera med ett glutenfritt saffransbröd. Jag hade länge funderat på det, dels eftersom glutenfritt bröd är en sån utmaning att lyckas med, men också för att saffran torkar ut brödet ännu mer och det behövs verkligen inte när man bakar glutenfritt.

Sus-Stocke-7866-1200pxl

Foto: Anderas Nilsson

Jag vill att det ska likna ”vanligt” saffransbröd, så att skillnaden inte blir så stor vid fikabordet. Nu har det här blivit ett av mina mest uppskattade recept här på bloggen, Hurra! så jag vill dela det igen såhär i lussetider.

bild

Fotograf-Andreas fotade en snyggbild på kakan, jag fotade fotningen med min mobil.

För lyxig look: knyt ett vackert band runt kakan. Alla kommer vilja smaka den.

Så, receptet då?

Mina klassiska lussebullsingredienser vit choklad, tranbär, smör och mandelmassa finns med. Vi behöver ingredienser som ger saftighet: kvarg, smör och grädde. Hade jag haft fiberhusk och vit sirap hade det åkt i också. Tillsätt alltså gärna 1 msk fiberhusk i degvätskan och låt svälla 10 minuter innan du tillsätter resten av ingredienserna. Vi behöver en lös deg kompisar, annars blir det torrare än torrt.

Glutenfritt, saftigt saffransbröd, 1 springform ca 28 cm i diameter eller långpanna 30×40 cm.

25 g jäst

75 g smör

1 kuvert saffran (0,5 gram)

1,5 dl mjölk

0,5 dl vispgrädde

1 dl kesella

1 ägg+1 ägg till pensling

0,5 tsk salt

1 dl strösocker

450 g vit glutenfri mix

Smält smöret. Smula jästen i en bunke. Stöt saffran och lite socker i mortel. Häll mjölk, grädde och saffran i smöret och värm till 37 grader. Häll blandningen över jästen, rör tills den lösts upp. Tillsätt resterande ingredienser, arbeta snabbt ihop till en deg. Låt jäsa 30 minuter övertäckt med bakduk. Gör fyllningen under tiden. Kläm fast ett bakpapper i botten på en springform (eller smöra en långpanna), häll i degen. Platta ut och jämna till ytan med fuktig hand, tryck hål med fingrarna nästan till botten och lägg i fyllning och tranbär. Låt jäsa 20 minuter. Pensla med ägg och strö på mandel. Grädda ca 25 minuter i nedre delen av ugnen på 180 grader. Kolla av kakan mot slutet, den får inte bli för torr och ska vara just genombakad. För extra glans penslar du på lite ägg efteråt också. Eller apelsinjuice.

fyllning

100 g smör, mjukt

100 g mandelmassa, riven

100 g vit choklad, hackad

1 msk hel kardemumma, mortlad

1 dl torkade tranbär (eller korinter/russin blötlagda i julmust alt frysta svarta vinbär)

1 påse mandelsplitter

Blanda samtliga ingredienser utom tranbär och mandelsplitter.

Glasyr: Blanda florsocker med pressad lime, citron eller apelsin. Ringla över den kalla kakan. Garnera med rivet apelsinskal eller tranbär.

Sus-Stocke-7890-1200pxl

Foto: Anderas Nilsson

Jag är inte jätteexpert på glutenfri bakning, som man kan bli när man har levt glutenfritt länge, men jag vet att ni är många glutenfribakningsexperter därute och bjuder in er alla att hjälpa till att testa skapa det perfekta, glutenfria lussebrödet! Exempelvis att ersätta socker med vit sirap, tror det kan göra kakan ännu saftigare. Samma med fiberhusk. Den här kakan är bakad på Sempers mjölmix, helt enkelt för att det var den enda sorten som fanns i affären. Det finns annars ett gäng olika märken. Jag bakade i springform, men jag tror att baka i mellanstor långpanna är ännu bättre, lätt att skära i rutor och frysa in. Om du vill ha mer saffranssmak kan du lösa upp saffranet dagen innan i lite alkohol.

Läs alltid på förpackningarna till ingredienser som choklad och mandelmassa om du är jättekänslig, de kan innehålla spår av allt möjligt.

Och till alla som inte äter mjölkprodukter: smör och mjölk och grädde går att ersätta med havreprodukter och mjölkfritt smör. Vit choklad mot mjölkfri choklad. Istället för kesella skulle jag ta havrefraîche eller yoghurt. Vill man inte ha mandelmassa så prova antingen kakfyllning eller lite god marmelad. Apelsin kanske? Lemon curd?

Välkommen att dela alla era glutenfria lussebullstips här!