Okategoriserade 

Eftermarinerad oxfilé

En saftig köttbit är klassiskt till nyår. Här har jag valt att eftermarinera en ekologisk oxfilé och servera den kall/ljummen, med varma tillbehör. Det tar bort mycket stressmoment och faktorer som kan gå fel vid stekning av kött. Det ger mer tid för värden att umgås med gästerna.

Oxfilé

Den här rätten har jag gjort på både filé och flankstek. Båda har funkat bra. Flank behöver marineras lite längre. Jag serverar den gärna på en bädd av en ljummen sallad på hastigt stekta små tomater och blandad plocksallad.

Eftermarinerad oxfilé, 4 port

600 g hel oxfilé, putsad

2 msk fransk senap

½ dl cocktailkapris, hackad

1 dl rapsolja/olivolja

3 msk balsamvinäger (eller någon annan du gillar)

1 dl färska örter, hackade (blanda tex bladpersilja, timjan, rosmarin)

Smör, salt, peppar

Såhär gör jag:

Sätt ugnen på 150 grader. Stek köttet runt om i smör, lägg i ugnsfast form och stick in en stektermometer i den tjockaste delen. Lägg gärna en extra smörklick och lite färsk timjan på köttet. Ställ köttet mitt i ugnen till innertemp 57° för blodigt 60° för medium. Salta, peppra och bred senap över köttet. Låt köttet vila minst 20 minuter. Blanda kapris, olja, vinäger och örter. Skiva köttet och häll på marinaden.

Tips:

Köttet kan förberedas helt färdigt så långt som dagen innan. Antingen låter man hela köttbiten ligga i marinaden (så gör jag), eller skivar upp köttet färdigt (ger mer smak av marinaden). Eftersom köttet har vilat länge så behåller det sin saftighet bra (blöder mindre när du skär upp det) och du får ett jämnt stekresultat. Om du inte vet hur gästerna föredrar sinn kött är ett tips att steka en hel filé till 60 grader, då blir de tunnade delarna genomstekta samtidigt som mittbiten är vackert rosa rakt igenom. Blir det några rester smakar de underbart dagarna efter eller om du vill frysa in det