Okategoriserade  Susannes Gröna Jul  Susannes torsdagstips  Tips  Vardagslyx  Veganskt  Vegetariskt 

Dekorera julbordet

Eller några tankar och tips om hur jag piffar mitt julbord. Grishuvud med äpple känns inte aktuellt längre. Tänk förresten att vi hade det på större julbord förr, det var inte så länge sedan. Hurellerhur.

Jag gillar att dekorera med hela kryddor, tex köper jag långa kanelstänger på den lokala tehandeln. Små hyacintlökar är fina dekorationer, slå in dem i vaxpapper och knyt ett hampasnöre runt. Sånt kan man börja med redan nu så man får börja njuta av dom och myspyssla i lugn och ro.

IMG_5223

Snygga etiketter ger burkar och hela presentationen ett lyft. Praktiskt också, så alla vet vad det är dom tar för sig av. Knyt fast etiketterna med något fint snöre, jag använde hampasnöre jag redan hade hemma.

saffransinlagda_paron

Foto: Peter Lundmark, SVT

Råvarorna är så vackra i sig själv så man behöver int göra så mycket. Tre granatäpplen på ett fat är en både ätbar och vacker prydnad. Sånt gillar jag.

Porslin och burkar är omaka härhemma. Det känns charmigt och hemtrevligt. Jag väljer fat med olika höjder för att det känns lite extra festligt, om det så endast är ett fat på fot. Om man int har nåt fat på fot kan man göra ett eget med en uppochnervänd skål och ett vanligt fat. Kanske lite tejp också. På loppis och second hand har jag hittat snygga fat på fot i superkurs. Där finns ofta fina dukar också, om man int har några i linneskåpet alltså. Alltid bäst att använda det man redan har.

Mitt tips är att fixa grejor till det här redan nu, för att bocka av det från göra listan och undvika värsta trängseln på stan närmare julafton. 

Inköpslista till pysselaffären

Etiketter till burkar

Snöre till apelsiner

Hyacintlökar

Brunt vaxpapper

Hampasnöre

julbord

Ljus, ljus, ljus…. Och murgröna. Den är perfekt eftersom den är så tålig. I år har den fått en egen liten ljusslinga med timer som lyser upp så fint. Jag knipsar även skott från murgrönan och dekorerar bordet med. Ja, julen är tacksam ur dekorationssynpunkt. Kottar, mossa, enris, ljus, ljusslingor, apelsiner, clementiner, äpplen… bara att plocka och låta fantasin flöda. Men jag är lite nyfiken: Hur piffar du ditt julbord?

Ps. I veckan kommer alla avsnitt av Susannes Gröna Jul med tillhörande recept, inköpslistor och ett praktiskt schema med tips hur man kan lägga upp julförberedelserna finnas här och på Play. Hurra!