Baka i långpanna  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Fika  Inspiration  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Söndagsbaka  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Topp 3 bästa kladdkakorna

Tjohooo! Idag är det kladdkakans dag! Hurra för den! Finns det något härligare att baka?

Det kanske det gör, men få bakverk är så tacksamma. Bara att röra ihop, grädda och njuta. Minimalt med disk blir det också. Jag använder ett basrecept som jag har tagit fram efter många års testande, det använder jag oftast som grund och bygger på det med olika smaksättningar.

kladdkaka-susannes

Här har jag bakat ut den i små portionsformar. Perfekt för bjudningar eftersom den går bra att baka i förväg. Man kan tom frysa in dem, så det bara är garneringen som återstår. Prefekt partymat!

För att hylla kladdkaka har jag samlat mina 3 bästa recept här.

1. Kladdig kladdkaka. Moderskeppet.

2.Hallon- & banoffeetårta med kladdkaksbotten

Jonas50-20-web

3. Vit kladdkaka ”cheesecake med passion- & lime” SÅ god! En kladdkaka som möter en cheesecake…med lime och passion.

Vit kladdkaka med lime- & passionscheesecake

250 gram smör

200 gram vit choklad, hackad

1 dl strösocker

4 ägg

2, 5 dl vetemjöl

2 ekologiska lime, skalet rivet och saften

fyllning

200 g färskost

2 passionsfrukter

1 dl strösocker

1 äggula

till garnering: färska eller frysta bär, 1 passionsfrukt delad i 4 klyftor, citronmeliss (valfritt)

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop samtliga ingredienser till fyllning, ställ åt sidan. Smält smöret, låt svalna något. Lägg i choklad och låt den smälta, spara lite till topping. Rör ner socker och ägg, ett i taget. Sikta ner mjöl och rör i lime. Häll smeten i en i springform (för att lättare få loss kakan kan du klämma fast ett bakpapper i botten). Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen, klicka den ovanpå kakan. Om du vill kan du dra en kniv genom fyllningen för att forma hjärtan. Grädda kakan mitt i ugnen ca 10 min, strö på den hackade chokladen du sparade och grädda ytterligare ca 15 minuter. Den ska vara dallrig i mitten när den är klar och eftersom gräddningstider varierar mellan olika ugnar, formar osv så håll koll mot slutet av gräddningstiden. Låt svalna, garnera med bär, passionsfrukt och citronmeliss. Servera med grädde eller glass. Eller både och.

Jonas50-23-web

Hur har ni det kompisar? Blir det nån kladdkaka för er idag?

 

 • Susanne Jonsson

  Heja heja!

 • Emm

  En god äpplepaj som blev en ny variant eftersom jag ändrade smörmängd och glömde bakpulver, blev det istället.
  Kanske blir det ditt recept med lime och passionsfrukt på söndag. Jag antar att fyllningen av krämig ost, socker, passionsfrukt och äggula rörs ihop och läggs ovanpå smeten och sedan allt in i ugnen. Rätt uppfattat?
  Tack på förhand!

  • Susanne Jonsson

   Precis Emm! Kör hårt!

 • Kristin

  Här blev det ingen kladdkaka. Vi har tårta kvar sedan igår. Tiramisutårta receptet finns bland Go kvälls recept. Däremot är det ju farsdag på söndag så då kan det bli en kladdkaka. Sköt om er. Kram

  • Susanne Jonsson

   Mums!

 • Ingmari

  Jag kan tyvärr inte lägga in bild här som jag tänkt på min dotters supergoda glutenfria kladdkaka med laktosfri vispgrädde smaksatt med lite kakao mm, som hon bjudit på här. Vi alla, och även sonen då, kunde njuta tillsammans då allas olika ”otåligheter” fick sitt. Tack Susanne för tipset om denna speciella dag. Hade läst om det men glömt. Men snabba inköp löste allt då duktig dotter ville baka. Mumsigt! Härligt att fira en måndag. Det blev ingen bakelse på Gustaf Adolf. Och imorgon är det sjukhus igen. Inget lockande väglag. Får se hur vi tar oss dit. Kramar till er alla. Kör försiktigt och var rädda om varandra.

  • Kristin

   Lycka till i morgon, så håller vi tummarna att väglaget är bättre. Kram

   • Ingmari

    Tack. Det värmer.

  • Margot

   Är med dig i tankarna idag och hoppas allt går bra kör försiktigt och kram på dig.

  • Susanne Jonsson

   Helt rätt Ingmari, måndagar är jättebra dag att fira!

 • Margot

  Skulle naturligtvis vara jättehalt inte jättegott

  • Ingmari

   Haha. Men det verkar ha varit både jättegott och jättehalt hos dig ju. 👍🍰😉☕👍

 • Margot

  Jajamen visst blev det kladdkaka med vispgrädde fick besök av svåger som slickade sig om munnen när han kom.. Jag brukar för det mesta ha något till kaffet om det kommer något men efter min operation har inte krafterna varit med mig riktigt men idag minsann slog jag till ha ha ha !!! Imorgon ska det bli lasagne här med lite annorlunda blandning i köttfärssåsen blev så sugen var nämligen inne och kollade recept hos Susanne och då blir det så. Ha det gott alla vänner och håll er på benen nu när halkan slår till här är jättegott i Borås

  • Kristin

   Margot trevligt att läsa att du är på gång. Sköt om dig. Kram

  • Susanne Jonsson

   Heja Margot, vad roligt att höra!

 • Ingmari

  Kul att du påminner om detta. Måste ju försöka få till lite kladdkaka idag då. 😀🍰☕