Bakat  Bjudmat  Bröd  Ekologiskt på budget  Fika  Inspiration  Julmat  Okategoriserade  Recept  Söndagsbaka  Tips 

Saftig Saffransstjärna

IMG_5162

Den här saffransstjärnan är bara SÅ god och rolig att baka! Ojoj, hög utväxling på arbetsinsats. Älskar att den ser lyxig och avancerad ut, utan att den är det. Inspirationen fick jag av ett bröd jag såg i somras fyllt med nötkräm. Min version fyllde jag med chokladkräm som jag köpte färdig i en vanlig matbutik. Såhär ser den ut efter gräddningen.

IMG_5158

Imorgon ska jag ta med den på jobbet, så får vi höra vad kollegorna tycker 🙂

Här hittar du mitt bästa grundrecept på saffransbröd. Det är på en halv liter mjölk, så då gör jag en stjärna av halva degen och små bullar eller lussekatter på andra halvan. Nedan hittar du ett recept som är enbart för en stjärna. Kanske blir det någon förändring i receptet senare, tex kan man variera fyllningen och toppa med något annat som glasyr eller kokos. Men just nu ser det ut såhär:

Saftig Saffransstjärna, 1 st

2,5 dl mjölk, 3%

1 dl grädde

2 kuvert saffran

1 dl strösocker

25 g jäst

0,5 tsk salt

8-9 dl vetemjöl (känn mängden, så att du får en smidig deg som går att kavla)

100 g smör, rumstempererat

Fyllning

2 dl chokladkräm alt nötkräm, färdig

1 ägg till pensling

pärlsocker (valfritt)

1. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.

2. Värm mjölk och saffranssocker till 37°.

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, grädde, socker och salt.

4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk. Jag kalljäste degen i kylen över natten.

5. Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till runda degplattor, ca 25 cm i diameter. Ta hjälp av mjöl på bakbordet. Det är frestande att använda mycket mjöl, jag vet, men det är viktigt att inte överdosera mjöl vid saffransbak, eftersom brödet blir torrare då.

6. Lägg en platta på bakpappersklädd plåt, strö lite mjöl under. Bred chokladkräm på degplattan. Lägg nästa degplatta ovanpå, bred på chokladkräm. Gör ett lager till och avsluta med en platta utan kräm på.

7. Skär snitt med en kniv nästan ända in i mitten, dela först rundeln i 4, sedan de 4 delarna i 4. Snurra degstrimlorna 1-2 varv. Jag använde ett pepparkaksmått som jag tryckte ner till hälften i mitten för att få en extra fin stjärna. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

8. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla stjärnan med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.

9. Grädda i ugnens nedre del ca 25 minuter. Det ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftigt inuti. Låt svalna under bakduk.

Glad advent!

 • ninni

  kan man göra egen chokladkräm ? hittar ingen i butiken

 • Margot

  Ja du Susanne nu blir det bullar med saffran vit choklad och mandelmassa till 2:dra Advent kunde inte annat än att baka dessa läckerheter må så gott alla vänner i Advent och njut av glögg och pepparkakor kram på er alla

  • Susanne Jonsson

   Mums! Vad duktig du är Margot. Hoppas du mår fint nu!

 • Emm

  Go’kväll! Här har det bakats lussekatter efter ditt finfina recept och det blev smaskigt. Nu är vi redo för att börja julfirandet och ta ner jullådan med adventsstjärnor och en tomtebonad. Vi börjar så och så får det andra komma fram så småningom.
  Och lustigt (eller olustigt!) nog så har ettåriga sommarblommorna just gett upp i balkongkrukan. Hmmm. Imorgon dags för tallris.
  Fortsatt trevlig helg allihopa!

  • Susanne Jonsson

   Tack och så roligt att höra att du gillade det Emm!

 • Liljan

  Men.. sååå himla vacker kaka, nu blir jag sugen på att testa! Kanske kan bli till 2:a Advent..om köket är tillbaka på plats :o) ! Kramar, Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hoppas! Tack för alla fina ord allihopa. Adventsfrid till er alla!

 • Margot

  Du är fantastisk med dina bakverk jag beundrar alla dina idéer denna är så vacker att man skulle inte vilja skära ni den.Jag kanske skulle försöka men det ser krångligt ut vore kul att klara av ska nog försöka iallafall. En skön Adventshelg önskar jag dig och alla som här gästar.

  • Susanne Jonsson

   Kör hårt Margot! När man vrider och grejar blir det nästan alltid bra, det är ett tacksamt recept!

 • Ingmari

  Men ooohhhhhh så vackert och kul bakverk! Underbar idé! Så fint foto man får se när man går in här. Extra rolig adventshälsning. Önskar också dig och alla en riktigt trevlig och mysig första adventshelg!

  • Susanne Jonsson

   Tack och detsamma till dig Ingmari!