Bakat  Glutenfritt  Inspiration  Julmat  Okategoriserade  Recept  Tips  Vegetariskt 

Lyxigt saffransbröd med vit choklad & mandelmassa

Äntligen får man börja julbaka! Eller hur? Kollade på favvoavsnittet av Trolltider igår på Öppet arkiv, minns ni det? Samlades i köket i ett försök att locka fram solen 🙂

Sus-Stocke-7783-1200pxl

Det här saffransbrödet med vit choklad och mandelmassa är ett av mina mest populära recept ever. Det har verkligen fått en plats här i mitt kök. Jag gör det i olika varianter sedan några år, testar olika smaker och nya degar. I går blev den första varianten med korinter som jag hade blötlagt i julmust. Riktigt bra, men jag håller nog fortfarande de med svarta vinbär i fyllningen högst. På senare år experimenterar jag med fördeg, men jag har svårt att märka skillnad på slutresultatet. Om man vill göra fördeg och testa själv är det jätteenkelt! Blanda bara degvätska, jäst och hälften av mjölet och låt det vila 20 minuter innan du tillsätter resterande ingredienser. Berätta gärna för mig vad du tycker. Nu, saffransfrågan, där märker jag skillnad. Från att ha behövt 2 paket för 5 dl mjölk, behövs nu 3. Kanske är det mina smaklökar, men jag upplever att kvallan på saffran har sjunkit. Därför använder jag hel saffran och mortlar själv.

Sus-Stocke-7841-1200pxl

Foto: Andreas Nilsson

Jag bakar ut degen i olika former beroende på vad jag ska ha dem till. Kransar, bullar, butterbullar. Sedan toppar jag antingen med pärlsocker eller låter dem svalna och glaserar med florsockerglasyr. Hemligheten för att lyckas med saftigt saffransbröd ligger i att inte ha i för mycket mjöl i degen. Och att tillsätta smöret rumstempererat. Jag har provat väldigt många varianter på deg och kommit fram till att om jag gör en lös deg på avsvalnad degvätska och låter den kalljäsa över natten i kylen, så får jag en mer lättkavlad deg och saftiga, smakrika bullar. Men det är överkurs. Jag bakar på kvarg, men när jag har glömt att handla det så har jag tagit lite grädde istället. Det blev väldigt bra.

IMG_8594.JPG

Foto: Susannes mobil i skymningsljus

Lyxiga lussebullar med mandelmassa & vit choklad, 50 st

5 dl mjölk, 3%

3 kuvert saffran

1 ½ dl strösocker

50 g jäst

1 tsk salt

1 burk kesella

16-17 dl vetemjöl

200 g smör, rumstempererat

Fyllning

200 g smör

200 g vit choklad, hackad

200 g mandelmassa, riven

2 dl svarta vinbär (valfritt, men jättegott!)

1 ägg till pensling

pärlsocker

1. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.

2. Värm mjölk och saffranssocker till 37°.

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och kesella.

4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk.

5. Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25×30 cm.

6. Bred på smör, strö över choklad, bär och mandelmassa. Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 minuter under duk.

7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.

8. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti.

Är du sugen på glutenfritt?

Då hittar du ett jättebra recept här!

 

Ps. Jag måste bara tipsa om att de är ljuvliga nybakade, men efter de är frysta är det som att smakerna hinner utvecklas ännu mera. Jag värmer dem i vanlig ugn, aldrig, aldrig i micro. Det är ett utmärkt sätt att förstöra allt jobb man lagt ner eftersom de torkar jättefort efter och man gärna vill njuta dem ett tag 🙂

 

Ps 2. Hur är det ens möjligt att skriva ett så långt inlägg om lussebullar? Jag måste vara en riktig nörd. Eller bara helt enkelt oerhört passionerad att hjälpa människor få de bästa bullarna…