Bakat  Glutenfritt  Inspiration  Julmat  Okategoriserade  Recept  Tips  Vegetariskt 

Lyxigt saffransbröd med vit choklad & mandelmassa

Äntligen får man börja julbaka! Eller hur? Kollade på favvoavsnittet av Trolltider igår på Öppet arkiv, minns ni det? Samlades i köket i ett försök att locka fram solen 🙂

Sus-Stocke-7783-1200pxl

Det här saffransbrödet med vit choklad och mandelmassa är ett av mina mest populära recept ever. Det har verkligen fått en plats här i mitt kök. Jag gör det i olika varianter sedan några år, testar olika smaker och nya degar. I går blev den första varianten med korinter som jag hade blötlagt i julmust. Riktigt bra, men jag håller nog fortfarande de med svarta vinbär i fyllningen högst. På senare år experimenterar jag med fördeg, men jag har svårt att märka skillnad på slutresultatet. Om man vill göra fördeg och testa själv är det jätteenkelt! Blanda bara degvätska, jäst och hälften av mjölet och låt det vila 20 minuter innan du tillsätter resterande ingredienser. Berätta gärna för mig vad du tycker. Nu, saffransfrågan, där märker jag skillnad. Från att ha behövt 2 paket för 5 dl mjölk, behövs nu 3. Kanske är det mina smaklökar, men jag upplever att kvallan på saffran har sjunkit. Därför använder jag hel saffran och mortlar själv.

Sus-Stocke-7841-1200pxl

Foto: Andreas Nilsson

Jag bakar ut degen i olika former beroende på vad jag ska ha dem till. Kransar, bullar, butterbullar. Sedan toppar jag antingen med pärlsocker eller låter dem svalna och glaserar med florsockerglasyr. Hemligheten för att lyckas med saftigt saffransbröd ligger i att inte ha i för mycket mjöl i degen. Och att tillsätta smöret rumstempererat. Jag har provat väldigt många varianter på deg och kommit fram till att om jag gör en lös deg på avsvalnad degvätska och låter den kalljäsa över natten i kylen, så får jag en mer lättkavlad deg och saftiga, smakrika bullar. Men det är överkurs. Jag bakar på kvarg, men när jag har glömt att handla det så har jag tagit lite grädde istället. Det blev väldigt bra.

IMG_8594.JPG

Foto: Susannes mobil i skymningsljus

Lyxiga lussebullar med mandelmassa & vit choklad, 50 st

5 dl mjölk, 3%

3 kuvert saffran

1 ½ dl strösocker

50 g jäst

1 tsk salt

1 burk kesella

16-17 dl vetemjöl

200 g smör, rumstempererat

Fyllning

200 g smör

200 g vit choklad, hackad

200 g mandelmassa, riven

2 dl svarta vinbär (valfritt, men jättegott!)

1 ägg till pensling

pärlsocker

1. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.

2. Värm mjölk och saffranssocker till 37°.

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och kesella.

4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk.

5. Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25×30 cm.

6. Bred på smör, strö över choklad, bär och mandelmassa. Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 minuter under duk.

7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.

8. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti.

Är du sugen på glutenfritt?

Då hittar du ett jättebra recept här!

 

Ps. Jag måste bara tipsa om att de är ljuvliga nybakade, men efter de är frysta är det som att smakerna hinner utvecklas ännu mera. Jag värmer dem i vanlig ugn, aldrig, aldrig i micro. Det är ett utmärkt sätt att förstöra allt jobb man lagt ner eftersom de torkar jättefort efter och man gärna vill njuta dem ett tag 🙂

 

Ps 2. Hur är det ens möjligt att skriva ett så långt inlägg om lussebullar? Jag måste vara en riktig nörd. Eller bara helt enkelt oerhört passionerad att hjälpa människor få de bästa bullarna…

 • Birgit Erixon

  Hej Susanne ! Mitt recept på saffransdeg är mycket lika ditt ,(ska dock ta tre påsar saffran nästa gång). Jag har även i två msk bakpulver i min deg . Inbillar mig att dom blir fluffiga av det ! Vad tror du ?

  • Susanne Jonsson

   Hej Birgit! Jag vet inte, för jag har int testat, men jag litar på ditt ord att de blir fluffiga! Tack för tipset!

 • Liljan

  Hallå Susanne, bakade saffransbullar förra helgen och testade med fördeg och utan kesella i år och det blev jättebra,hade mandelmassa och smör i men kanske gör en sats med vit choklad i också. Annars är julsockret färdigt och även kanellikören som hör julen till, det gäller då att börja i tid. Nu är det fönsterputs o städ som gäller så här inför Advent…inte lika roligt som att baka :o).
  Ha en fin dag alla, Kramar Liljan

  • Margot

   Hej du Liljan jag undrar hur gör du kanellikör det låter smaskens 😉 jag håller med dig det är roligare att baka än att städa har just nu bakat ut mina skurna pepparkakor och startat fönsterputsning medan det håller upp ha en mysig advent

   • Liljan

    Hallå Margot, vi köpte en flaska i Tyskland för flera år sedan som vi gillade så jag har försökt kopiera den…tar ung.1/2 l sprit(vodka),6-8 kanelstänger,2-3 dl socker, 1 vaniljstång( frön och stång). I år tog jag även lite kardemummafrön i och när den är färdig så lägger jag i tunt citronskal att dra ca:3 dygn.Vänder den varje dag tills sockret är löst och sen är det bara att vänta :o) Jag brukar starta i Okt. el Nov. men kanske räcker med mindre. Den är mumsig !! Lycka till! Önskar alla en fiin Advent-återkommer efter helgen, får ny inredning i köket på fredag, började tömma alla underskåp o bänkar igår,PUH!! Ha det gott alla, KRAM Liljan

    • Susanne Jonsson

     WOW! Tack för superbra tips Liljan!!

   • Susanne Jonsson

    Så bra fråga Margot!

  • Susanne Jonsson

   Oh! Men vad fint det kommer bli Liljan 😀 Kramar

 • Ingmari

  Tack för alla bra tips och recept. Mycket som lockar.

  • Susanne Jonsson

   Vad roligt Ingmari!

 • Margot

  Glömde tacka för alla dina läckra bilder de inbjuder verkligen att pröva dina recept

  • Susanne Jonsson

   Tack snälla du! Vad roligt för mig att höra.

 • Margot

  Ja så är det dags igen tänk vad året går fort idag började jag att baka vanliga lussekatter det blev 70’stycken har även gjort pepparkaksdeg och gjort längder bakar nämligen skurna numera orkar inte kavla längre. Håller med dig att jag tycker att saffranet är sämre numera men jag ska även baka en laddning med vit choklad och mandelmassa jag gjorde det förra året och det är ju sååå gott. Ha det så bra och slit inte ut er till jul. Tack för alla dina tips och recept

  • Susanne Jonsson

   Oj vad duktig du är Margot, heja du!

 • Emm

  Nörderiet uppskattas 🙂
  Folk som kan sina saker får gärna berätta och sprida information. Jag tackar för bra tips både sånt som bästa smörgåstårtan och t.ex. den vita chokladkladdkakecheesecaken.
  Det här med saffran blev jag nyfiken på. Vilka olika alternativ finns det att köpa? Jag trodde bara det fanns de där vanliga 0,5 g påsarna av så klart olika fabrikat.
  Kram och tack på förhand för välsmakande recept!

  • Susanne Jonsson

   Åh vad fint att höra Emm. Tack! Det finns hel saffran, ibland står det saffran coupé på den. Testa och berätta gärna vad du tycker.