Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bjudmat  Okategoriserade 

Päronpaj med knäckigt täcke

Tack för igår kompisar. Hoppas ni har en fin helg. Det var roligt vad pajen försvann fort så snart lamporna slocknat. Visst sjöng Iiris fint? Vi hade gåshud. Och Daniels fina blom-kvistkonstverk. Och Johanne från Sarajevo. Roligt att se.

IMG_4763

Här kommer receptet igen, och imorgon är det kladdkakans dag, så då blir det mera bakat.

Päronpaj med knäckigt kolatäcke 

Mördegsbotten

225 g smör, kallt i bitar

4 dl vetemjöl

¾ dl strösocker

1 nypa salt

1 äggula

Sätt ugnen på 200°. Mixa smör, mjöl, socker och salt i matberedare med kniven till jämnt fördelat. Tillsätt gulan och mixa hastigt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ i kyl eller frys. Sätt ugnen på 180 grader. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna. Låt svalna. Gör fyllning under tiden.

Fyllning

1 dl råsocker

6 fasta stora päron, skalade och klyftade (ej för saftiga/övermogna)

2 msk smör

1 citron, det gula av skalet rivet och saften

2 tsk kanel, malen

2 tsk kardemumma, mortlad

2 tsk ingefära, färsk riven

Smält socker i en stekpanna, lägg i päron, smör, citron och kryddor. Låt koka några minuter. Låt svalna.

Knäckigt kolatäcke

150 g smör

0,5 dl sirap

2 msk grädde

1,5 dl socker

3 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1 dl mandel, hackad

Smält smör, tillsätt sirap, grädde och socker. Blanda resterande ingredienser och rör ner. Lägg päronen i pajskalet, bred knäcktäcket över päronen. Grädda på 180 grader ca 20 minuter, eller tills täcket är vackert gyllene. Servera ljummen med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.

Saffransfluff

2 dl vispgrädde

200 g naturell färskost

2 dl tjock yoghurt

1 nypa saffran

1-2 msk florsocker

Vispa upp samtliga ingredienser till fluffig konsistens.

  • Gunilla Aronius

    Så härlig paj. Har gjort fyllningen i dag och märkte att mina päron var mycket saftiga och därmed lös fyllning. Stelnar den i ugnen eller skall jag göra något för att den skall bli mindre lös?
    Tack och kram för alla tips.

    • Susanne Jonsson

      Hej Gunilla! Tack vad roligt att höra! Nej, receptet är gjort på fasta päron, om de är väldigt saftiga blir de inte fyllningen fastare i ugnen, tyvärr. Möjligen kan man då tillsätta lite potatismjöl i päronen, men det har jag inte testat så jag vågar inte lova hur det blir. Jag tror jag sa det i programmet men jag skriver in det i receptet också nu. Tack Gunilla!

  • Barbro

    Denna måste man ju göra nån dag för den verkar vara jättegod men en undran hur länge klarar sej saffransfluffet i kylskåpet?
    Ha en bra helg alla mina vänner här.Kram

    • Susanne Jonsson

      Hej Barbro! JA! Kör hårt! Det klarar sig några dagar men är godast nyvispat. Hoppas du gillar det!

      • Barbro

        Vilken god päronpaj o fluffet var ju pricken över iet.Var uppskattat av våra gäster.
        kram o ha en fortsatt bra lördag alla mina vänner här.

        • Susanne Jonsson

          Tack, vad roligt för mig att höra Barbro!!!!

  • Ingmari

    Verkar verkligen vara en god paj. Måste testa med annat innehåll som ändå är gott med kolaknäcktäcket. Allergi för äpple och päron sätter pinnar i hjulet. Förslag till annat gott till fyllning? Banan? Vindruvor? Melon? Det står still här. Kom gärna med idéer. Kram till alla.

    • Ingmari

      Går ju så bra att göra laktos- och glutenfritt annars. Bara en fyllning stämmer.

    • Susanne Jonsson

      Testa med bär Ingmari!