Okategoriserade 

Päronpaj med knäckigt kolatäcke

Här kommer morgondagens recept som en liten fredagspresent från mig. Det är min bästa päronpaj. Och jag lovar, jag har bakat många. Vill verkligen rekommendera er alla att testa den. Och att se programmet. Det blir något speciellt känner jag.

Tips:

Jag brukar låta pajen stå i kyl eller frys tills degen är helt hård, sedan förgräddar jag den. Då brukar jag inte behöva folie på kanten. Om man behöver bara av den direkt klämmer man bara fast några folieremsor på kanterna, tar bort dem sista minuterna bara, då degen är på plats 🙂 Tänk på att inte ställa in porslinsformar direkt från kyla till ugnen, då kan de spricka.

För att skära snygga bitar så låter man den stå i kylen över natten, då har smakerna ännu mer hunnit gifta sig. Men, snygga bitar i all ära, när den här pajen är nybakad finns det egentligen ingen anledning/möjlighet att vänta. Direkt från ugnen med en klick glass… havrekola, kardemumma, smör, päron, gyllene karamellsås som rinner, vanilj….

 

Päronpaj med knäckigt kolatäcke 

Mördegsbotten

225 g smör, kallt i bitar

4 dl vetemjöl

¾ dl strösocker

1 nypa salt

1 äggula

Sätt ugnen på 200°. Mixa smör, mjöl, socker och salt i matberedare med kniven till jämnt fördelat. Tillsätt gulan och mixa hastigt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ i kyl eller frys. Sätt ugnen på 180 grader. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna. Låt svalna. Gör fyllning under tiden.

Fyllning

1 dl råsocker

6 stora päron, skalade och klyftade

2 msk smör

1 citron, det gula av skalet rivet och saften

2 tsk kanel, malen

2 tsk kardemumma, mortlad

2 tsk ingefära, färsk riven

Smält socker i en stekpanna, lägg i päron, smör, citron och kryddor. Låt koka några minuter. Låt svalna.

Knäckigt kolatäcke

150 g smör

0,5 dl sirap

2 msk grädde

1,5 dl socker

3 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1 dl mandel, hackad

Smält smör, tillsätt sirap, grädde och socker. Blanda resterande ingredienser och rör ner. Lägg päronen i pajskalet, bred knäcktäcket över päronen. Grädda på 180 grader ca 20 minuter, eller tills täcket är vackert gyllene. Servera ljummen med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.

Saffransfluff

2 dl vispgrädde

200 g naturell färskost

2 dl tjock yoghurt

1 nypa saffran

1-2 msk florsocker

Vispa upp samtliga ingredienser till fluffig konsistens.