Bjudmat  Buffémat  Fisk  Glutenfritt  Inspiration  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx 

Lyxig fiskgryta

Det har kommit önskemål om fler fiskrecept, så nu vill jag dela med mig av en rätt som jag gör i olika former. Kanske kan det smaka till helgen?fiskgryta-48-web

Min fiskgryta med tomat, timjan & fetaost. Man kan bygga rätten mer eller mindre lyxig beroende på vad man lägger till. Till vardags kör jag en enkel tomatsås med oliver och toppar med wokade grönsaker och fetaost, men till mer festliga tillfällen kan det bli en saffranscrème och kanske lite vitt vin i såsen.

fiskgryta-7-web

Just att välja att toppa grytan med nywokade grönsaker gör mycket både för smak och utseende. Jag tar det jag har hemma, idag var det blomkål, röd lök, en snutt purjo och skivade tomater. Saffranscrème är jätteenkelt att göra. Du blandar bara lite saffran med tjock yoghurt eller majonnäs och smakar av med salt.

fiskgryta-web

Fiskgryta med timjan, oliver & fetaost, 4 port

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, hackade

2 burkar tomater (välj gärna krossade eller små)

olja, timjan, salt, peppar, strösocker

4 portionsbitar torskrygg (eller annan fisk du gillar)

topping: fetaost, oliver, färska örter (jag hade rosmarin, det var den enda som var kvar ofryse ute)

Börja med att koka en tomatsås (eller köp färdig): Fräs lök och vitlök i olja utan att de får färg. Häll i tomater, skölj ur burkarna med vatten, häll i det också i grytan. Låt puttra ihop 10 minuter. Smaka av med kryddorna. Lägg ner fisken, täck med lock och låt koka tills den är färdig. Det tar 5-10 minuter. Woka under tiden grönsaker. Lägg grönsakerna i grytan och garnera med din önskade topping.

fiskgryta-63-web

Ett tips är att redan i förväg salta och peppra fisken så att det rimmas lite lätt innan tillagningen. Jag hittade en burk marinerade kronärtskockor i kylen, så jag halverade några och la i. Det är ett tips om man vill göra en vegetarisk variant. Byt ut fisken mot dem och svarta bönor. Hur gott som helst.

fiskgryta-2-web

Jag serverade med kokt potatis som jag mosat lätt med baksidan på en slev och blandat med lite smör, dill och flingsalt.

fiskgryta-43-web

Så väljer man själv hur festlig man vill göra den. Ett brytbröd är ljuvligt till, så man kan fånga upp den goda såsen.

Vad kan man då förbereda?

Nyckeln till en stressfri bjudning är att preppa allt man kan. I det här receptet kan du göra tomatsåsen helt klar, rimma fisken, skära grönsaker, göra saffranscrème och lägga upp topping på en bricka så det bara är att montera i sista minuten. Det fiffiga med krossad potatis är att det är int hela världen om den kokar sönder 🙂

Vad ska ni göra i helgen?

  • Kristin

    Jag ser fram emot kvällens program när du ska laga palt/kams. Till helgen minns vi nära och kära som gått bort. Min man sjunger i kyrkokören och dom sjunger både lördag och söndag i kyrkorna i församlingen. Sedan ska vi hinna med att fira en födelsedag inom familjen. Jag tänkte göra en fisksoppa för det räcker till många och kan förberedas i god tid. Till den ett gott bröd och olika sorters ostar. Avslutar med tårta. Får önska alla en trevlig Allhelgona. Goa kramar till er alla i vintervädret

    • Susanne Jonsson

      Tack och detsamma till dig Kristin.

  • Ingmari

    Kul med fiskrecept. För mig blir det nu några dagar flera resor till sjukhus för opplanering så mat intas nog på lokala restauranger. Hoppas att det inte blir så mycket snö så väglaget blir svårt. Hälsningar till er alla.

    • Liljan

      Men snälla Ingmari, är det din tur nu…jag hoppas att det inte är ngt allvarligt och att allt går bra, nu är alla våra tankar hos dej!!! Varma kramar, Liljan

    • Susanne Jonsson

      Hej Ingmari! Ljusa tankar och finaste hälsningar på vägen. Kör försiktigt!

    • Margot

      Blir orolig när jag låser sjukhus och opplanering mina tankar är hos dig hoppas det inte är något allvarligt kör försiktigt de har ju varnat för halka. Styrkekramar