Okategoriserade 

Är ni med?

18.45 blir det premiär för paltkok i teve. För mig iaf. Och Beppe. Vi fixar och står i för att det ska bli så bra och fint som det bara går.

IMG_4684

Jag har just provkokat några paltar, ni ser dom i bakgrunden. _Va?! Jere gulpaltn’? Frågade nyss kollegan. Japp. Andra kollegan tyckte att jag hade matchat min t-shirt fint till maten 😀

Vi ser olika saker. Jag älskar det. Nåt annat jag älskar är Er, finaste kompisar och att koka palt. I afton får vi finbesök från Sveriges Bästa Hemtjänst och Christoffer berättar en spännande historia.

Välkomna att mysa med oss supersnart.

Ps. Här kommer recepten. Vågar ni testa?

Pumpapalt med brynt hasselnötssmör

Pitepalt med fläsk, smör & rårörda lingon

  • Susanne Jonsson

    Underbart Monica!

  • Monica

    Pumpapalten var ju spännande ,måste testas👍
    Hos oss ska det vara stekt rimmat bogfläsk skuret i fina tärningar både i palten och till,för så gjorde mamma fast då var det rimmat sidfläsk.
    Jag använder oxå matberedaren men med rivskivan i och pressar ur vätska från potatisen innan mjölet åker ner.
    Lingondricka eller mjölk,riktigt extrasaltat smör,rårörda lingon och sen blir det paltkoma😍

  • Ehnen

    Man brukar säga att det finns lika många recept på pitepalt, som det finns pitebor.
    Något som jag ändå tror är gemensamt för de flesta, är att äkta pitepalt ska göras av rå potatis.
    Det största problemet när man gör pitepalt är att dom ofta blir hårda. En
    vanlig (fusk)lösning på detta, är att blanda kokt och rå potatis, av mig
    kallat ”kroppkakepitepalt”.
    Grundorsaken till hårdheten är att potatisen är för fint riven och att man inte fått bort stärkelsen, alltså vätskan.

    Min lösning på båda problemen är att använda en hushållsassistent, i mitt fall en Kenwood, med passertillsats, som vanligen används till att passera äpplen.
    I paltfallet blir det omvända världen, där äppelskruttet kommer ut, kommer mosad potatis och där äppelmoset kommer ut, kommer stärkelsevätskan. Finheten på moset bestäms av hur hårt
    strypt ”skruttvägen” är.

    Den mosade potatisen ersätter den rivna och blir perfekt till paltberedningen, inga hårda paltar här inte och enbart rå potatis.

    • Susanne Jonsson

      Tack för jättebra tips!

  • Susanne Jonsson

    Det älskar jag! Du då?

    • Monica

      Ett av mina barnbarn sa en gång,men mormor kan man inte göra stekt palt på en gång……
      Ja som ni förstår hon älskar stekt palt😍

  • Kristin

    Det vattnas i munnen när man ser palten. Suveränt. Nu är det bra att ge sig i kast att göra palt. Det finns inga ursäkter.

    • Susanne Jonsson

      Eller hur Kristin. Heja Du! Kör hårt!

  • Benjamin Hedlund

    Man blev sugen på palt men jag är nyfiken på vad du tycker om stekt palt?😊

  • Liljan

    Finaste Susanne, har redan bänkat mej så att inte missa något :o) !! Jaa, va- gulpalt?? Så spännande, syns snart, Kramar Liljan

    • Susanne Jonsson

      Tjohooo Finaste Liljan! Kramar