Bjudmat  Buffémat  Ekologiskt på budget  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Rester  Tips  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt 

Höstig lasagne som värmer själen

svamplasagne-49-web

Tänk att hösten är en sån rik årstid när det kommer till råvaror. Idag längtade jag efter en riktigt härlig höstlasagne, så jag tog lite av vad jag hittade hemma och styrde ihop min bästa lasagne hittills. Kantareller, grönsaker, 2 sorters ost, spenat…

svamplasagne-22-web

Här kommer receptet.

Höstig Lasagne som värmer själen

1 förp färska lasagneplattor (jag hade torkade då går det ca 1/2 pkt)

grönsaksröra

Ta ca 800 gram blandat grönt (tex squash, aubergine, riven morot, bönor, linser, quinoa)

Skär i bitar, fräs med 2 vitlöksklyftor och 2 hackade röda lökar. Häll i något tomatigt. Jag hade 1 tetra krossade tomater, men här är det perfekt att använda upp slattar av tomatbaserade råvaror. Hittade en burk Ljutenica också, den krämiga grönsaksröran, minns ni? Maud hade den i sin succéfiskgryta. Testa den!

 

svamplasagne-25-web

Smaka av grönsaksröran med salt och peppar.

svamplasagne-28-web

gör en kantarellsås

Fräs 300 gram färska kantareller eller annan svamp i smör.

Rör ner 3 msk vetemjöl, fräs runt och häll på 8 dl mjölk. Låt koka upp och passa noga så det int bränn. Smula ner någon god ost. Jag hade ca 150 gram fetaost. Jojo. Rör även ner färsk spenat om du vill. Smaka av med salt och peppar.

svamplasagne-29-web

Varva grönsaksröra, lasagneplattor och kantarellsås i en ugnsform. Jag brukar ta en stor långpanna, men det passar även bra med avlånga brödformar. Just idag blev det röra över och då passade jag på att göra en extra form lasagne till frysen. Perfekt snabbmat till veckan.

svamplasagne-31-web

Att varva dessa härligheter ger en skön känsla på nåt sätt. Känns lyxigt att bjuda på lasagne.

svamplasagne-33-web

Vill du hellre ha små svampbitar så är det bara att hacka dom innan, eller mixa såsen 🙂

svamplasagne-37-web

Som ni ser är det en härlig blandning/kylskåpsrensning. Jag har gärna bönor och linser i när jag lagar vegetariskt för jag tyck man står sig bra på det.

svamplasagne-49-web

Sedan toppade jag med skivade tomater och getost. Grädda ca 30 minuter på 200 grader vanlig ugn, 175 grader varmluft. Serverar med ett gott bröd till att fånga upp såsen med och en enkel grönsallad.

svamplasagne-58-web

Nu hoppas jag att gästerna ska gilla det här. Vad tror ni?

Glad fredag allihopa!

 • Sara

  Det här låter som det godaste jag hört om på länge! Jag kan inte tänka mig annat än att dina gäster hade slickat tallrikarna om etiketten bara hade tillåtit det. Själv sparar jag genast receptet bland mina favoriter och ser fram emot en god middag inom kort. Ha en trevlig helg allihop!

  • Susanne Jonsson

   Hej Sara! Tusen tack för dina fina ord. Lasagnen blev uppskattad. Bästa ändå att det blev två formar så det finns en kvar 😀 Glad helg!

   • Sara

    Ja, att göra dubbelt upp när man ändå håller på är min melodi också. Just nu när jag jobbar heltid och pluggar halvtid är jag oändligt tacksam för att kunna plocka upp färdiga godsaker ur frysen (där finns bland annat moussaka enligt ditt recept som jag gjorde när jag hade födelsedagskalas).

    • Susanne Jonsson

     Eller hur! Vad roligt att du testade min moussaka Sara. Vilken fart det är på dig!

 • Anna J

  Åh så gott det ser ut. Jag älskar lasagne så det här är en variant jag gärna testar. Hoppas ni fick en smaskig måltid. Hos mig i helgen blir det kålsoppa och äppelpaj, iaf imorgon, Ikväll får det bli rester av en köttfärspaj jag hittade i frysen. Go helg till alla härinne! Kram!

  • Susanne Jonsson

   Oh så gott Anna! Kålen är ju fantastiskt fin nu. Glad helg Anna och alla! Kramar!

  • Ingmari

   Åååå. Kålsoppa. Jag kommer! Spar lite till mig! 😉 Måste göra det någon dag. Såg också att äpplena går att använda nu så vi talade om en glutenfri kaka eller paj i helgen. Tyvärr är en äppelallergiker så det får bli två pajer. En med någon annan god fyllning. Förslag?

 • Barbro

  Jag tror att jag kommer hem till dej och äter och tar med mej en äppelkaka till kaffet..
  Kram på er alla och ha en bra helg blåsten.

  • Susanne Jonsson

   Mums! Äppelkaka är ju bara så gott Barbro. Oj vad det har stormat!

 • Ingmari

  Jag säger bara det… Hungrig!!! Kom just hem och ser dessa fantastiska foton, som Margot också skriver, och känner suget efter sådan här härlig mat. Är också sugen på att använda mer linser och nyttigheter i maten. Måste försöka laga hälsosammare mat för allas bättre välmående. Och du Susanne kan verkligen inspirera! Med text och bilder. Det verkar så lätt. Bara som att ”hä i” lite så blir det sådär god och vacker mat. Ska nog försöka! Trevlig helg och krämkramar till alla.

  • Susanne Jonsson

   Kör hårt Ingmari!

 • Margot

  Du är en mästare att fota så man lockas laga även bra förklaringar fram till färdig rätt jag blir så sugen men orkar inte stå vid spisen ännu någon längre tid men vänta bara !!! Det är ju också praktiskt att laga stor lasagne och frysa in portionsbitar ser gott ut med grönsaker som utbyte mot färs. Ha en riktigt god helg alla mina vänner och njut av livet kramar i massor från mig

  • Susanne Jonsson

   Heja Margot! Tusen tack för dina fina ord.