Okategoriserade 

Blåbärskakun

Hej Kompisar!

I afton blir det blåbärskakun med vaniljsås. Jag tänkte visa en snabbvariant, men den nedan funkar också =) Hoppas vi ses i rutan, det är Linda som styr upp oss ikväll. En härlig start på kvällen när Hulda visar höstmode, Carolina Klüft drömreser och Arvingarna spelar sin nya singel.

IMG_2373

Hemgjord vaniljsås

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk, 3%

1 vaniljstång, urskrapad

0,5 dl strösocker

4 äggulor

Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång. Vispa socker och gulor krämigt. Häll gräddmjölken över gulorna, slå tillbaka blandningen i kastrullen. Fortsätt vispa och värm till just under kokpunkten (efter 82-85 grader koagulerar gulan, det vill vi inte). Häll upp i en kall skål, låt gärna svalna i vattenbad. Om du önskar en fluffigare sås kan du vända ner 1 dl vispad grädde innan serveringen.

IMG_2372

Blåbärskakun, 6 st mellanstora eller 20 små

Nybakad blåbärsbulla med ett glas kall mjölk är fina barndomsminnen för många av oss norr- och västerbottningar. Kanske även på fler platser? Rikligt med nymortlad kardemumma, äkta smör och sötsyrliga blåbär är hemligheten. Jag gillar att kalljäsa degen över natten, men det går även bra att jäsa i rumstemperatur. Om du har ett eget favoritrecept på vetedeg kan du använda det. Att tillsätta rumsvarmt smör och göra en fördeg ger ett saftigare bröd. Blåbärskakun går utmärkt att frysa. Sockret på kanterna blir kolakrispigt i gräddningen. Vill du ha mjuka kanter som en traditionell blåbärsbulla så hoppar du bara över det.

Fördeg

25 g jäst

3 dl mjölk

250 g vetemjöl (drygt 4 dl)

Deg

250 g vetemjöl (spara lite till utbakning)

80 g strösocker (0,75 dl)

1 krm salt

1-2 tsk kardemumma, mortlad

100 g smör, mjukt

Fyllning

ca 8 dl blåbär

0,5-1 dl strösocker (du väljer hur söt du vill ha fyllningen)

för frysta bär eller mer vattniga bär: 2-3 msk potatismjöl

Till pensling

1 ägg

2-3 msk råsocker (valfritt)

Såhär gör jag: Blanda samtliga ingredienser till fördeg, täck med duk och låt vila en timme i rumstemperatur. Tillsätt resterande ingredienser, smöret klickvis och och bearbeta till en smidig deg, spara lite mjöl till utbakning. Täck bunken med lock eller plastfolie, låt jäsa över natten i kylen. Om du har bråttom kan du värma mjölken och jäsa en timme i rumstemperatur istället. Dela degen i 6 bitar, forma runda degämnen (degbollar) på mjölat bakbord, platta till något med handen. Låt vila 10 minuter under duk så att degens spänning släpper. Då blir den lättare att kavla. Kavla ut tills degen är 1-2 cm tjock, lägg på bakpappersklädd plåt. . Blanda blåbär, socker och ev potatismjöl. Fördela bären ovanpå degen, spara en bit på kanten. Vik upp kanterna och nyp till degen så att bären stannar kvar. Täck med duk och låt jäsa tills kanterna puffat upp, ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla kanterna med ägg, strö på socker. Grädda tills brödet är genomgräddat och fått vacker, gyllene färg, det tar 10-15 minuter. Låt svalna på galler.

Tips: baka små bullar av hälften av degen. Grädda dem i smord muffinsplåt eller i stabila formar.

Vaniljsås turbo

Ibland har man mer tid för att laga mat, ibland mindre. Det finns helt enkelt olika tillfällen i livet. Det här receptet är för de dagar man

behöver en genväg. Yoghurt ger en trevlig syra och du väljer själv hur söt du vill ha din sås/kräm. Du kan även använda turkisk yoghurt och lyxiga dagar kan man röra ner lite grädde.

2 dl naturell yoghurt

1-2 msk snabb vaniljsåspulver

Vispa ihop yoghurt och pulver. Om du vill ha svarta prickar i så rör du ner lite vaniljpulver.

 

 • Liljan

  Susanne, så roligt att ses igen..äntligen! Din kakun såg såå mumsig ut, inte något som jag sett eller ätit. Måste testa din snabbvaniljsås så bra att kunna få ihop en snabb en! Du frågade för lite sen om vi gillade blåbär..jag svarade att det var det bär jag åt minst av, haha-kan jag få ändra mej-tänkte att man kanske skulle köpa o testa igen OCH vi har sedan dess ätit varje dag !! Blåbär med ..90 procent grädde o resten mjölk,himmel så gott det är!! Först var det vilda men sen har vi en lokal odlare som vi köpt av.Varma hälsningar till er alla, vi hade över 20 gr.när vi åt frukost idag vid niotiden !! Liljan

  • Susanne Jonsson

   Å! Så skönt ni har Liljan. Älskar blåbär! Solstrålar!

 • Ami

  Kom på i sista sekund att det var Gokväll i kväll. Varit hundvakt hela dan o varit ute busat vid sjön så både vi o hunden var totalt slut när klockan var 18.00 o vi kom hem. Men vilket trevligt program det blev o sååå roligt att ses igen Susanne 🙂 OCH så gott det såg ut!!! Snacka om att bli sugen. Vi hade uruselt med gosaker till kvällsfikat under programmet men så är det ibland. En knäcka o frukt fick duga. Men blåbärskaka på vetedeg var vanligt förr i tiden även i Östergötland. Min mamma, svärmor o fastrar vet jag alltid gjorde det på sensommaren när det plockades mycket blåbär. Aldrig mjuka kakor med blåbär i o inte ofta blåbärspaj heller. Jättegoda- o fina minnen som dyker upp. Tack!

  • Susanne Jonsson

   Aha! Vad roligt att höra Ami.

 • AnnCathrine

  Min mamma och mormor gjorde också blåbärskaka på bulldeg och de var från Närke.

  • Susanne Jonsson

   Aha! Det verkar ha varit vanligt på många ställen 🙂

 • Margot

  Detta är väl något att verkligen fresta med sååå gott det ser ut. Men måste lovorda auberginepizzorna de var ju hur goda som helst till och med min man åt dessa med god aptit något jag kommer att göra fler gånger. Ska sprida detta till dottern som inte äter kött så ofta går ju utmärkt med vegofärs. Ser fram mot att se dig i rutan ha en fortsatt bra helg alla vänner.

  • Susanne Jonsson

   Så roligt att höra Margot, tack!

 • Ingmari

  Frestare där! Mycket gott du tipsar om. Kul med snabbreceptet på vaniljsås. Kan vara bra att ha.

  • Susanne Jonsson

   En genväg här och där kan vara bra att ta till ibland 🙂