Bekvämimpa  Hälsokrubb  Inspiration  Mat att förbereda  Matlådor  Okategoriserade  Recept  Rester  Sallad  Snabblagat  Tips  Torsdagstips 

Teriyaki-enkelt & gott!

Idag vill jag torsdagstipsa om en enkel vardagsfavvo som passar lika fint som helgmiddag. Biff teriyaki.

teriyaki2016-3-web

Haha, det syns knappt nån biff på min tallrik… Jag täckte den med avokado. Och det var int så stor mängd kött heller. Grejen med den här rätten tycker jag är att man blir nöjd med en mindre mängd kött, eftersom det är smakrikt.

teriyaki2016-4-web

Det här är verkligen en supersnabb rätt att svänga ihop. Jag brukar marinera köttet dagen innan och låta det stå i kylen över natten. Eftersom det är så bra snabbmat gör jag ofta lite extra och fryser in i portionspåsar, så har man hemgjord snabbmat. Riktigt lyxigt!

Skär köttet i strimlor, blanda med färdig teriyakisås, någon matsked olja och smaksätt gärna med riven ingefära, chili, vitlök, vad du gillar! Citrongräs är gott i. Jag använder här något mörare kött, tex lövbiff, entrecôte eller ryggbiff.

teriyaki2016-15-web

Så när du ska äta är det bara att koka ris, steka köttet hastigt på hög värme i olja och skära upp grönsaker. Här har jag rensat kylen som ni ser. Tacoinspirerat. En klick gräddfil eller crème fraîche är gott att toppa med. Samma med rostade sesamfrön eller nötter. Jag kom på det för sent så mina frön fick bli orostade idag. Det gick också bra. Men jag är lite nyfiken, som vanligt 🙂 Vilka snabbrätter tar ni till i veckan?

 

 • Cecilia

  En enkel rätt är pasta scampi – fast jag använder vanliga färska eller frysta färdigskalade. Kokar Pasta linguine. Fräser vitlök, röd chili i lite smör, lite flingsalt samt en del svartpeppar – vänder ner räkorna på slutet. 3 dl grädde hälls i och sedan vänder jag ner den färdiga linguinen. Rätten tar bara den tiden som pastan kokar. Ett annat tips är att köpa färdiga goda fiskburgare/laxburgare från fiskbilen och frysa ner om man vill ha vid senare tillfälle. Godaste snabbmaten med antingen bröd eller sallad (el både och) och nån god dressing/sås. Tack för din fina blogg/ Cecilia i Kungälv

  • Susanne Jonsson

   Hej Cecilia! Tack, vilka bra tips!

 • Ami

  ”En hamburgare med milkshake” är svaret. Tänkge så du slipper störa Babben. Hon har nog fullt upp ändå ;).

  • Ingmari

   Oj. Såg ditt svar efter att jag skrivit mitt. Har haft lite kul åt de moderna orden. Tack för gott skratt. Såg på nätet att det är en bok som man ska ha med sig vid resa till Gotland men ingen översättning fanns. Tack ändå för svar.

 • Susanne Jonsson

  Det är perfekt, vi får följa med på varandras resor!

 • Åsa

  Ur Gustafva Björklunds kokbok
  1882.

  Svampbullar

  Svampar stötas till mos och
  blandas med ägg, rivebröd, salt och peppar. Massan formas till bullar, som
  stekas gulbruna i smör eller flottyr. Överträffa köttbullar i välsmaklighet.

  Hittade det här receptet i en gammal svampbok, provade det och tyckte
  det var jättegott, jag har använt blandsvamp. Det finns ju inga mått så jag har
  experimenterat lite men har svårt att få dem att hålla ihop. Jag vill gärna ha
  lite bitar av svampen så jag har inte mosat dem helt. Har gjort biffar istället
  för bullar men det har inte blivit bättre.

  Nu vill jag dela med mig av receptet eftersom vi är mitt i svampsäsongen.
  Finns det sen någon som har tips om hur man ska få dem att hålla ihop vore jag
  tacksam.

  • Susanne Jonsson

   Hej Åsa! Det låter supergott! Jag tror på potatis i smeten, kanske även potatismjöl. Eller kikärtsmjöl. Fiberhusk är också bra för att få ihop smet. Lycka till med bullarna! Någon annan som har tips?

  • Ami

   Låter smaskens. Susannes tips låter ju bra. Jag åt id-bullar i veckan. Alltså från fisken id. De höll ihop bra o var riktigt goda. Några gamla tanter som gjorde på Bottarve museigård o så hade de lammfärsbiffar på menyn också förstås, vad annars på Gotland. Gubben kan intyga att de ockaå var smaskens.

  • Ingmari

   Måste ju fungera även med köpta champinjoner. Blev sugen på att testa. Går väl att göra gluten- och laktosfritt ju. Låter så gott. Ska testa! Tack för tips.

 • Ingmari

  Ganska lika blev det igår. Fast med kycklingfiléer. Satte in djupfrysta med kryddor i ugnen. Sedan blev det mycket grönt till som blomkål, broccoli special (god blandning av ovanliga sorter som finns fryst), haricot verts, kidneybönor, tomater, gurka, svarta oliver, avokado och kokt potatis. Vi var sååååå sugna på grönt. Ätit för lite sådant ett tag. Oj, så nyttiga vi kände oss! Mätta länge blev vi utan att vara dästa. Fort gick det också. Det mesta skötte sig självt i ugn och kastrull. Värmer vatten i vattenkokaren och häller över grönsaker utom blomkål för att inte koka bort vitaminerna. Mumsigt! Så gjorde vi.

  • Susanne Jonsson

   Härligt Ingmari, tack för bra tips!

 • Ami

  Sååå enkelt o gott det ser ut! Tusen tack! Vi befinner oss på Gotland den här veckan o just på semesterresor passar vi på att äta ute på olika mysiga ställen o smaka på ortens eller öns specialiteter. Så dåligt med snabbmaten för oss i veckan. I dag ska vi till Kattlunds museigård o äta deras berömda kroppkakor. Igår fikade vi på ett underbart ställe; Etelhems krukmakeri, deras cafe. Allt inredning var från gamla caféer, loppisar o antikaffärer…o så deras keramik förstås. Vi satt vid brasan o hade en hel vägg med böcker om Gotland bakom oss. Alla taklampor bestod av gamla zinkhinkar o liknande saker (håliga o rostiga) som de hittat i skogen. Flera koppar te blev det o så gofika förstås. Vi bläddrade i böcker o satt o njöt av värmen från den gamla braskaminen. Länge, länge. Sånt är livskvalitet för mig. Likaså var vi i Petes museigårds trädgårdscafé häromdagen. En underbar gammal Gotländsk gård precis vid havet. Solen sken o lammen var våra kompisar. Här på ön finns inga får förresten, det finns bara lamm o lammungar. Härligt dialekt som jag studerar i en bok som finns här i stugan. ”En kyttvarpe me mjölkrusku”…heter boken :). Ni förstår va ;)?
  .

  • Ingmari

   Så mysigt och skönt! Tack för härlig skildring som är så målande att det känns som om jag själv är på Gotland på semester. Njutit! Må så gott och ät många goda kroppkakor! Och… nja… förstår inte riktigt även om jag kan urgammalt Moramål och därför brukar förstå både gotländska och isländska. Översättning önskas!!! Annars får jag be Babben. 😃😃😆

  • Susanne Jonsson

   Oh! Jag har hört talas om Eterhems, ojojoj vilken härlig resa ni är ute på! Någon gång skulle jag vilja hälsa på Gotland, jag har mött såna underbara människor därifrån 🙂

  • Ingmari

   Fick hjälp av en äkta, känd gotländska så nu vet jag. Det betyder hamburgare med milkshake. Det sista kunde jag nästan gissa och det första ser jag nu framför mig som en varpasten av köttfärs. Kul med lite ”nygotländska” på skoj.

   • Ami

    Ja här kan ju aldrig veta vem man pratar med. Babben kankse är din syrra t.o.m. Det var väl några ungdomar som skrivit boken så det kanske är lite nymodigheter i den. Går på vad som helst när det gäller gotländskan. Men älskar dialekten i vilket fall.

    • Susanne Jonsson

     Jag med Ami!