Okategoriserade 

Surströmming!

Hör du till dem som det vattnas på i munnen när du hör ordet surströmming?

Basen för surströmmingsätandes är i min familj klämman. Det finns olika bud om hur den ska vara komponerad, men det är en dubbelmacka med ungefär dessa ingredienser:

Tunnbröd

Smör

Kokt, skivad mandelpotatis

Surströmming

Hackad lök

Gräddfil/crème fraiche

Tomat (anses ta bort dålig lukt)

Surströmming

Foto: Andreas Nilsson (samt att jag har försökt blurra varumärket, det blev int så fint, jag vet int riktigt hur man gör)

Egentligen ganska smidig mat att bjuda på. Bara att koka pären, öppna en burk fisk, skiva och hacka lite, he upp i skålar. Endel föredrar hela strömmingar, endel filéer. Endel tar bort skinnet på filéerna, endel äter det. Rommen i de hela strömmingarna anses vara en delikatess.

Har du kanske testat? Vad tyckte du? Jag håller ännu på att lära mig, hehe, men än så länge får jag erkänna att jag är mest glad för alla surströmmingsälskares skull när dessa dofter börjar pysa ut över kvarteret. För jag har svårt för doften. På riktigt. Jag vet, det borde jag inte ha, men så är det. Tror jag har berättat det här förr. När jag var liten hittade mormor och morfars hund Ronja en plats i Porjus där surströmmingsnjutare hade gjort sig av med spad och inälvor. Älskade Ronja med en härligt fluffig, lurvig päls tyckte det var superfestligt och rullade sig ordentligt såklart. Sedan kom hon stolt och glad tillbaka till sina människokompisar och vi höll på att smälla av. Doften…. och det hängde konstiga grejor i pälsen. Synen… Vi trodde inte våra ögon. Det blev raka spåret i duschen kan man säga. Och den här parfymen var inte lätt att tvätta bort…