Okategoriserade 

Surströmming!

Hör du till dem som det vattnas på i munnen när du hör ordet surströmming?

Basen för surströmmingsätandes är i min familj klämman. Det finns olika bud om hur den ska vara komponerad, men det är en dubbelmacka med ungefär dessa ingredienser:

Tunnbröd

Smör

Kokt, skivad mandelpotatis

Surströmming

Hackad lök

Gräddfil/crème fraiche

Tomat (anses ta bort dålig lukt)

Surströmming

Foto: Andreas Nilsson (samt att jag har försökt blurra varumärket, det blev int så fint, jag vet int riktigt hur man gör)

Egentligen ganska smidig mat att bjuda på. Bara att koka pären, öppna en burk fisk, skiva och hacka lite, he upp i skålar. Endel föredrar hela strömmingar, endel filéer. Endel tar bort skinnet på filéerna, endel äter det. Rommen i de hela strömmingarna anses vara en delikatess.

Har du kanske testat? Vad tyckte du? Jag håller ännu på att lära mig, hehe, men än så länge får jag erkänna att jag är mest glad för alla surströmmingsälskares skull när dessa dofter börjar pysa ut över kvarteret. För jag har svårt för doften. På riktigt. Jag vet, det borde jag inte ha, men så är det. Tror jag har berättat det här förr. När jag var liten hittade mormor och morfars hund Ronja en plats i Porjus där surströmmingsnjutare hade gjort sig av med spad och inälvor. Älskade Ronja med en härligt fluffig, lurvig päls tyckte det var superfestligt och rullade sig ordentligt såklart. Sedan kom hon stolt och glad tillbaka till sina människokompisar och vi höll på att smälla av. Doften…. och det hängde konstiga grejor i pälsen. Synen… Vi trodde inte våra ögon. Det blev raka spåret i duschen kan man säga. Och den här parfymen var inte lätt att tvätta bort…

 • Eva Malmström

  Tack för dina goda recept!
  Surströmming är, för mig, en delikatess. Dock brer jag ett ganska tjockt lager messmör på det hårda tunnbrödet, sedan mandelpotatis, rödlök och surströmming plus ett hårt tunnbröd ovanpå. En smaksensation när den syrliga strömmingen möter det söta messmöret. Testa gärna!

  • Susanne Jonsson

   Aha! tack för jättebra tips Eva! Ha en superfin dag!

 • Agneta

  …och jag kommer ihåg att min egyptiska svägerska när hon var relativt nykommen till Sverige berättade att hon var bjuden på surströmmingsparty. Jag fick stora skälvan och började förklara för henne på vad som komma skulle så hon inte skulle falla död ner av chocken. Hon tittade lugnt på mig och svarade att syrad fisk har man ätit i Egypten i tusentals år hi, hi!

  • Susanne Jonsson

   Hahahaaaa, vad roligt att höra Agneta!

 • Ingmari

  Tycker det är så gott med surströmmimg men hittar inga vänner att äta med numera så det blir inte att äta och öppna en burk själv. Mina barn tycker doften är avskyvärd. Jag förstörde en familjemiddag en gång när barnen skulle grilla och jag få min älskade surströmming ensam. Men ingen kunde äta sedan jag öppnat min burk. Haha! Så kan det gå. Jag har ätit Janssons frestelse på surströmming och det är sååååå gott! Testa!

  • Susanne Jonsson

   Tack för tipset Ingmari! Finns det kanske någon trevlig bloggkompis som bor nära dig som också vill äta surströmming? 🙂

 • Liljan

  Hej Susanne, ..minnen…som 15-åring hade vi en granne från ”glada Hudik” och han ville att vi skulle prova, han spolade ner spadet i toa-stolen för att minska på doften!!! Men visst testade vi trots doft, jag minns mest att man smakade dem i flera dagar efteråt. Som vuxen i USA så var de flesta av vännerna från Norrland och vi hade surströmmingsparty med dem många ggr och det gick finfint, min dåvarande amerikanske man åt mer än jag!!! Vännerna köpte alla med sej burkar fr Sverige varje gång de var hemma..vi undrade alltid vad som hänt om en burk hade exploderat på flyget..:o). Har inte ätit det på många år nu, platsar inte lika högt som kroppkakor hos mej, haha ! Så roligt att bli påmind om detta Susanne, tack! Ha det gott alla, KRAM Liljan

  • Susanne Jonsson

   Åh finaste Liljan, TACK för att du delar med dig av dina minnen! SÅ roligt att höra! KRAM

 • Margot

  Ja surströmming kan jag tala om att jag provat när jag jobbade i åldringsvården hade vi surströmmingsafton vi öppnade burkarna utanför jag trodde att det går väl aldrig att äta. Men jag provade och tyckte att det var relativt gott med alla tillbehör men en tjej hade gjort ungefär som janssons frestelse men med surströmming riktigt gott. Kram på er alla.

  • Susanne Jonsson

   Jag har hört att det ska vara en höjdare, kanske man borde våga sig på det…. Ha en superfin kväll Margot

  • Ingmari

   Janssons frestelse på surströmmimg är toppengott.