Okategoriserade 

Rödbetsris

Jag älskar rödbetor. Förutom att de är goda så går de att använda till så mycket. En favorit för mig är rödbetsris.

cauliflowercarbonara-3-web

Det är superenkelt. Skala råa rödbetor, kör dem i matberedaren med kniven så blir det som ett rödbetshack. Sedan använder man det antingen som tillbehör som det är, rått, kokt eller så wokar man det. Smaksätt med tex pressad citron, vitlök, ingefära, chili, örter.

cauliflowercarbonara-35-web

Här har jag blandat det med kokt quinoa (50/50), riven grönkål och en enkel dressing på citrus, kokosolja och ingefära. SÅ gott! Och nyttigt så det förslår. Perfekt att göra en laddning till matlådor och snabblagad måltider mitt i veckan.

 

 • Margot

  Idag fick jag tillfälle att plocka en bärkasse med äpplen så nu har jag kokat äpplemos och bakat kakor med äpplen i. Det är skönt att frysa in och ha på lager om man får besök även mos tar vi en sked på havregrynsgröt inte alls dumt. Skönt att ta vara på vad hösten ger i form av frukt och grönt. Kramar till er alla.

  • Ami

   Både kräm, lingonsylt o äppelkaka låter så mumsigt! Får se vad det blir för min del framöver. Vill fråga er en sak här. Jag plockade 1,5 liter slånbär när jag var på Gotland, bara för det var så lockande o fanns sådana mängder utmed stränderna. Surt, men har hört att man kan lägga dom i frysen innan man gör något vettigt av dem. Har aldrig handskas med det bären förut. Slånbärsdricka har jag hört talas om. Får kolla runt lite. Bären ligger i frysen sen i måndags. Kanske inte funkar att ha dem så länge i frys? Vet inte heller när de ska plockas eller hur man vet om de är mogna. Har ni någon kunskap om slånbär?

   • Liljan

    Ami, mina föräldrar gjorde både saft och likör på slånbär och även jag har gjort det.Man ska plocka dem efter första frosten,vilket jag har gjort (risken är då stor att andra också spanat in dem och hunnit före)..eller som du nu har gjort, lägga dem i frysen. Dem kan nog ligga ett bra tag, kan jag tänka mej..så ingen frost i Falkenberg, haha-som man säger!! Det är vad jag kan bidra med men kanske vår kära kock kan mera, har mammas recept på saft och likör någonstans..hör av dej om du vill ha så ska jag leta fram, KRAM Liljan

    • Ami

     Du behöver inte vända upp o ner på hela huset för att leta recept, men om du har det lättillgängligt vore det kul att prova din mammas saftrecept på slånbär.

   • Margot

    Hej Ami gå in på nätet det finns jättebra beskrivning på saft från flera stycken slå bara på slånbärssaft det gjorde jag. Lycka till

   • Susanne Jonsson

    Det låter som våra bloggkompisar har mer erfarenhet än mig ang slånbär, men jag har hört att de ska vara frostnupna så de ligger bra där i frysen!

  • Susanne Jonsson

   Oh så gott Margot! Älskar äpplen!

 • Barbro

  Verkar spännande får nog testas när jag får tag på rödbetor-Ska även testa att baka bröd med rödbetor i.
  Men först ska koka lingonsylt för på fm plocka jag lingon.
  Kram på er alla o ha en jättebra dag.

  • Susanne Jonsson

   Hej Barbro! Vad gott, har lingonen mognat redan hos er? Ha det bara bäst!

 • Margot

  Hejsan detta låter jättegott även jag älskar röda betor men jag får nog vänta till nästa vecka och prova detta det väntar nämligen stora undersökningar på min mage och då gäller bara vitt bröd och snäll mild mat. Även jag längtar efter din glada ”nuna ” i tv nu närmar sig hösten då är det dags tycker jag. Hur går det med din lilla kärra är ni ute och kör vilket jag hoppas . Ha det nu riktigt gott alla vänner här på bloggen och kram på er. Ps hade kräm till efterrätt idag med röda vinbär och rabarber det smakade Mums .Ds

  • Susanne Jonsson

   Oh så gott Margot! Vad rädd om magen nu, så ses vi rutan snaaart!

 • Liljan

  JAA, jag instämmer med föregående talare :o),älskar röda betor..råa,kokta eller bakade!! Detta låter mums..och enkelt! Sen längtar även jag efter dej Susanne, hoppas vi ses i rutan snart. Hur går det, har du hittat någon mekaniker till din nya – gamla kärlek? Ha det gott alla,….du Ami, det låter som om du haft en underbar vecka, kul att få följa med lite på distans !! Kramar Liljan, i ett Blekinge som bjuder på värme, 23 grader – plus en skvätt regn emellanåt .

  • Susanne Jonsson

   Hej fina Liljan! Det går framåt, steg för steg 🙂 Vad varmt ni har det, härligt! Njut och så ses vi snart i rutan. Kram

 • Ingmari

  Lustigt. Jag har precis varit och är så sugen på rödbetor. Köpte nyss rödbetsjuice. Men det här tipset är ju toppen och verkar läckert och användbart. Mer nytt att testa. Tack. Härlig färg dessutom. Och nyttigt.

  • Susanne Jonsson

   Jag gillar det! Enkelt, nyttigt och gott.

 • Ami

  Åh det där lät verkligen nyttigt…o gott! Tack! Har ju haft semester från matlagningen en vecka nu, så får börja med de säkra korten första dagarna sen när krafterna kommer åter då ska absolut det här recepet testas. Hälften quiona….mums!

  • Susanne Jonsson

   Heja du!

 • Kristin

  Rödbetor mums mums. När är du tillbaka i rutan ? Det är väl snart dags för Go kväll. Jag/vi längtar efter att se dig igen. Sköt om dig !// Hälsn. Kristin

  • Ingmari

   Ja. Håller med. Känns som höst och Susanne-tajm i rutan nu.

   • Susanne Jonsson

    Vad roligt att höra Ingmari!

  • Ami

   Ja verkligen dags Susanne 😉

   • Susanne Jonsson

    Yes Ami! Snart så!

  • Susanne Jonsson

   Hej Kristin! Tusen Tack för paketet! Jag fick det nyss. SÅ fina vantar, det blir perfekt nu när hösten är här! Vi börjar sända nästa vecka, så nån vecka bort är det. Men snart så!

   • Kristin

    Det gläder mig att du tyckte om vantarna och att dom kommer till nytta. När jag såg vantarna, tyckte jag att det stod Susanne på dem. Kram

    • Susanne Jonsson

     Tusen tack Kristin! Ha en underbar helg!