Äggfritt  Bjudmat  Ekologiskt på budget  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Okategoriserade  Recept  Sommarmat  Susannes torsdagstips  Tips  Torsdagstips  Vardagslyx 

Cauli Carbonara

Ibland händer det att man lagar recept som i stort eller smått förändrar ens sätt att tänka på matlagning. En liten revolution. Som det här. Man kan ju med rätta hävda att det är oförskämt att testa nya sätt med en så perfekt rätt som Spagetti Carbonara. Så ok. vi kan kalla det nåt annat. Jag vet inte bara vad. Men smakerna är inspirerade därifrån. Då vet ni ungefär.

cauliflowercarbonara-51-web

Men vad är det då jag har gjort? Jo, det sitter helt i såsn. Den är baserad på blomkål. Nyttigt så det förslår. På bilden är det lite för mycket sås, hihi, men det var gott =)

Man kokar helt enkelt blomkål i buljong, mixar den slät, späder med buljongen till önskad konsistens. Om man vill ha en rundare smak så tar man i lite grädde eller crème fraîche. Sedan fräser man bacon i en stekpanna, häller i såsen, nykokt pasta och smakar av med riven ost, salt och peppar. Här har jag haft i några små tomater och gräslök just innan servering. Det blev väldigt gott. Nu finns ju så många olika pastasorter, så jag tror nästan alla kan hitta någon som passar. Jag måste bara säga att det här är alltså HUR gott som helst. Blomkål och ost är ju en magisk smakkombo som får piff av bacon. Vill man hoppa kött så tar man tex grön sparris eller svamp istället.

Cauliflower Carbonara, 4 port

4 port spagetti eller annan pasta

1 blomkålshuvud

1 buljongtärning, höns eller grönsaks

1 pkt bacon, i bitar (valfritt, baconälskare vill ev ha 2 pkt, du väljer!)

1-2 dl grädde eller crème fraîche (valfritt)

1 dl lagrad hårdost, riven

10 små tomater

2 msk gräslök, hackad

smör till stekning, salt, peppar

Dela blomkålen i buketter och koka den mjuk i vatten med buljongen. Häll av, men spara buljongen. Börja koka pastan. Mixa blomkål och 2-3 dl buljong slätt. Späd med buljong till önskad konsistens. Tillsätt grädde. Fräs bacon i lite smör, rör ner sås, pasta, ost, tomater och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

Om såsen blir för lös så reder du enkelt av med lite majsena, blir den för tjock så späd med mer buljong. En äggula kan också slinka i utan problem 🙂

 

 • Susanne Jonsson

  Oh! Vad roligt att höra Lisa. Tack! 🙂

 • Lisa

  Jättegott! Hade även i stekt lök och två äggulor. 😊👍🏻

 • Ami

  Tack låter jättegott! Blomkål o tomater uppskrivet på notan. Först nu en äppelpaj till eftermiddagens gäster. Ska bli hela +29° mitt på dagen här idag. Sista värmeböljan månntro?

  • Liljan

   Hej Ami, hittade ett gammalt recept men inget tillvägagångssätt..på den tiden när man saftade och stod i så behövdes det väl inte men nu minns jag inte. Så lyd du Margots tips o kolla på nätet :o).
   Susanne, du är då full av överraskningar, måste testa din Carbonara- köpte ett huvud häromdagen. Brukar göra blomkålspure´eller mos, också gott!
   Trevlig helg alla, Kramar, Liljan
   ps. idag ska jag testa kycklingfärs för första gången, gör nog biffar med lite hetta..ds

   • Susanne Jonsson

    Tack Liljan! Vad glad jag blir att du gillar mina tips. Kramar ända till dig!

  • Susanne Jonsson

   Åh äppelpaj är ju SÅ gott Ami, heja du!

 • Margot

  Oj vad gott det låter måste nog testas nästa vecka då jag får äta lite av varje just blomkål är ju Jättegott kul med nytänkande. Här blir det sopplunch idag potatis purjolök lite ramslök och grädde ti!l slutet inte alls dumt och dessutom billigt. Det blir nog några små plättar efter tror jag. Ha en skön helg Susanne och alla vänner som här gästa. KRAM

  • Susanne Jonsson

   Din mat låter jättegod Margot! Glad helg från Umeå!

 • Ingmari

  Så gott! Kul med nytänkande. Jag har varit och är så sugen på blomkål ett tag. Köpte häromdagen och åt kokt. Din rätt här idag påminner om kokt blomkålshuvud med skinksås över. Såsen kan ju även innehålla ost och annat gott. Plus mycket hackad persilja över alltihop. Mumsigt! Men nu måste jag testa den här nya varianten. Tack för frestande tips!

  • Susanne Jonsson

   Precis Ingmari, jag gillar också de smakerna. Testa!