Äggfritt  Bjudmat  Ekologiskt på budget  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Okategoriserade  Recept  Sommarmat  Susannes torsdagstips  Tips  Torsdagstips  Vardagslyx 

Cauli Carbonara

Ibland händer det att man lagar recept som i stort eller smått förändrar ens sätt att tänka på matlagning. En liten revolution. Som det här. Man kan ju med rätta hävda att det är oförskämt att testa nya sätt med en så perfekt rätt som Spagetti Carbonara. Så ok. vi kan kalla det nåt annat. Jag vet inte bara vad. Men smakerna är inspirerade därifrån. Då vet ni ungefär.

cauliflowercarbonara-51-web

Men vad är det då jag har gjort? Jo, det sitter helt i såsn. Den är baserad på blomkål. Nyttigt så det förslår. På bilden är det lite för mycket sås, hihi, men det var gott =)

Man kokar helt enkelt blomkål i buljong, mixar den slät, späder med buljongen till önskad konsistens. Om man vill ha en rundare smak så tar man i lite grädde eller crème fraîche. Sedan fräser man bacon i en stekpanna, häller i såsen, nykokt pasta och smakar av med riven ost, salt och peppar. Här har jag haft i några små tomater och gräslök just innan servering. Det blev väldigt gott. Nu finns ju så många olika pastasorter, så jag tror nästan alla kan hitta någon som passar. Jag måste bara säga att det här är alltså HUR gott som helst. Blomkål och ost är ju en magisk smakkombo som får piff av bacon. Vill man hoppa kött så tar man tex grön sparris eller svamp istället.

Cauliflower Carbonara, 4 port

4 port spagetti eller annan pasta

1 blomkålshuvud

1 buljongtärning, höns eller grönsaks

1 pkt bacon, i bitar (valfritt, baconälskare vill ev ha 2 pkt, du väljer!)

1-2 dl grädde eller crème fraîche (valfritt)

1 dl lagrad hårdost, riven

10 små tomater

2 msk gräslök, hackad

smör till stekning, salt, peppar

Dela blomkålen i buketter och koka den mjuk i vatten med buljongen. Häll av, men spara buljongen. Börja koka pastan. Mixa blomkål och 2-3 dl buljong slätt. Späd med buljong till önskad konsistens. Tillsätt grädde. Fräs bacon i lite smör, rör ner sås, pasta, ost, tomater och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

Om såsen blir för lös så reder du enkelt av med lite majsena, blir den för tjock så späd med mer buljong. En äggula kan också slinka i utan problem 🙂