Okategoriserade 

Blåbärstider

Ett något sent torsdagstips kommer här. Blåbären börjar mogna även häruppe i norr, så det är hög tid att bunkra inför vintern. Det blir myggmedel och ut i skogen för mig!

IMG_1521

I år längtar jag extra mycket efter färska blåbär, både för smaken, men också för att de är så bra för oss. De år jag inte hinner plocka (eller har ont i ryggen) så brukar jag köpa några kilo och packa i lagomstora paket att ta fram till smoothies. Sedan blir det några större paket till paj. Men eftersom det tar slut så fort så har jag haft tur att få påfyllning när jag har varit hemma hos mamma i Piteå. Hon har plockat bären på bilden igår morse. Tack mamma! Gillar ni också blåbär kompisar? Vad gör ni med dem? Jag längtar så efter en kaka de bakar i Pite, ska försöka mig på den när det blir liiite svalare ute.

NJUT OCH HA DET BÄST!

 • Susanne Jonsson

  Ja det är tråkigt med det där. Man får koka bären om det känns oroligt att äta dem där man plockar.

 • Liljan

  Välkommen hem Ami, kul att du är med oss igen!!
  Blåbär.. nja det är väl det bär som jag äter minst av kanske även om jag visst tycker de är goda.Njuter inte precis av att plocka dem heller, plommon är en bra storlek att plocka..:o) ! Vi frossar i hallon och jordgubbar ( köpta-lokala ) och det är ju så gott på yoghurt på morgonen. Men vilken lycka Susanne att mamma din gillar att plocka blåbär, det gjorde mina föräldrar också.
  Margot , hoppas att dina undersökningar går smärtfritt och att allt går bra så du kan njuta av maten igen, du som är en sån hejare på att testa många av Susannes recept..styrkekramar igen till dej! Sooliga hälsningar, Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hahahaha Liljan, plommon måste ju vara superkul att plocka!!! Jag älskar fruktträdgårdar! Måste vara för att det var så ovanligt där längst uppe i norr. Jag håller med dig och är tacksam för vartenda bär jag får! Sol till dig och er alla!

 • Ingmari

  Oh, så gärna jag skulle vilja plocka blåbär. Men ohälsa sätter stopp för det tyvärr. Älskar blåbär. Är dock lite rädd för det där med dvärgbandmask. Men i norr ska det väl vara ok. Skulle vilja kunna äta bären färska med alla nyttigheter. Visst är det trist att allt gott ska drabbas av konstigheter? Jag har ätit köpta i alla fall. Är ju så frestande. Hur gör ni med bären och det som varnas för? Vill inte ta bort det läckra som Susanne visar och skriver om men Susanne kanske vet saker om detta också. Mums på er. Ser hur blå tunga ni har. 😉 Kul att Ami är här också. Blåbärskräm på er alla.

 • Barbro

  Finns ju mycket man kan göra av blåbär som drottningsylt,kräm o paj och bullar o muffins samt smoothies.
  ha nu en bra kväll mina vänner här.

  • Susanne Jonsson

   Tack Ingmari och detsamma till dig!

 • Ami

  Äntligen hemma igen o så kul att få träffa er igen här o även läsa ifatt vad ni haft för er i skafferiet de senaste veckorna. Tycker så synd om Margot men hoppas ni andra mår bättre. Blåbär gillar vi skarpt. Helst nyplockade i en skål med mjölk på. Antingen som efterrätt, till kvällsmat eller i yogurten på morgonen. Blir det mycket blåbär plockade, fryser jag ner överkottet o använder till morgonyogurten, blåbärspaj mitt i vintern, blåbärsmuffins eller nåt annat mumsigt. MEN…den som är duktigast att plocka blåbär i vår släkt är min gamla pappa snart 87 år. Han har plockat mängder av liter varje år i en skogsdunge precis intill där han bor. Varje år lika dant. Han tar med sig en bärplockare o efter 15 min så är den så proppfull så han får skrida hem. Men i år är det så gott om det så några liter har t.o.m. jag fått ihop. Ena sonen fyller år på sommaren när vi träffas i stugan o då blir det alltid jordgubbs- eller blåbärstårta. I år det senare. Mums! Massor av mosade blåbär imellan (vaniljkräm o grädde med förstås) o massor av hela blåbär ovanpå. Någon liten blomma som pricken över i:et.

  • Susanne Jonsson

   Hej Ami! Välkommen tillbaka! Oh så mycket gott och vad roligt att din pappa är så pigg att han kan vara ute i skogen. Den där tårtan låter fantastiskt god!