Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Ekologiskt på budget  Fika  Frukost  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Matlådor  Mellis  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Sommarmat  Susannes torsdagstips  Tips  Torsdagstips  Uteliv  Vardagslyx  Veganskt  Vegetariskt 

Blåbärsquinoa

blåbärsquinoa2016-9-web

Sommar och blåbärssäsong blev idag en lyxig frukost i form av vackert ljuslila vaniljdoftande quinoaskålar. Det är de färska blåbären som drar igång skaparglädje, läs gör mig så glad att jag bara vill kuta ut i köket och laga goda saker.

blåbärsquinoa2016-35-web

Den här quinoaskålen passar bra till såväl frukost som lättlunch, mellis och nyttigare dessert. Jag serverar gärna i olika skålar, blandar gärna glas för att förstärka den sköna, avslappnade sommarkänslan.

blåbärsquinoa2016-20-web

Toppar med det jag hittar i örttäppan. Idag blev det mynta och lavendel.

blåbärsquinoa2016-30-web

Hur gör man då? Jo, det är jätteenkelt!

Jag blandade kokt, avhälld och avsvalnad quinoa (svart quinoa var det som fanns hemma idag) med tjock yoghurt (du väljer mjölk, havre, kokos- eller sojabaserad, du kan även ta kvarg om du föredrar det), rivet äpple, några russin, smaksatte med vaniljpulver och mosade ner nyplockade blåbär. Sedan är det bara att varva i glas eller skålar med ännu mera bär och honung eller agave. Nötter eller mandel är också gott på toppen.

Här hittar du ett grundrecept, det kan vara skönt att ha ibland.

Idag kokade jag dock quinoan i vatten, eftersom jag kokade till en varmrätt samtidigt. Tycker det är perfekt att göra på samma gång. Man kan även frysa in den, speciellt viktigt såhär i rötmånaden.

Ha en fin dag allihopa!

  • Ami

    Kan nu intyga att detta är supergott 🙂

    • Susanne Jonsson

      Härligt att höra Ami!

  • Liljan

    Vilka fina bilder Susanne !! Det ser helt underbart gott ut, nu blir även jag sugen på blåbär :o). Måste testa detta med quinoa, brukar koka en stoor sats för att sedan frysa i små påsar, lagom till en matig sallad- perfekt !! Här i Blekinge har vi fått ett par skurar nu på fm, är ändå 23.4 just nu, efter all värme behövs det ju regn och jag känner som du Ingmari..man orkar inte med värmen i längden..annat var det i ungdomen !! Varma hälsningar till er alla o du Susanne…..vilken som helst av dina bilder skulle passa utmärkt som omslag till en kokbok..hört det förrut?? :o)?KRAM!!

    • Susanne Jonsson

      Tack Liljan, vad roligt att du gillar! Det gör mig jätteglad och peppad nu när jag sitter och skriver (i skuggan…). KRAM!

  • Ingmari

    Samma här Ami. Krämporna sätter stopp. Minns också hur min pappa älgade fram trots hög ålder. Förstår inte hur de äldre kunde så mycket. Blåbärsplockning drömmer jag bara om nu. Minns hur vi plockade när jag var barn. En gång med mina föräldrar och morbror fick vi på 4-5 timmar ihop 180 liter!!! Oh, så härligt det var att kunna frossa i blåbär under hela året. Nu tar jag mig inte ut i naturen så. Tyvärr. För det är visst ett blåbärsår utan dess like. Värmen är inget heller för mig. Fläkten går och blåser på mig. Inomhus. Puh! Bilderna ser ljuvliga ut. Låter intressant att prova. Jag funderar över att använda melon och annat gott i brist på de goda, blå vännerna. Jag har köpt laktosfri yoghurt av tjockare sort. Grekisk tror jag. Inte så mycket socker då. Är så gott. Kul med lite nya idéer. Har varit lite trött på vanliga frukosten i värmen så det lockar med nyheter. Tack för tips. Det ösregnade i Stockholm idag med översvämning i en T-banestation. Är inte så långt in dit. Men regn här? Icke! Därför blir det fläkt-hälsningar till er alla.

    • Ami

      Åh, 180 l…måste va rekord! Men vilken känsla efteråt och vilken rikedom! När grabbarna var små (iaf innan tonåren) fick de o jag följa med mina fastrar o en farbror till en skog några mil från stugan där det var så bra blåbärsmarker. Har bilder från det obligatoriska fikat o sen på slutskörden ihop med alla glada blåa bärplockare. Många fulla hinkar blev det men vi var inte i närheten av ditt rekord Ingmari. Nu är jag så glad när skogspromenaden slutar i runt 1 liter blåbär eller lingon…eller svamp. Vi gick ju mkt i skogen här intill med vår hund när han levde o då hade man ju alltid några bajspåsar med sig o det var oftast då vi upptäckte det blå/röda/gula guldet. Bajspåsar är toppen till det mesta :). Efter en solig morgon börjar molnen komma o termometern visar bara 22 grader nu o det börjar blåsa upp. Vi har nog regn att vänta. Välbehövligt! Nu får det bli svala sköna hälsningar dig Ingmari o alla er andra!

      • Susanne Jonsson

        Hahaha, ja bajspåsar är verkligen bra Ami!

    • Susanne Jonsson

      Jo nu är det varmt Ingmari. Byt ut blåbären med det du har, andra bär eller frukt, jag brukar variera efter säsong och vad man hittar och känner för. Heja du!

  • Ami

    Vilka vackra färger, fina bilder och vad gott det ser ut! Trodde först det var chiafrön men det här måste jag testa. Äter så sällan quinoa men har ett paket med tre färger i som stått hemma länge. Är +30° i skuggan här så ingen blåbärsplockning förrän det blir svalare. Tror det ska vända redan i morgon. Skulle väl gjort som min käre far. Han gick ut kl. 7.00 i morse o plockade 2 liter i sin skogsdunge. Då var det bara 20 grader sa han. Suck, blir ibland trött på att våra gamlingarna är så effektiva o många gånger piggare än vad man själv är. Men så tacksam för det, förstå mig rätt. Det är väl egentligen min egen sjukdom jag är trött på eftersom den begränsar min vardag. Men som vi vet här i skafferiet råkar ju de flesta, som har några år på nacken, ut för sjukkdomar o krämpor av olika slag. En del av dem blir vi aldrig av med o andra mer tillfälligt. En kram till er alla o en extra till er som behöver den extra mycket just idag.

    • Susanne Jonsson

      Så är det Ami. Chiafrön vore kanon här, i med det också! Mums!