Bjudmat  Buffémat  Ekologiskt på budget  Fräscha sallader  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Lyxmat  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Sallad  Sommarmat  Susannes torsdagstips  Tips  Torsdagstips  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Bakade Kronärtskockor

Har ni testat koka kronärtskockor någon gång? Det är ju bara SÅ gott! Jag älskar det, men jag fick lära mig i Portugal att ugnsbaka dom. Gärna de späda som kommer först på säsongen, som är i faggorna nu här i Sverige. Idag bakade jag dock stora, fullvuxna och det gick också bara bra.

Kronärtskockor2016-21-web

Jag sköljde dem, delade mitt itu på längden.

Kronärtskockor2016-6-web

Sedan är det bara att krydda, ringla på olja och baka i ugn, ca 180 grader tills bladen börjar släppa. Det tar nån timme.

Kronärtskockor2016-23-web

De är så vackra. Som konstverk. Jag hade på rosmarin och oregano från örtträdgården. En bit citron blev det också. Man tar vad man har, vitlök och timjan hade passat fint….

Kronärtskockor2016-28-web

När de är nästan klara la jag på en bunt ekologisk sparris, så den fick gå med ett par minuter.

Kronärtskockor2016-48-web

Den får också smak av citronoljan som hamnar i formen.

Kronärtskockor2016-50-web

Sedan är det bara att servera som det är. Antingen som huvudrätt eller tillbehör. Är den huvudrätt brukar jag göra en fin blandad sallad med bönor , kanske en bit gyllene halloumi på toppen. Man äter inte stjälken, bladen äter man den köttiga delen, doppar i oljan eller i aioli…. Sedan pillar man bort skägget på de här grövre och äter själva botten. En bit bröd är gott att doppa i oljan.