Bjudmat  Buffémat  Ekologiskt på budget  Fräscha sallader  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Lyxmat  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Sallad  Sommarmat  Susannes torsdagstips  Tips  Torsdagstips  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Bakade Kronärtskockor

Har ni testat koka kronärtskockor någon gång? Det är ju bara SÅ gott! Jag älskar det, men jag fick lära mig i Portugal att ugnsbaka dom. Gärna de späda som kommer först på säsongen, som är i faggorna nu här i Sverige. Idag bakade jag dock stora, fullvuxna och det gick också bara bra.

Kronärtskockor2016-21-web

Jag sköljde dem, delade mitt itu på längden.

Kronärtskockor2016-6-web

Sedan är det bara att krydda, ringla på olja och baka i ugn, ca 180 grader tills bladen börjar släppa. Det tar nån timme.

Kronärtskockor2016-23-web

De är så vackra. Som konstverk. Jag hade på rosmarin och oregano från örtträdgården. En bit citron blev det också. Man tar vad man har, vitlök och timjan hade passat fint….

Kronärtskockor2016-28-web

När de är nästan klara la jag på en bunt ekologisk sparris, så den fick gå med ett par minuter.

Kronärtskockor2016-48-web

Den får också smak av citronoljan som hamnar i formen.

Kronärtskockor2016-50-web

Sedan är det bara att servera som det är. Antingen som huvudrätt eller tillbehör. Är den huvudrätt brukar jag göra en fin blandad sallad med bönor , kanske en bit gyllene halloumi på toppen. Man äter inte stjälken, bladen äter man den köttiga delen, doppar i oljan eller i aioli…. Sedan pillar man bort skägget på de här grövre och äter själva botten. En bit bröd är gott att doppa i oljan.

 

 • Kristin

  Har varit på resande fot några dagar. Har nu läst i kapp på bloggen. Alltid lika inspirerande med recept och foton. Vill samtidigt passa på att skicka lite styrkekramar till Er runt om i landet.

  • Ami

   Har inte sett dig här på ett tag men välkommen tillbaka!

   • Kristin

    Tack, där jag har varit är täckning för internet dåligt. För en annan är det inte lika viktigt som för dom som försöker driva företag i dessa bygder. Jag har saknat er. Kräm kräm

  • Susanne Jonsson

   Hej Kristin! Tusen Tack! Hoppas att du har haft en fin resa!

 • Eva Hjelm

  Jag älskar kronärtskockor. Alltså på riktigt älskar- är galen i de rackarns tistlarna. Brukar koka dem i citronvatten. Släng för Guds skull inte koklagen utan använd den till att göra risotto med. Toppa med några skockbottnar och Parmigiano-Reggiano.

  • Ingmari

   Kul tips. Aldrig hört att man kan använda lagen. Intressant. Något som jag gillar är skockbottnar med champinjonstuvning. Men är lat och köper bottnarna på burk då.

   • Ami

    Haha…ungefär så långt jag sträckt mig med…eller jag har egentligen bara ätit skockbottnarna några gånger på färdigköpta pizzor. Du leder stort Ingmari 😉 .

    • Ami

     Tänkte önska dig lycka till med medicinjusteringarna också i förra i lägget men det blev en grej för mycket . Så, LYCKA TILL!

    • Susanne Jonsson

     Pizza är gott Ami 🙂

   • Susanne Jonsson

    Alla sätt är bra Ingmari!!!

  • Susanne Jonsson

   Tack för toppentips Eva!

 • Liljan

  Så här har jag aldrig ätit skockorna, så spännande! Kokte 2 till mej förra veckan, mannen är ej intresserad-tack för de´:o)..kokar alltid med hela svartpepparkorn och några skivor citron i vattnet och äter med smält smör o flingsalt, MUMS!!!
  Margot, så roligt att höra ifrån dej, önskar dej snar bättring o du ska veta att vi saknar dej!! Kramar till alla o trevlig helg, Liljan

  • Susanne Jonsson

   Mums vad gott Liljan! KRAMAR

 • Ingmari

  Aldrig tänkt att man kan tillaga skockor på detta sätt. Verkar läckert. Vackra färger.

  • Susanne Jonsson

   Tack Ingmari!

 • Margot

  Hej på er alla sänder en hälsning jag skulle så gärna vilja testa allt som visas här på bloggen men tyvärr är jag alldeles för dålig för att orka mina undersökningar har bara börjat och jag är inte på humör. Men många varma sommar hälsningar till er alla och krämkramar i massor återkommer när jag orkar mer 😉

  • Susanne Jonsson

   Hej Margot! Den som spar han har, det får bli lite längre fram! Heja du!

  • Barbro

   Kul att höra något från dej Margot -man saknar dej.
   Kram till dej men även alla andra också .
   Ha en fortsatt bra kväll.

  • Ami

   Roligt att du ändå orkar hänga med oss lite. Blir så glad när jag ändå ser ditt namn här. Snaaart så finns du med oss som vanligt…tills dess, varma kramar från mig här i Östergötland.
   Ja riktiga konstverk du visar oss idag. Så vackert! Men jag har aldrig förstått mig på hur man äter kronärtskockor. Har fått det förklarat, men är väl aningen trög, fattar inte ändå. Provade en gång för ca 25 år sedan…blev vrålhungrig o irriterad i stället för mätt o glad. Är det dags att göra ett nytt försök månntro 😉 ?

   • Susanne Jonsson

    Jaaaa! Ska se om jag kan visa det i teve till hösten Ami. Jag förstår precis, det är så svårt att beskriva i text. Borde fixa filmer hit, men det är svårt för mig att både filma och laga samtidigt. Letar någon som kan hjälpa mig 🙂 Hoppas det löser sig snart!

    • Ami

     Jaaaa! Gärna i slowmotion för min skull :-D…

  • Ingmari

   Hej Margot. Hoppas verkligen att allt går bra för dig och alla undersökningar kommer igång och leder till ett svar. Trots den krävande värmen. Sänder pepp och styrkekramar. Håller på själv med medicinjusteringar och det är inte kul att inte må bra under värmebölja. Försöker se det som att det hade varit ännu värre att ge sig iväg i snö och kyla. Om det är någon tröst. Må så gott du kan och var rädd om dig. Vi ser fram mot att du är åter här snart. / Ingmari

   • Susanne Jonsson

    Nej, det har vart svårt med värmeböljan för många. Hoppas allt ordnar sig bra.