Baka i långpanna  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bjudmat  Buffémat  Fika  Glutenfritt  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Rester  Snabblagat  Sommarmat  Susannes torsdagstips  Tips  Torsdagstips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Sommarens 5 bästa pajer

Paj är alltid rätt på nåt sätt. Eller är det bara jag? Jag tycker det är så bra att förbereda, det är lagom pyssligt en sommardag och man hittar ingredienser på alla affärer. Dessutom är det nåt som gör att nästan alla gillar en god paj. Jag också 🙂

Så veckans torsdagstips kommer här. Mina 5 bästa sommarpajer.

IMG_3649

Nu när det finns glutenfri smördeg i frysdisken så blir det dessutom ganska enkelt om man har gäster eller själv inte äter gluten. Jag har sett att det finns vanlig pajdeg också i kyldisken, har tom testat en gång, det kan vara praktiskt vid vissa omständigheter. Men jag vet int, jag har nästan alltid pajdegsingredienser hemma så jag plockar bara fram matberedaren och frooommmm… -ar ihop en deg. Eller två. Jag gillar att göra med olika smaker och det är ett perfekt sätt att ta vara på rester.

Mina topp 5 Bästa sommarmatpajer

1. Pekka Heinos Sagolika lökpaj

2. Västerbottensostpaj (här en variant med broccoli & citron)

3. Smördegstarte med lyxiga toppings

4.  Grekisk grönsakspaj med timjan

5. Smulpaj med cashew, grönsaker & örtfluff

Solstrålar!

 • Margot

  Nu är det din tur Ingmarie att få styrkekramar att ha ryggproblem är inte lätt men koppla av och njut så hoppas vi på förbättring. Ang järnbrist går inte att slarva med då kommer det surt efter men ät sådant så som gagnar bättring även på den fronten vi behöver lite sol nu allt regn är inte kul. Hoppas du kommer igång igen kräm på dig

  • Susanne Jonsson

   Vad fint att ni peppar varann, det är nåt alldeles speciellt med er här på bloggen. Ni är så fina människor. Tack för det. Och kräm!

   • Ingmari

    Och du peppar med nyttig och god mat. Tack för det!

 • Ingmari

  Måste testa just Pekkas lökpaj som får så mycket lovord. Lökpaj är ju gott men den verkar vara speciellt god. Vacker paj på fotot! Här har det varit riktigt lata dagar pga en rejäl sträckning i ryggen. Röntgen visade inget fel på skelettet tack och lov. Legat mest för att kurera mig och maten varit färdig. Gynnade ett ställe och vi tog hem dagens lunch en dag. Kropp och bristande ork fick styra. Måste ju hitta laktosfritt mm så det är inte lätt. Hoppas kunna göra paj en dag. Är verkligen sugen på det. Känner av min järnbrist igen så nu blir det intensivt järnintag igen. Blodtunnbröd tex. Känns bättre redan efter några dagar med tabletter. Fuskat ett tag och det straffar sig. Man ser hur viktig vår föda är. Idag ska det bli regn. Grått ute. Så det blir mera vara inne. Vila. Sådant är också viktigt. Ladda batterierna. Kram på er alla!

  • Susanne Jonsson

   Krya på dig Ingmari! Kram på dig!

  • Ami

   Jobbigt Ingmari, krya-på-dig-kramar!!! Jag letade efter svart tunnbröd för en tid sedan men det finns inte kvar säger de här hos oss. Mesost o diverse annat järnrikt har inhandlats till en som har samma problematik som du. Vi har besök i stugan nu i 2 veckor f.o.m. i morgon. Kul men en massa matplanering även om vi förenklar mycket. Men nu är allt inhandlat utom mjölk, fil o yoghurt. Det tar vi på vägen dit. Kylen o frysen är knökafulla. Trodde jag skulle få låna grannens efter sista handlingen idag, men det gick med tryck- o stäng-snabbt-metoden :). Mest plats tar ju all frukt som vattenmelonen, 14 bananer m.m. sen alla färska grönsaker. Liksom allt bröd som är fryst. Både matbröd o fikabröd till ett gäng. Det blir rena semestern när vi bara blir två i hushållet senare i sommar. Men så tacksam att de små liven…som blivit stora…vill hänga med oss gamlingar några veckor på sin semester.
   Nu ska jag lyda ditt råd Ingmari; vila o ladda batterierna. Det blir min kvällsuppgift.
   Jag önskar er allt gott som tänkas kan i sommar, alla vänner här! Hörs om några veckor när jag kommer till civilisationen igen. Kram o var rädda om er <3!

   • Ingmari

    Messmör är så gott men inte ätit det på massor av år då det innehåller som mest laktos av allt i princip. Synd! Åt det mycket som liten och förstod så småningom varför jag mådde som jag gjorde. Det gäller att köpa blodtunnbrödet för annars plockas det bort. Det värsta är när man ber ung personal att ta in det eller frågar om det finns så är det ingen som förstår vad man pratar om. Ännu mindre när man söker paltbröd för att äta med fläsk, vitsås och lingon. De tittar som det är något man äter på planeten Jupiter. Fram för mera gammal husmanskost! Kul med alla knep att få igen kylskåpen så här års. Spärra med stol t.o.m.. Kramar och skön juli på er alla!

 • Margot

  Paj är väldigt gott och bra bjudmat Pekkas lökpaj är en av favoriterna och smördegsflarn ska jag göra en gång till gjorde den på nyårsafton men då blev den inte någon ordning vi hamnade ju på akuten hela kväll och natt. Den var lite seg på nyårsdagen. Jag gör ofta köttfärs paj med lite improvisation i . Ha en bra helg alla vänner här just nu vräker regnet ner här i Borås. Kram på er

  • Susanne Jonsson

   Ah! Bra tips med färspaj, tack Margot!

 • Barbro

  Det är alltid gott med paj-smidigt att kunna göra mindre o ta fram vid tillfälle.
  Pekkas lökpaj samt grekiska grönsakspajen är inte fel men får nog testa dom andra också.
  Ha nu en bra dag alla mina vänner här.
  Kram

  • Susanne Jonsson

   Tack Barbro, ha en jättefin helg! Kram