Bjudmat  Buffémat  Inspiration  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Sommarmat  Tips  Torsdagstips  Vardagslyx 

Midsommarbuffé

I år har jag satsat på en sill- & laxbuffé. Inte överdådigt, men ändå lite olika smaker för en spännande buffé att avnjuta under dagen. Och som vanligt är jag lite nyfiken. Hur firar du midsommar? Familjen? Kompisar? Jobb? Själv? Stillhet? Kalas? Mittemellan?

midsommarbuffe2016-28-web

Här kommer min midsommarbuffé 2016

Välkomstsnacks Rågchips med laxröraBubbelbål med jordgubbar & lime i glasburk

SOS smör, ost, sill med dillkokt färskpotatis, knäcke & tunnbröd

Lime, chili- & ingefärssill

Skärgårdssill med rom & gräslök

Inkokt lax med pressgurka & majonnäs

Matjessill med hackat ägg, röd lök, kapris & brynt smör

Ägghalvor med färskostkräm & rom

Midsommartårta citronmazarin med jordgubbar eller Chokladpavlova med nötkräm 

midsommarbuffe2016-14-web

Lime- & chilisill, 4 port
1 pkt 5-minuters sill
2 ekologiska lime, skivade
1 röd lök, skivad
1 röd spansk peppar, urkärnad, strimlad
1 liten bit färsk ingefära
Häll av sillen och spara spadet. Skär sillen i bitar, ca 1 cm breda.
Varva sill, lime, lök, ingefära och chili i en burk. Häll på den sparade lagen.

midsommarbuffe2016-3-web

Skärgårdssill med pepparrot, 4 port
1 pkt 5-minuters sill
2 dl crème fraiche
3 msk gräslök, strimlad
3 msk stenbitsrom
1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet
1 tsk pepparrot, riven
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Häll av sillen och spara spadet. Torka av sillen med papper och skär i bitar, ca 1 cm breda. Blanda med resterande ingredienser.
midsommarbuffe2016-19-web
Inkokt lax med pressgurka & majonnäs, 4 port
Klassisk sommarmat som du med fördel förbereder dagen innan. Jag gillar att variera smaksättningen av lagen, ibland får den smak av en mild chili, fänkål, dillfrö eller några färska dillkvistar.  /Susanne
800 g laxfilé utan ben
1 ekologisk citron
lag
2 dl vitvinsvinäger
1 l vatten
0,5 dl socker
2 msk salt
1 gul lök, skivad
2 morötter, skivade
10 vitpepparkorn, hela
3 lagerblad
Koka upp samtliga ingredienser till lagen, låt sjuda ca 5 minuter. Lägg i fisken (lagen ska just täcka fisken) och låt sjuda försiktigt tills innertemperaturen är 55˚C. Det tar ca 5-10 minuter. Låt svalna, ställ i kyl i lagen.  Gör majonnäs och gurka (nedan). Dra bort skinnet, garnera med skivad citron och gurka. Servera med nykokt färskpotatis, pressgurka och majonnäs.
Tips: servera med färska primörer som grön sparris, sockerärtor, rädisor och lättkokt salladslök. 
Pressgurka
1 dl vitvinsvinäger
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt 
1,5 dl vatten
1 gurka, i tunna skivor
2 msk persilja, hackad
Värm vinäger, socker och salt. Häll på kallt vatten och blanda lagen med gurka. Låt stå ett par timmar. Strö på persilja innan servering. 
Majonnäs med stavmixer
1 ägg
1 tsk dijonsenap
½ tsk rödvinsvinäger
2 dl rapsolja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk salladslök eller gräslök, strimlad
Lägg alla ingredienser utom lök i en mixerbägare. Det är viktigt att de har samma temperatur, annars kan såsen spricka. Mixa med stavmixer, börja nerifrån och för den uppåt ett par gånger. Rör ner lök. 
midsommarbuffe2016-40-web
Matjessill med brynt smör, ägg & kapris, 4 port
2 hela matjessillfiléer
3 ägg, hårdkokta och hackade
1 röd lök, hackade
1-2 msk kapris
100 g smör
Skär sillen i fina bitar, gärna lite diagonalt. Lägg upp som en hel filé på ett fat. Lägg lök och ägg bredvid, strö på kapris. Bryn smöret gyllene och häll över hela anrättningen.  
 
midsommarbuffe2016-43-web
Ägghalvor med rom & färskostkräm, 8 st
4 ägg, hårdkokta
100 g naturell färskost
1 dl crème fraiche
1 tsk citron, pressad
2 msk röd  eller svart stenbitsrom
till garnering: dill eller gräslök
Vispa färskost, crème fraiche och citron med elvisp tills det är spritsbart. Dela äggen längst med, spritsa på en klick kräm, lägg på lite rom och garnera med dill.
Ha en fin fortsättning på midsommarveckan!