Bjudmat  Buffémat  Inspiration  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Sommarmat  Tips  Torsdagstips  Vardagslyx 

Midsommarbuffé

I år har jag satsat på en sill- & laxbuffé. Inte överdådigt, men ändå lite olika smaker för en spännande buffé att avnjuta under dagen. Och som vanligt är jag lite nyfiken. Hur firar du midsommar? Familjen? Kompisar? Jobb? Själv? Stillhet? Kalas? Mittemellan?

midsommarbuffe2016-28-web

Här kommer min midsommarbuffé 2016

Välkomstsnacks Rågchips med laxröraBubbelbål med jordgubbar & lime i glasburk

SOS smör, ost, sill med dillkokt färskpotatis, knäcke & tunnbröd

Lime, chili- & ingefärssill

Skärgårdssill med rom & gräslök

Inkokt lax med pressgurka & majonnäs

Matjessill med hackat ägg, röd lök, kapris & brynt smör

Ägghalvor med färskostkräm & rom

Midsommartårta citronmazarin med jordgubbar eller Chokladpavlova med nötkräm 

midsommarbuffe2016-14-web

Lime- & chilisill, 4 port
1 pkt 5-minuters sill
2 ekologiska lime, skivade
1 röd lök, skivad
1 röd spansk peppar, urkärnad, strimlad
1 liten bit färsk ingefära
Häll av sillen och spara spadet. Skär sillen i bitar, ca 1 cm breda.
Varva sill, lime, lök, ingefära och chili i en burk. Häll på den sparade lagen.

midsommarbuffe2016-3-web

Skärgårdssill med pepparrot, 4 port
1 pkt 5-minuters sill
2 dl crème fraiche
3 msk gräslök, strimlad
3 msk stenbitsrom
1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet
1 tsk pepparrot, riven
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Häll av sillen och spara spadet. Torka av sillen med papper och skär i bitar, ca 1 cm breda. Blanda med resterande ingredienser.
midsommarbuffe2016-19-web
Inkokt lax med pressgurka & majonnäs, 4 port
Klassisk sommarmat som du med fördel förbereder dagen innan. Jag gillar att variera smaksättningen av lagen, ibland får den smak av en mild chili, fänkål, dillfrö eller några färska dillkvistar.  /Susanne
800 g laxfilé utan ben
1 ekologisk citron
lag
2 dl vitvinsvinäger
1 l vatten
0,5 dl socker
2 msk salt
1 gul lök, skivad
2 morötter, skivade
10 vitpepparkorn, hela
3 lagerblad
Koka upp samtliga ingredienser till lagen, låt sjuda ca 5 minuter. Lägg i fisken (lagen ska just täcka fisken) och låt sjuda försiktigt tills innertemperaturen är 55˚C. Det tar ca 5-10 minuter. Låt svalna, ställ i kyl i lagen.  Gör majonnäs och gurka (nedan). Dra bort skinnet, garnera med skivad citron och gurka. Servera med nykokt färskpotatis, pressgurka och majonnäs.
Tips: servera med färska primörer som grön sparris, sockerärtor, rädisor och lättkokt salladslök. 
Pressgurka
1 dl vitvinsvinäger
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt 
1,5 dl vatten
1 gurka, i tunna skivor
2 msk persilja, hackad
Värm vinäger, socker och salt. Häll på kallt vatten och blanda lagen med gurka. Låt stå ett par timmar. Strö på persilja innan servering. 
Majonnäs med stavmixer
1 ägg
1 tsk dijonsenap
½ tsk rödvinsvinäger
2 dl rapsolja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk salladslök eller gräslök, strimlad
Lägg alla ingredienser utom lök i en mixerbägare. Det är viktigt att de har samma temperatur, annars kan såsen spricka. Mixa med stavmixer, börja nerifrån och för den uppåt ett par gånger. Rör ner lök. 
midsommarbuffe2016-40-web
Matjessill med brynt smör, ägg & kapris, 4 port
2 hela matjessillfiléer
3 ägg, hårdkokta och hackade
1 röd lök, hackade
1-2 msk kapris
100 g smör
Skär sillen i fina bitar, gärna lite diagonalt. Lägg upp som en hel filé på ett fat. Lägg lök och ägg bredvid, strö på kapris. Bryn smöret gyllene och häll över hela anrättningen.  
 
midsommarbuffe2016-43-web
Ägghalvor med rom & färskostkräm, 8 st
4 ägg, hårdkokta
100 g naturell färskost
1 dl crème fraiche
1 tsk citron, pressad
2 msk röd  eller svart stenbitsrom
till garnering: dill eller gräslök
Vispa färskost, crème fraiche och citron med elvisp tills det är spritsbart. Dela äggen längst med, spritsa på en klick kräm, lägg på lite rom och garnera med dill.
Ha en fin fortsättning på midsommarveckan!
  • LENNART TORSTENSSON

    lösningen på lupinproblemet ligger i att hindra att frön bildas och sprids. Så plocka bort alla blommor och fröställningar och bränn dom eller skicka dom med sopbilen. Fröna kan ligga ogrodda i marken i flera år så det är utnötningskrig som gäller. Det är inte ett rotogräs, även om det kan verka så. Så har ni några lupiner. Hindra den från att sätta frön! De tar över och våra inhemska rara örter har inte en chans!

  • LENNART TORSTENSSON

    ta bort de hatade lupinerna ur buketten. Dessa skall utrotas då de tar död på prästkragar och blåklockor. Snart finns enbart lupiner längs vägar och järnvägar.

    • Susanne Jonsson

      Hej Lennart, vad tråkigt att lupinerna gjorde dig upprörd, det var inte min mening. Jag är medveten om att de orsakar problem. Hoppas att de som jobbar med det kommer på någon bra lösning. Ha en fin sommar!

  • Ingmari

    Önskar er alla en riktigt skön och trevlig midsommarhelg. Kramar.

    • Susanne Jonsson

      Tack och detsamma!

  • Ami

    Oj så synd med din fot Lilian.Jobbigt kan jag tänka mig. Hoppas på förändring där. Tack Susanne för alla toppenrecept! Idag blir vi så bortskämda o inte behöver göra ett dugg själva. Annars brukar vi ofta ha knytkalas just mids.afton. Till en svägerska o svåger på em o kvällen. Fick absolut inte ta med oss något, de ville bjuda på allt. Lyxigt värre. Sen i morgon är det min farbrors obligatoriska jordgubbstårta på em. Han tycker det är så härligt att fylla år i midsommartider.
    Tack för alla hälsningar vänner o jag önskar er alla en fin midsommar. Oavsett väder.
    KRAM

    • Susanne Jonsson

      Ha det bäst och njut Ami! KRAM

  • Margot

    Hejsan nu är den inköpta laxen klar även inhandlat till sill med brynt smör som ska vara en delikatess samt brantevikssill som är obligatoriskt . ska bli en midsommar tårta med mandelmassa i botten också tänk vad vi ska smörja kräset blir vatten och knäckebröd sedan hahaha !! ! !

    • Susanne Jonsson

      Tjohooo, glad midsommar Margot!

  • Liljan

    Hej Susanne, jag skulle kunna ta din buffe´ rakt upp och ner på mitt bord!! Älskar allt det du bjuder oss på..men mitt bord blir något eller ganska mycket mindre i år. Har saknat er alla härinne men hållit mej undan en tid, har haft en del bakslag med den jäkla foten… men nu måste jag få önska er alla en helt underbar midsommar! Hoppas den blir solig och varm och full av glädje!
    Jaa, matjes med brynt smör är såå gott Ingmari,-testa! Ha de´så gott alla, hälsningar o kramar från Blekinge, Liljan

    • Barbro

      Man har ju saknat dej här med dina inlägg Liljan.Hoppas att du är bättre nu.Kram på dej.

      • Liljan

        Tack snälla Barbro o kram på dej med!!

    • Margot

      Ja jag har verkligen saknat dig och inläggen här tråkigt att höra att du fått bakslag men hoppas det vänder igen och att du blir helt ok. Tänker på dig många varma sommarkramar sänder jag dig.

      • Liljan

        Tack även du Margot,jag har verkligen saknat er alla men ibland känner man inte motivation att försöka vara social..här gäller att ta nya tag och framför allt att lära sej att man inte kan göra vad man vill, -ack så svårt ibland- men nästa helg åker vi ”hem” till Småland på ett par dagar till familjerna OCH jag SKA köra själv- det ska gå!!
        Varma kramar tillbaka till dej, njut av lax o sill!

    • Susanne Jonsson

      Massor med kryaramar till dig våran fina kompis Liljan! Du gör världen till en bättre plats, tack för det. Solstrålar!

  • Barbro

    Vad mycket gott du frestar oss med blir någon sill och din goda tårta till midsommar.
    Annars kommer vi ta det lugnt men hoppas också på en tur på Vänern med lite fiskelycka. Ha nu en fin midsommar vi alla här och kram på oss.

    • Susanne Jonsson

      Tack Barbro! Ni är bäst.

  • Kristin

    Oh, vad du gjorde det enkelt för mig. Jag har längtat efter kokt lax och här kommer receptet. Jag har inte gjort kokt lax själv tidigare, men nu ska det bli. Jag kommer ihåg det sen min barndom, min faster bjöd alltid på det på midsommarafton. Tack för dom inspirerande recepten. Glad sommar till Er alla !!!

    • Susanne Jonsson

      Hej Kristin! Ja det är en riktig klassiker 🙂 Vad roligt att du gillar och ha en superfin helg!

  • Anna J

    Så mycket gott du bjuder på. För min del blir det en lugn och stillsam midsommar, som vanligt de senaste åren. Jag åker upp till min pappa på landet och där blir det skogspromenader och bokläsning på verandan samt typisk midsommarmat som t ex matjessill och nypotatis, glass och jordgubbar. Ser fram emot helgen som kommer.

    • Susanne Jonsson

      Önskar dig en superfin helg Anna!

  • Ingmari

    Ojojoj. Måste nog fira midsommar 8 dagar per vecka. Matjes med brynt smör ska vara så enormt gott. För min del är det jobb i midsommar men en sillbit och matjes och så måste jag få.

    • Susanne Jonsson

      Ha en fin midsommar Ingmari!

    • Anita King

      Hej
      I går var jag på Nordic house i San Francisco och köpte 14 burkar matjesill , får se om jag kan hitta några potatisar, dill har jag och ägg. Oj vad det ska bli gott.. Restaurangen Pläj har också svensk buffe.
      Hej ock trevlig sommar!
      Anita