Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bjudmat  Buffémat  Desserter  Fika  Glutenfritt  Inspiration  Mat att förbereda  Mat för många  Recept  Sommarmat  Söndagsbaka  Tips  Torsdagstips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Citronmazarintårta

mazarintarta

Foto: Josefin Peciva, Svt

Fick pepp på att testa en mazarininspirerad tårta i veckan, den blev så god och praktisk eftersom den kan förberedas i god tid, så den blev ett eget recept. Saftig, enkel och glutenfri.

Hoppas ni gillar den. Fler sommartårtor är på ingång =)

Mazarintårta med citron & hallon, 12-15 bitar Glutenfri

175 g smör
400 g mandelmassa, riven
3 ägg
1 ekologisk citron, det gula av skelet rivet
0,5 dl majsstärkelse
50 g mandelspån
200 g naturell färskost
2 dl vispgrädde
2-3 msk lemon curd
4 dl hallon eller andra bär
valfritt: färsk mynta eller citronmeliss

Bryn smöret gyllene, låt svalna. Sätt ugnen på 180 grader. Kläm fast ett bakpapper i botten på en springform ca 26 cm. Rör smör och mandelmassa smidigt, tillsätt äggen ett i taget. Blanda ner hälften av det rivna citronskalet och majsstärkelse. Grädda mitt i ugnen tills kakan fått färg och känns fast men ändå saftig. Det tar ca 30 minuter. Rosta mandelspånen gyllene i ugnen när kakan är klar, det tar ca 5 minuter. Låt svalna. Vispa färskost och grädde tills det är spritsbart, smaka av med lemon curd. Garnera kakan med citronkräm, hallon, rivet citronskal, mandelspån och ev mynta.