Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bjudmat  Buffémat  Desserter  Fika  Glutenfritt  Inspiration  Mat att förbereda  Mat för många  Recept  Sommarmat  Söndagsbaka  Tips  Torsdagstips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Citronmazarintårta

mazarintarta

Foto: Josefin Peciva, Svt

Fick pepp på att testa en mazarininspirerad tårta i veckan, den blev så god och praktisk eftersom den kan förberedas i god tid, så den blev ett eget recept. Saftig, enkel och glutenfri.

Hoppas ni gillar den. Fler sommartårtor är på ingång =)

Mazarintårta med citron & hallon, 12-15 bitar Glutenfri

175 g smör
400 g mandelmassa, riven
3 ägg
1 ekologisk citron, det gula av skelet rivet
0,5 dl majsstärkelse
50 g mandelspån
200 g naturell färskost
2 dl vispgrädde
2-3 msk lemon curd
4 dl hallon eller andra bär
valfritt: färsk mynta eller citronmeliss

Bryn smöret gyllene, låt svalna. Sätt ugnen på 180 grader. Kläm fast ett bakpapper i botten på en springform ca 26 cm. Rör smör och mandelmassa smidigt, tillsätt äggen ett i taget. Blanda ner hälften av det rivna citronskalet och majsstärkelse. Grädda mitt i ugnen tills kakan fått färg och känns fast men ändå saftig. Det tar ca 30 minuter. Rosta mandelspånen gyllene i ugnen när kakan är klar, det tar ca 5 minuter. Låt svalna. Vispa färskost och grädde tills det är spritsbart, smaka av med lemon curd. Garnera kakan med citronkräm, hallon, rivet citronskal, mandelspån och ev mynta.

 • Margot

  Hej alla som här gästa nu har jag gjort midsommar tårtan med mazarinbotten garnerat och gjort mig till det var så kul för att spritsa och garnera gick jätte lätt den kommer att serveras flera gånger är så säkert. Den blev ju så vacker dessutom nästa gång blir det att pröva chokladpavlova. Ha nu en bra midsommar oavsett väderlek

  • Susanne Jonsson

   Heja du!!!!!

 • Anita Hemningagård

  Tack för alla superfina recept. Har inte gjort egen lemon curd någon gång. Vill gärna försöka men saknar recept. Kan du tipsa om något bra?

  • Susanne Jonsson

   Hej Anita! Ja, det är supergott! Har inget recept just nu…

 • Susanne Jonsson

  Tack och Heja Du! Ha en fin vecka nu!

 • Maria Olsson

  Hej Susanne!
  Undrar om receptet som kom på mejl, Chokladpavlova med jordgubbar – ska det vara 120 grader varmluft eller vanlig ugn?
  Om man vill ha chokladkräm som fyllning, finns det recept på det eller är det nåt man köper färdigt?
  Tack!
  Hälsningar
  Maria Olsson

  • Susanne Jonsson

   Hej Maria! Det är i vanlig ugn. Ja, mjölkfri chokladkräm brukar finnas i den ekologiska hyllan på mataffären. Eventuellt inte än i de minsta affärerna.

 • Anna J

  Så fin tårta och god verkar den också. Det är så bra att få recept på glutenfria godsaker då jag har några i min bekantskapskrets som inte kan äta gluten. Lite kul att kunna bjuda på hembakt och inte bara på Budapestlängd från konditoriet när det vankas kalas. 🙂 Trevlig helg!

  • Susanne Jonsson

   Hej Anna! Tack! Vad roligt att du gillar! Ja, det är fint med Budabestlängd, men också kul med variation =) Ha en superfin vecka!

 • Margot

  Tackar detta låter ju Jättegott hade dottern varit hemma hade det blivit en sådan födelsedagstårta till henne men får bli när hon kommer hem hon firar alltid sin på Amorgos. Men mazarinbotten är ju så gott men din garnering är lite svår att efterapa haha !!! Ha nu en bra vecka fram till midsommar alla vänner och krämkramar på er.

  • Susanne Jonsson

   Tack själv och Väl bekomme Margot! Roligt att du gillar! Det är inte svårt jag lovar. Först ett tunt lager kräm, sedan spritsar man runt om. Och lägger bär i mitten. Mandelspånet täcker ev ojämnheter 😀 Oh Amorgos låter härligt!!! Kräm!

 • Ami

  Tack, låter supersmarrigt. Sen är det konsten att kunna dekorera så där fint. Men har köpt
  mig en ny sprits iaf. En bra början. Måste bara fråga en sak. Vispar man alltså både grädden o färskosten tillsammans…på en gång?

  • Susanne Jonsson

   Hej! Jajamän Ami! Blir en supergod kräm 🙂

 • Ingmari

  Köpte precis hallon innan jag läste receptet. Men de ska ätas live. Jordgubbarna var slut. Kanske blir det hallon till frukost. Får köpa nya. Inte billigt… men gott!

  • Susanne Jonsson

   Precis Ingmari! Det är det där med prioriteringar. Lite färska bär kan lysa upp en dag 🙂

 • Ingmari

  Men hallå. Varför gör du så här mot mig och oss? 😉😉😉😉😉😊😊😊 Nej, naturligtvis skojar jag lite och är toppentacksam för så härligt och lockande recept som både är gluten- och laktosfritt. Och verkar supermumsigt. Konstigt nog är nöt- etc- allergin borta i familjen så det är så lätt nu att kunna ta till sådant i bottnar mm. Lemon curd ska väl gå att ordna laktosfritt också. Så… fram med byttor och slevar. Och tusen tack! Plus trevlig fredagskväll och helg! Kramar till alla!