Bjudmat  Buffémat  Desserter  Glutenfritt  Inspiration  Okategoriserade  Recept  Sommarmat  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Chokladpavlova med jordgubbar

midsommartårtor2016-59-web

Här kommer ett till förslag på en härlig midsommartårta!
Chokladpavlova med jordgubbar, 12-15 bitar
6 äggvitor
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl strösocker
2 dl florsocker, siktat
1/2 dl majsstärkelse, siktad
100 g mörk choklad, hackad
Fyllning
5 dl vispgrädde
1 dl nötkräm (går att byta ut mot tex lemon curd eller chokladkräm)
1 l jordgubbar, i bitar
Till garnering: mynta, pistaschkärnor, florsocker
Sätt ugnen på 120°. Rita en cirkel på bakpapper, ca 24 cm i diameter. Smält chokladen i micro eller vattenbad. Vispa vitor tills skummet börjar stiga, häll i vinäger och hälften av strösockret. Vispa på medelhastighet ca 1 minut. Tillsätt resterande strösocker och vispa på högsta hastighet till ett fast skum. Rör ner florsocker och majsstärkelse. Rör försiktigt ner den smälta chokladen. Klicka ut på bakpappret och bred ut tills du fyllt cirkeln. Grädda ca 1,5 timme. Låt svalna utan att öppna ugnsluckan. Marängen ska vara något seg inuti, men lätt släppa plåten. Om marängen faller ihop när den avalnar är det ingen fara, den blir lika god ändå!
Vispa grädden mellanhård och bred ut den på botten. Ringla på nötkräm och toppa med jordgubbar. Garnera med tex mynta, hackade pistaschkärnor och florsocker.
midsommartårtor2016-62-web
Ett riktigt enkelt recept, marängen blir lite sådär kladdig inuti och hård utanpå. När man tar en bit får man en klick choklad eller nötkräm som fint balanseras av den fluffiga grädden och syran från jordgubbarna.
Ha en superfin kväll allihopa!