Äggfritt  Bjudmat  Glutenfritt  Grilla!  Hälsokrubb  Inspiration  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Sommarmat  Susannes torsdagstips  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Best beet burgers ever

Här kommer recept på kvällens goda burgare, potatis, dressing och coleslaw.

rödbetsburgare

Burgarna är smakrika, saftiga och glutenfria. Man blir sådär skönt mätt på dom. Potatisarna

krossad-potatis

Det är svårt att göra dem rättvisa på bild. Jag rekommenderar alla att absolut prova dem. Så smart som möjligt. De är bara delikata på alla sätt. En coleslaw är alltid rätt till burgare och att doppa pottissarna i denna enkla vitlöksdressing är ren och skär njutning. Vad tror ni, vågar ni testa?

vitlokssas

Foto: Josefin Peciva, SVT

 

Saftig rödbetsburgare med halloumi/The best beet burger ever, 4 port
En lyx ig, saftig och mättande vegetarisk burgare att älska. Servera med dina favvotillbehör. Surdegsbröd, avokado, röd lök och vitlöksdressing är en höjdarkombo. /Susanne
3 rödbetor
2 vitlöksklyftor 
2 ekologisk citron, pressad samt det gula av skalet rivet 
1 burk kokta kikärtor, ca 400 gram
1 dl bladpersilja, hackad 
2 tsk sambal oelek 
1-2 dl kikärtsmjöl
1 dl rostad mandel, hackad
200 g halloumi, grovt riven
1 tsk salt
smör eller olja till stekning
Till servering:
Dina favoritburgartillbehör, tex krossad potatis, pommes, bröd, dressing, salladsblad, coleslaw, avokado, röd lök, rostad lök, mango, ananas, tomat, salladsblad, salsa.
Så lagar du
Skala och riv rödbetor och vitlök. Jag brukar finriva 2 av rödbetorna och grovriva en för att få en skön konsistensbrytning. Riv det gula av skalet från en citron i en skål. Mixa kikärtor, persilja, sambal och saften från citronerna. Blanda samtliga ingredienser. Stek en provburgare, smaka av och korrigera med kryddor och mer mjöl om smeten är för lös. Låt gärna smeten stå och dra minst 30 minuter, du kan även förbereda den kvällen innan, plasta och ställa i kylen. Forma till burgare och stek i smör eller olja tills de är gyllene och genomvarma. Servera med dina favvotillbehör.

Krossad potatis

1 kg små, ekologiska potatisar
4 msk smör
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
flingsalt, svartpeppar, dill, gräslök

Så lagar du

Skrubba potatisarna noga. Om du vill skalar du dem, det brukar jag inte göra om skalet är fint och potatisarna är ekologiskt odlade. Koka dem nästan färdiga i lättsaltat vatten, 8-10 minuter. Känn med en sticka så att de är klara. Häll av vattnet, häll potatisen i en bakpappersklädd långpanna. Låt potatisen ånga av, lägg i smöret och sätt ugnen på 225 grader. Rör om så smöret fördelas jämnt över potatisarna. Tryck till potatisarna med tex botten på en skål eller handen, så att de krossas något. Baka mitt i ugnen 30 minuter. Ta ut och vänd potatisarna, ringla på olja och ställ in igen ca 30 minuter eller tills de är gyllene och krispiga på ytan. Smaksätt genom att ringla vinäger över potatisen, salta och peppra. Avsluta med att strö över finhackad dill och gräslök.

Tips
Servera potatisarna som plockmat, antingen som de är med en dipsås, eller låt dem svalna och toppa med en klick löjrom och crème fraîche.
Coleslaw på sommarkål
Sommarkål är mjäll och mild, perfekt i coleslaw! Äpple ger krisp och en härlig smakbrytning. Det här är ett suveränt tillbehör till allt grillat i sommar. Jättegod fyllning i mackor. /Susanne
0,5 vitkålshuvud, strimlat 
1 morot, strimlad
1 äpple, tärnat
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1-2 tsk fransk senap
salt, svartpeppar
Så lagar du
Skölj den strimlade vitkålen och låt rinna av väl i durkslag. Blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Enklaste vitlöksdressingen
Så enkel. så god. Det behöver int vara svårare än såhär. /Susanne
2 dl crème fraîche
1-2 klyftor vitlök, pressad
0,25 tsk salt
Så lagar du
Blanda samtliga ingredienser.
  • Lena Forsbo

    Min smet till rödbetsburgarna är inte särskilt lös?! Ska spadet från kikärtorna vara med?? Bästa hälsningar Lena F

    • Susanne Jonsson

      Hejsan Lena, nej, den ska vara ganska fast. Går den inte att forma? Då var det inte så saftiga betor, ta i lite vatten eller mer pressad citron. Heja du!

  • Susanne Jonsson

    Tusen Tack Ami! Vad roligt för mig att höra 😀

  • Ulla Palm

    Ja dessa potatisar är verkligen magiska. Lätta att göra men värt tiden att vänta på. Tack Susanne för detta recept!!!!! Jag ska bjuda mina grannar på dessa nästa helg när vi har grillfest. Alla kommer att älska dem.
    Ulla Palm, Linköping

    • Susanne Jonsson

      Åh så fint Ulla! Tack för att du berättar det för mig. Ha en underbar fest och hälsa alla gästerna!

  • Ami

    Mums så gott allt såg ut! Allt finns nu hemma till biffarna, så enderadan blir det fest 🙂

    • Susanne Jonsson

      Tjohooo Ami! Vad roligt att höra!

  • Margot

    Susanne var köper man kikärtsmjöl eller kan man använda något annat hittade inte detta i min butik?

    • Susanne Jonsson

      Hej Margot! Aha! Det köper jag på vanliga mataffären, det kan stå vid tex mandelmjölet och fröerna. Det kan butiken ta hem, jag har köpt det på flera av de stora kedjorna. Eller använd grovt dinkelmjöl istället. Hälsokosten kan också ha det hemma. Hoppas det löser sig!

    • Helena

      Jag hittade kikärsmjöl i en orientalisk butik i Linköping. Däremot hade varken Hemköp, Ica Maxi, Willys eller Life något kikärtsmjöl i sortimentet.

  • Liljan

    Jaa Susanne, jag stämmer in i alla superlativ till dej, programmet och alla programledare !! Jag kommer att sakna er..men framför allt du Susanne. Hoppas du får en underbar sommar med både vila och umgänge med nära och kära här hemma och i Portugal… säkert får du massor av inspiration till höstens program, ser fram emot dina bilder. Dina Beet burgers ska testas, absolut -såg så goda ut, jag har faktiskt gjort ”smashade” potatisar men med en annan twist och de här både såg och lät godare med vinägern, ska också testas!! Jag vill nu önska er alla en jättefin sommar, hoppas vi hörs fortsatt här inne i skafferiet. Pussokräm på er!
    Liljan

    • Susanne Jonsson

      Underbara Liljan, TACK! Jag önskar dig & din familj en superhärlig sommar, jag hoppas ändå att vi hörs här i skafferiet, kanske om det regnar någon dag? 🙂 Kräm!

  • Ingmari

    Instämmer. Alltid så smittande glad. Detta glada leende gör det värt att betala TV-avgiften !!!!

    • Susanne Jonsson

      Åh! Tack Ingmari! Så glad jag blir! Ha en superfin dag!

  • Ingmari

    Oh. Coleslaw som är så gott. Och potatisen verkar annorlunda och god. Tack för mysigt program och härliga recept. Måste testas.. Kramkrämhälsningar till oss allihop i på sidan-gänget.

  • Susanne Jonsson

    Åh! Tusen tack Ami! Vad glad jag blir att få höra det! Ha en superfin kväll!

  • Ami Lundin

    Susanne- du är en så härlig människa och en underbar kock! Så inspirerande, så go o glad, så mysig!! Tack för all matglädje som du sprider❤️😋