Äggfritt  Bjudmat  Glutenfritt  Grilla!  Hälsokrubb  Inspiration  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Sommarmat  Susannes torsdagstips  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Best beet burgers ever

Här kommer recept på kvällens goda burgare, potatis, dressing och coleslaw.

rödbetsburgare

Burgarna är smakrika, saftiga och glutenfria. Man blir sådär skönt mätt på dom. Potatisarna

krossad-potatis

Det är svårt att göra dem rättvisa på bild. Jag rekommenderar alla att absolut prova dem. Så smart som möjligt. De är bara delikata på alla sätt. En coleslaw är alltid rätt till burgare och att doppa pottissarna i denna enkla vitlöksdressing är ren och skär njutning. Vad tror ni, vågar ni testa?

vitlokssas

Foto: Josefin Peciva, SVT

 

Saftig rödbetsburgare med halloumi/The best beet burger ever, 4 port
En lyx ig, saftig och mättande vegetarisk burgare att älska. Servera med dina favvotillbehör. Surdegsbröd, avokado, röd lök och vitlöksdressing är en höjdarkombo. /Susanne
3 rödbetor
2 vitlöksklyftor 
2 ekologisk citron, pressad samt det gula av skalet rivet 
1 burk kokta kikärtor, ca 400 gram
1 dl bladpersilja, hackad 
2 tsk sambal oelek 
1-2 dl kikärtsmjöl
1 dl rostad mandel, hackad
200 g halloumi, grovt riven
1 tsk salt
smör eller olja till stekning
Till servering:
Dina favoritburgartillbehör, tex krossad potatis, pommes, bröd, dressing, salladsblad, coleslaw, avokado, röd lök, rostad lök, mango, ananas, tomat, salladsblad, salsa.
Så lagar du
Skala och riv rödbetor och vitlök. Jag brukar finriva 2 av rödbetorna och grovriva en för att få en skön konsistensbrytning. Riv det gula av skalet från en citron i en skål. Mixa kikärtor, persilja, sambal och saften från citronerna. Blanda samtliga ingredienser. Stek en provburgare, smaka av och korrigera med kryddor och mer mjöl om smeten är för lös. Låt gärna smeten stå och dra minst 30 minuter, du kan även förbereda den kvällen innan, plasta och ställa i kylen. Forma till burgare och stek i smör eller olja tills de är gyllene och genomvarma. Servera med dina favvotillbehör.

Krossad potatis

1 kg små, ekologiska potatisar
4 msk smör
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
flingsalt, svartpeppar, dill, gräslök

Så lagar du

Skrubba potatisarna noga. Om du vill skalar du dem, det brukar jag inte göra om skalet är fint och potatisarna är ekologiskt odlade. Koka dem nästan färdiga i lättsaltat vatten, 8-10 minuter. Känn med en sticka så att de är klara. Häll av vattnet, häll potatisen i en bakpappersklädd långpanna. Låt potatisen ånga av, lägg i smöret och sätt ugnen på 225 grader. Rör om så smöret fördelas jämnt över potatisarna. Tryck till potatisarna med tex botten på en skål eller handen, så att de krossas något. Baka mitt i ugnen 30 minuter. Ta ut och vänd potatisarna, ringla på olja och ställ in igen ca 30 minuter eller tills de är gyllene och krispiga på ytan. Smaksätt genom att ringla vinäger över potatisen, salta och peppra. Avsluta med att strö över finhackad dill och gräslök.

Tips
Servera potatisarna som plockmat, antingen som de är med en dipsås, eller låt dem svalna och toppa med en klick löjrom och crème fraîche.
Coleslaw på sommarkål
Sommarkål är mjäll och mild, perfekt i coleslaw! Äpple ger krisp och en härlig smakbrytning. Det här är ett suveränt tillbehör till allt grillat i sommar. Jättegod fyllning i mackor. /Susanne
0,5 vitkålshuvud, strimlat 
1 morot, strimlad
1 äpple, tärnat
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1-2 tsk fransk senap
salt, svartpeppar
Så lagar du
Skölj den strimlade vitkålen och låt rinna av väl i durkslag. Blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Enklaste vitlöksdressingen
Så enkel. så god. Det behöver int vara svårare än såhär. /Susanne
2 dl crème fraîche
1-2 klyftor vitlök, pressad
0,25 tsk salt
Så lagar du
Blanda samtliga ingredienser.