Äggfritt  Baka snabbt & Enkelt  Bjudmat  Bröd  Buffémat  Fräscha sallader  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Mat att förbereda  Mat för många  Mellis  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Sallad  Snabblagat  Sommarmat  Susannes torsdagstips  Tips  Torsdagstips  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Veckans torsdagstips

Idag vill jag tipsa om en rätt som blev stor succé häromdagen. Det är en dipsås/dressing/aioli baserad på kronärtskocka.

FullSizeRender

Det var kväll och jag fotade med mobilen, hoppas ni ser ändå.

FullSizeRender

Jag åt genast 1 dl av detta med ett gäng morotsstavar. Fluffig, vårgrön, smakrik och helt underbar.

Återstod då vad jag skulle kalla den. Försökte med kronärtskocksaioli, men så kom min geniale kompis A på ordet Kronioli. Perfekt. Inga ägg behövde man heller.

Kronioli

1 burk kronärtskocksbottnar, avhällda

2 tsk vinäger

1-2 msk fransk senap

ett gäng färska basilikablad

5-6 dl neutral olja tex solros, raps, majs

ca 2 vitlöksklyftor, salt, vitpeppar

Mixa skockor, vinäger, senap, basilika och lite salt med kniv i matberedare. Tillsätt oljan försiktigt först, sedan mer bestämt. Den ska ta ihop som en majonnäs. Smaka av med vitlök, salt och peppar. Det här bör gå bra att göra med stavmixer också, men det har jag int hunnit testa. Receptet kommer fortsätta utvecklas, för det här var ett riktigt guldkorn.

Och Ingmari samt alla andra som inte tål avokado, här är ett jättebra alternativ istället för guacamole!