Äggfritt  Baka snabbt & Enkelt  Bjudmat  Bröd  Buffémat  Fräscha sallader  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Mat att förbereda  Mat för många  Mellis  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Sallad  Snabblagat  Sommarmat  Susannes torsdagstips  Tips  Torsdagstips  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Veckans torsdagstips

Idag vill jag tipsa om en rätt som blev stor succé häromdagen. Det är en dipsås/dressing/aioli baserad på kronärtskocka.

FullSizeRender

Det var kväll och jag fotade med mobilen, hoppas ni ser ändå.

FullSizeRender

Jag åt genast 1 dl av detta med ett gäng morotsstavar. Fluffig, vårgrön, smakrik och helt underbar.

Återstod då vad jag skulle kalla den. Försökte med kronärtskocksaioli, men så kom min geniale kompis A på ordet Kronioli. Perfekt. Inga ägg behövde man heller.

Kronioli

1 burk kronärtskocksbottnar, avhällda

2 tsk vinäger

1-2 msk fransk senap

ett gäng färska basilikablad

5-6 dl neutral olja tex solros, raps, majs

ca 2 vitlöksklyftor, salt, vitpeppar

Mixa skockor, vinäger, senap, basilika och lite salt med kniv i matberedare. Tillsätt oljan försiktigt först, sedan mer bestämt. Den ska ta ihop som en majonnäs. Smaka av med vitlök, salt och peppar. Det här bör gå bra att göra med stavmixer också, men det har jag int hunnit testa. Receptet kommer fortsätta utvecklas, för det här var ett riktigt guldkorn.

Och Ingmari samt alla andra som inte tål avokado, här är ett jättebra alternativ istället för guacamole!

 

  • Margot

    Låter gott att sitta och dippa grönsaker i är annars inte så förtjust i kronärtskocka mer än när den är färsk. Idag vankas det tortellini med skinka ditt recept det blir vår lunchmat ser fram mot att smaka detta talar om vad vi tyckte senare. Idag vaknade vi upp till en vit värld har kommit en hel del snö under natten inte kul blir bara slask här nere. Ha en skön helg alla vänner här på bloggen

    • Susanne Jonsson

      Mums! Hoppas att ni tycker om det Margot! Ha en fin dag!

  • Ingmari

    Oh, vilket bra tips! Är så gott också. Och så lätt för skockbottnar finns ju på burk. Faktiskt inte tänkt i dessa banor så det är ett mycket välkommet tips. Tusen tack!

    • Susanne Jonsson

      Vad roligt att höra Ingmari!