Bjudmat  Buffémat  Fisk  Glutenfritt  Hälsokrubb  Inspiration  Julmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Snabblagat  Sommarmat  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Torsdagstips 

Påskens godaste sillar

laxröra-43-web

När det kommer till sill så känns det som att man inte kan få nog många, roliga recept. Det är en tacksam råvara att variera. Har valt ut ett gäng favoriter som man enkelt fixar i sista minuten.

1. Sillröra med ägg & kokepären

2. Skärgårdssill

3. Krämig lime- & chilisill

4. Citron- & chilisill

Magisk sillröra med ägg & pären, 6 port på buffé

1 burk färdig senapssill 230 g, tärnad

3 ägg, hårdkokta, tärnade

3 kokta kalla potatisar, tärnade

2 dl crème fraiche, valfri fetthalt

1 liten röd lök, finhackad

0,5 dl dill, finskuren

salt, vitpeppar

Blanda samtliga ingredienser. Smaka av. Klart!

Skärgårdssill

1 pkt 5-minuters sill

2 dl crème fraiche

1 liten röd lök, hackad

2-3 msk dill, hackad

2-3 msk rom, stenbits-, sik- eller löjrom

1 ekologisk citron eller lime

Såhär gör jag:

1. Skär sillen i bitar, ca 1 cm breda. Torka av dem med papper.

2. Blanda med resterande ingredienser.

3. Smaka av med rivet citron- eller limeskal.

Påsksill-31-web

Citron- & chilisill

1 pkt 5-minuters sill

1 ekologisk citron, skivad

10 cm purjolök, strimlad

1 morot, strimlad

1 röd spansk peppar, urkärnad, strimlad

Såhär gör jag:

1. Häll av sillen och spara spadet.

2. Skär sillen i bitar, ca 1 cm breda.

2. Varva sill, citronskivor, purjo, morot och chili i en burk.

3. Häll på den sparade lagen.

namnlöst-1738

Krämig limesill med chili & ingefära, 4 port

1 pkt 5-minuters sill, 420 g

3 dl gräddfil eller turkisk yoghurt

2 ekologiska lime, det gröna av skalet rivet

¼ röd chili, urkärnad och hackad

3 cm färsk ingefära, riven

1 vitlöksklyfta, riven (valfritt)

1 liten röd lök, i tunna skivor

1 kruka koriander (valfritt, går att byta ut mot dill)

Häll av sillen, låt rinna av och blanda under tiden resterande ingredienser. Rör ner sill och ställ i kyl några timmar så att smakerna utvecklas ännu mer. Eller ät direkt.

  • Margot

    Ja med allt gott som dukats upp blir det svårt att välja vad vi ska göra men påsken är ju lång så vi får prova läckerheterna . Du är fantastisk Susanne att komma med förslag till oss tackar och bugar .Ha nu en riktigt GLAD. PÅSK Susanne och alla ni andra och kräm på er

    • Susanne Jonsson

      Hej Margot! Vad roligt att du gillar mina tips. GLAD PÅSK!

  • Liljan

    Åh, Susanne..såå många härliga recept du har lagt ut till oss! Även om inte jag, just i år lagar mycket..på ett ben.. så finns de´ju kvar till nästa gång! Men lite ägg o sill o lite annat smått o gott ska jag nog få till, vi är förresten bara två så det går inte åt så mycket. Har kokt ägg i rödlöksskal idag och maken har hämtat en rejäl bit varmrökt lax och romsås på gårdsbutiken,mmm o:). Jag tänker att till Midsommar ska jag kunna nyttja en del av dina go´bitar som du visat, t:ex allt ditt bakade!!
    Jag önskar dej fiina Susanne och alla er andra en riktigt GLAD PÅSK, kram på er, Liljan.

    • Susanne Jonsson

      Åh Liljan, Tack för dina fina ord! Perfekt med färdigköpt, speciellt nu med foten. Önskar dig & fin familj & alla kompisar här en superfin påsk! Kramar

  • Ingmari

    Tack Susanne för härlig inspiration! Sill är så gott! Och nyttigt och lättordnat! Det blir liksom ingen helg utan en sillbit. Sänder ofta en tacksamhetens tanke till de fiskare som trotsar vatten, vind och annat så vi kan få havets läckerheter att smaska på. Roliga förslag fick vi här som lockar att testa.

    • Susanne Jonsson

      Verkligen! Roligt att du gillar!

  • Ami

    Ja om vi inte kan komma på något smaskigt att göra i påsk, så kan vi inte skylla på dig Susanne iaf. Tusen tack för supersmarriga tips! Glad påsk alla!

    • Susanne Jonsson

      Väl bekomme Ami! Glad påsk!