Bjudmat  Buffémat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Tips  Vegetariskt 

Mumsig moussaka

Påsken varar ju hela fem dagar, så det blir endel mat att servera. En rätt som alltid blir uppskattad här hos mig är moussaka. I år har jag gjort den vegetarisk (lakto-ovovegetarisk).

vegmoussaka-34-web

Det är så praktiskt att ha allt i en form. Spd ni vet 🙂 Okej, det blir endel disk när man lagar, men eftersom man kan förbereda hela rätten så hinner man i lugn och ro göra det klart innan gästerna kommer.

vegmoussaka-33-web

Jag längtar efter Grekland just nu, så jag väljer att servera tillsammans med en enkel grekisk sallad. Kanske lite varmt bröd och olivolja också.

Vegetarisk moussaka, 8 port

4 auberginer

500 g potatis, skivade ca 5 mm tjockt

3 gula lökar, hackade

700 g vegetarisk fryst färs, upptinad

2×400 g körsbärstomater på burk

1 dl tomatpuré

1 msk sambal oelek

2-3 vitlöksklyftor

1 dl färsk eller fryst persilja, hackad

1 msk oregano, torkad

2 tärningar/geléförp grönsaksbuljong/fond

9 dl mjölk 3%

3 msk smör+till stekning

3,5 msk vetemjöl

2 äggulor

100 g fetaost

100 g lagrad hårdost, riven

Skiva auberginer i ca 5 mm tjocka skivor. Om du vill kan du dra med en skalare så du får randiga auberginer.

vegmoussaka-4-web

 

Salta dessa och lägg i durkslag en stund så endel av vattnet tränger ut. Det här steget hoppar jag över ibland, man ska int behöva det med de nya auberginerna, men det blir allt liiite finare färg på dom såhär.

vegmoussaka-5-web

Sätt ugnen på 250 grader. klappa skivorna torra med papper, lägg på plåt och rosta gyllene i ugnen, det tar ca 20 minuter, men ha uppsikt eftersom ugnar varierar. Koka under tiden potatisen 5 minuter, häll av vattnet och lägg dem i en ugnsform. Ringla på olja och gärna någon örtkrydda. Låt dem rostas i ugnen samtidigt som auberginerna.

vegmoussaka-6-web

Gör under tiden en färsksås: fräs lök, sambal, tomatpuré och färs i smör. Häll på krossade tomater, buljong och vatten till du har en bra konsistens. Låt koka ihop ett par minuter. Smaka av med vitlök, oregano och salt. Ställ åt sidan.

vegmoussaka-7-web

Gör en vit sås: smält smör, vispa ner mjöl, låt fräsa ihop och häll på några dl mjölk. Låt koka upp på svag värme och späd med resterande mjölk. Låt koka ca 5 minuter under omrörning på svag värme. Smaka av med salt och peppar.

vegmoussaka-8-web

Jag häller oftast över såsen i en kanna, så går det lätt att hälla den sedan. Rör ner gulor och hälften av osten. Sedan är det bara att börja montera!

vegmoussaka-9-web

Potatisen ligger kvar i sin form. På med färs.

vegmoussaka-10-web

Fortsätt varva…

vegmoussaka-13-web

Jag har lite persilja också i ett lager. Sedan på med ost och sås!

vegmoussaka-16-web

Och grädda på 225 grader ca 30 minuter.

vegmoussaka-19-web

Den här kan du göra helt klar dagen/dagarna innan och bara värma försiktigt i ugnen mesans du gör en sallad till. Mums!

vegmoussaka-32-web

  • Margot

    Ja det var längesedan det bjöds i vårt hem hjälp vad jag blir sugen det är bara det att det är lite omständigt men jag tror jag får ta mig i kragen ändå och laga detta.

  • Susanne Jonsson

    Hihi, jag minns det, vad roligt! Få se vad det blir nästa gång =) Ha en superfin dag Ingmari!

  • Ingmari

    Lustigt. Det har hänt förut. Precis när jag och barnen talat om att tillaga någon speciell maträtt som vi inte brukar laga så kommer den på din sida så väl beskriven i vackra bilder och härlig text av dig. Blir så sugen att testa. Vi talade också om panerade aubergineskivor. Såg så läckert ut. 🍆🍆🍆Går ju bra att göra laktos- och glutenfritt. Nu du! Har du nog satt mig i arbete till påsk. Skönt att ha just en spd-rätt. Även om det blir lite bunkar mm i tillverkningen. Trevlig början på stilla veckan önskas Susanne och ni alla här!