Äggfritt  Bakat  Desserter  Fika  Glutenfritt  Inspiration  Okategoriserade  Recept  Sommarmat  Söndagsbaka  Susannes torsdagstips  Tips  Torsdagstips  Vardagslyx  Veganskt  Vegetariskt 

Maränger utan ägg

Får jag presentera: Dagens torsdagstips. Magiska maränger!

veganmaränger-2-web

Maränger på kikärtsspad. Utan ägg! Helt overkligt att det där spadet man häller ut funkar som äggvitor. Marängerna smakar dessutom som vanliga, hahaha… Ja, det trodde jag inte innan jag testade.

veganmaränger-8-web

Jag gjorde några extrapåskiga också med lite gul karamellfärg som jag rörde ner lite slarvigt. Tänkte servera som pavlova med vispad grädde och bär i påsk. Eller marängswiss…

Maränger utan ägg, 2 plåtar små maränger

1 burk kikärtor, spadet

1,5 dl strösocker

0,5 tsk pressad citron

valfritt: karamellfärg, karameller (smaksättning)

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa upp kikärtsspad och citron till en maräng. Vänd ner socker och ev färg eller krossade karra till smaksättning. Spritsa ut små maränger på bakpappersklädd plåt. Sänk värmen till 120 grader, grädda marängerna 2 timmar, låt svalna i ugnen. De stelnar och lossnar från pappret när de svalnat helt. Förvara i lufttät burk.

Perfekt för äggallergiker och om man vill baka vegansk. Och ta vara på kikärtsspad. Välj gärna en burk kikärtor utan salt, men jag har gjort med salt också och det funkade bara fint.

 

 • Susanne Jonsson

  Tack och detsamma Ingmari!

 • Margot

  Här blev det pulled lamm det är ju så gott och marängsviss efter blev ju Jättegott nu väntar påskbuffe imorgon med Beppes sparris Pekkas paj rester av pulled lamm ägg och lite olika sillar lax varmrökt lite goda ostar sedan tror jag att de är mätta för denna påsk. Ha en fortsatt god och glad påsk alla här på bloggen. Kräm på er

  • Susanne Jonsson

   Mums! Bra jobbat!

 • Ingmari

  Festligt! Bra idé. Måste prova någon gång. Tyvärr lite för mycket jobb denna helg så det får bli mera av färdigt eller halvfärdigt från affären. Men det blir väl fler dagar. Jag kom lyckligt hem igen i alla fall. Kul kväll men är så trött på den där gamla gubben med bockfot, som jag bara snavar och skadar mig på. Hade hoppats på lite yngre, fräscha herrar, men som vanligt var det han igen. Och ingen kul buffé bjöd han på heller. Brännande, starka pepparbiffar och isande kall glass. Hasta la kvasta! Nä. Hoppas att vi alla får en skön påskhelg. Må så gott alla. Ät goda ägg och må väl. 🐥🐤🐣🐔🐓🐰🐇🍳🍳🍳🍳🍳

 • Margot

  Yippijej det blev maränger inte så vackra som dina men ska försöka ännu en gång mina blev inte så höga kanske vispade jag för lite men det är maränger till marängsviss i helgen. Det var kul att försöka något nytt tack för tips Susanne.

  • Susanne Jonsson

   Jaaaa, bra jobbat!

 • Margot

  Hej Susanne när jag läste detta om maränger trodde jag det var ett aprilskämt vilket gjorde mig nyfiken att testa så nu står de i ugnen kanske inte lika fina som dina men övning ger färdighet. Blir de ok får vi nog marängsviss i helgen. Glad Påsk

  • Susanne Jonsson

   Hihi, ja visst låter det som ett skämt 🙂 Glad påsk!