Äggfritt  Bakat  Desserter  Fika  Glutenfritt  Inspiration  Okategoriserade  Recept  Sommarmat  Söndagsbaka  Susannes torsdagstips  Tips  Torsdagstips  Vardagslyx  Veganskt  Vegetariskt 

Maränger utan ägg

Får jag presentera: Dagens torsdagstips. Magiska maränger!

veganmaränger-2-web

Maränger på kikärtsspad. Utan ägg! Helt overkligt att det där spadet man häller ut funkar som äggvitor. Marängerna smakar dessutom som vanliga, hahaha… Ja, det trodde jag inte innan jag testade.

veganmaränger-8-web

Jag gjorde några extrapåskiga också med lite gul karamellfärg som jag rörde ner lite slarvigt. Tänkte servera som pavlova med vispad grädde och bär i påsk. Eller marängswiss…

Maränger utan ägg, 2 plåtar små maränger

1 burk kikärtor, spadet

1,5 dl strösocker

0,5 tsk pressad citron

valfritt: karamellfärg, karameller (smaksättning)

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa upp kikärtsspad och citron till en maräng. Vänd ner socker och ev färg eller krossade karra till smaksättning. Spritsa ut små maränger på bakpappersklädd plåt. Sänk värmen till 120 grader, grädda marängerna 2 timmar, låt svalna i ugnen. De stelnar och lossnar från pappret när de svalnat helt. Förvara i lufttät burk.

Perfekt för äggallergiker och om man vill baka vegansk. Och ta vara på kikärtsspad. Välj gärna en burk kikärtor utan salt, men jag har gjort med salt också och det funkade bara fint.