Beppes supergoda sparrissallad
Jag har verkligen tur att ha så många matintresserade kollegor. Ibland lär dom mig nya recept, ni minns kanske kioskvältaren Pekka Heinos Sagolika Lökpaj? Och den här magiska vårsalladen, den har en Beppe lärt mig.
Jag kan int med ord beskriva hur bra den är. Det är sant. Det är som att alla smaker gifter sig i munnen. Grunden är krispig, knappt färdig sparris som toppas med hackat ägg, serranochips, brynt smör & rostade hasselnötter. Allt med brynt smör är gott. Det är någon sorts alkemi i det där.
Sparrisen är precis på väg in i säsong!
Den ska fortfarande vara krispig när man biter i den.
Hasselnötterna rostas och skalas, det gör inget om lite skal sitt kvar.
Gnida dom i en handduk efter rostning är enklaste sättet jag vet att skala dom.
Sedan är det bara att koka ägg.
Och torka skinka!
SÅ gott! Man bryter i bitar och njuter! Men, ett tips, gör några extra, så det räcker till salladen 😉
Sedan är det bara att montera hela härligheten och invänta gästernas jubel. Eller ät alltihop själv.
Det är en härlig rätt för brunch, buffé, plock, ja, jag kan int komma på när den inte skulle passa. Möjligtvis om man inte äter skinka, då kan man bara hoppa över den delen. Då ser det ut såhär
Det här receptet är perfekt till påsk, men jag rekommenderar att man börjar ”träna” redan nu.
Tack Beppe!
Sparris med hasselnötter, serranoskina och ägg, 4 port
2 ägg
2 skivor serranoskinka (funkar förstås med parma men jag tycker serrano är bättre.)
12 stora gröna färska sparrisar
50 g smör
25 g hasselnötter
Salt
Peppar
Koka och hacka äggen (inte för fint). Rosta Serranoskinkan i ugn 200 grader ca 15 minuter tills den blir krispig. Smält smör i en panna. Salta och peppra sparrisen. Puttra på låg värme i smöret ca 5 minuter (beror ju på hur stora dom är förstås) ös då och då. Rosta hasselnötterna i en panna eller ugn. Gnid av skalet och hacka ganska grovt. Lägg upp sparris på ett fat. Strö på hackat ägg, nötter och smula skinkan över alltihopa. Toppa det hela med lite brynt smör.