Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Fräscha sallader  Glutenfritt  Inspiration  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Sallad  Snabblagat  Sommarmat  Susannes torsdagstips  Tips  Vardagslyx 

Beppes supergoda sparrissallad

Jag har verkligen tur att ha så många matintresserade kollegor. Ibland lär dom mig nya recept, ni minns kanske kioskvältaren Pekka Heinos Sagolika Lökpaj? Och den här magiska vårsalladen, den har en Beppe lärt mig.

sparrissallad-14-web

Jag kan int med ord beskriva hur bra den är. Det är sant. Det är som att alla smaker gifter sig i munnen. Grunden är krispig, knappt färdig sparris som toppas med hackat ägg, serranochips, brynt smör & rostade hasselnötter. Allt med brynt smör är gott. Det är någon sorts alkemi i det där.

sparrissallad-15-web

Sparrisen är precis på väg in i säsong!

sparrissallad-23-web

Den ska fortfarande vara krispig när man biter i den.

sparrissallad-6-web

Hasselnötterna rostas och skalas, det gör inget om lite skal sitt kvar.

sparrissallad-17-web

Gnida dom i en handduk efter rostning är enklaste sättet jag vet att skala dom.

sparrissallad-19-web

Sedan är det bara att koka ägg.

sparrissallad-16-web

Och torka skinka!

sparrissallad-12-web

SÅ gott! Man bryter i bitar och njuter! Men, ett tips, gör några extra, så det räcker till salladen 😉

sparrissallad-11-web

Sedan är det bara att montera hela härligheten och invänta gästernas jubel. Eller ät alltihop själv.

sparrissallad-27-web

Det är en härlig rätt för brunch, buffé, plock, ja, jag kan int komma på när den inte skulle passa. Möjligtvis om man inte äter skinka, då kan man bara hoppa över den delen. Då ser det ut såhärsparrissallad-39-web

Det här receptet är perfekt till påsk, men jag rekommenderar att man börjar ”träna” redan nu.

Tack Beppe!

Sparris med hasselnötter, serranoskina och ägg, 4 port 

2 ägg

2 skivor serranoskinka (funkar förstås med parma men jag tycker serrano är bättre.)

12 stora gröna färska sparrisar

50 g smör

25 g hasselnötter

Salt

Peppar

Koka och hacka äggen (inte för fint). Rosta Serranoskinkan i ugn 200 grader ca 15 minuter tills den blir krispig. Smält smör i en panna. Salta och peppra sparrisen. Puttra på låg värme i smöret ca 5 minuter (beror ju på hur stora dom är förstås) ös då och då. Rosta hasselnötterna i en panna eller ugn. Gnid av skalet och hacka ganska grovt. Lägg upp sparris på ett fat. Strö på hackat ägg, nötter och smula skinkan över alltihopa. Toppa det hela med lite brynt smör.

 

 

  • Birgitta Ekblad

    He Susanne! Jag har letat med ljus och lykta efter det gröna rektangulera fatet som ni hade med maten ”oliver med granatäpple och valnötter -zeyton parvadeh. Jag skulle nämligen vilja köpa dessa och hittar dem inte någonstans. Kanske du är fel person att vända sig till men du kan säkert i så fall tipsa mig vidare. Tack så hjärtligt!

    • Susanne Jonsson

      Hej Birgitta! Ja det är ett fint fat! Om du majlar redaktionen på gokvall@svt.se så kollar någon av oss upp det! Ha en superfin dag!

  • Nancy

    Tack finaste Susanne för allt du delar med dig tills oss. Många recept jag testat genom åren. Nytt o spännande med enkla medel.
    Jag skulle vilja fråga dig om en en sak och det rör sig om era emaljerade grytor i
    Gokväll köket. Har länge velat ha en Buffegryta alltså inte såg hög.
    Kanske du vet vilken fabrikant det är.
    En kram till dig o riktig Glad o kul Påsk önskar jag dig.

    • Susanne Jonsson

      Hej Nancy! Vad roligt för mig att höra. Ja, det är ett fabrikat som jag glömmer bort vad det heter hela tiden, men det som är så tråkigt är att de inte längre finns att köpa. Men jag såg nu på ett pressutskick från de som säljer de här klassiska franska grytorna att det kommer mer låga grytor framöver. Hoppas att någon av dem kan funka för dig. Glad påsk och varm kram!

  • Margot

    Men det känns som det bara är jag som slinter på tangenterna men vad gör det jag kan bjuda på det gör ju inget om hundra är haha !!!!

    • Ingmari

      Nä då. Även jag har fått till det. Men läser också lite extra nu. För jisses vad ni kunde ha fått läsa annars.

    • Susanne Jonsson

      PRECIS!!!! Kör hårt Margot.

  • Margot

    Jag trodde det var Pekkas förslag på sallad men nu såg jag att så var ju inte fallet utan Beppe som också kommit med förslag tack alla som delar med sig av god mat och snabb och lätt.

    • Susanne Jonsson

      Eller hur! Bra recept är till för att delas!

  • Liljan

    Hej Susanne,har nu sett programmet från igårkväll på nätet och vilka härliga rätter ni lagade!! Du hade då verkligen koll på allt och dessutom såå söt i din tunika med matchande band i håret! Tack för ett fint program OCH för sparrissalladen idag,jag älskar allt i den,har gjort sparris med ägg o smör men inte med skinkan men nu ska det bli av.. hoppas jag.Låter så gott att låta sparrisen puttra i smöret,måste ge mer smak än att bara steka den. Mums, nu blir jag hungrig! Ha en fiin dag alla,Kramar från ett soligt Blekinge,- Liljan

    • Susanne Jonsson

      Hej Finaste Liljan! Tack för dina ord som värmer i hjärtat. Ja det var mycket i onsdags, hahaha…. roligt att du såg det =) Kramar

  • Margot

    Tacka Pekka inte täcka. Snart är jag en språkslarva här

    • Ingmari

      Täck 😉 och lov för det! Nyskapande och kul! Rättstavningsprogrammet sätter piff på både maträtter och sidan här!

    • Susanne Jonsson

      Ingen fara, det blir bara extra krydda i tillvaron Margot. =)

  • Margot

    Det här låter hur gott som helst bara att täcka Pekka för förslag har gjort hans paj ett antal ggr den är ju jättegod snart är ju påsken här synd jag tål inte så mycket ägg men spar de jag kan äta till salladen. Ha en bra dag och njut av att våren närmar sig med stormsteg

    • Susanne Jonsson

      Hej Margot! Vad roligt att du gillar Pekkas paj! Tack och ha en superfin dag du med!

  • Ingmari

    Låter ”vårligt”! Och påminner på något sätt om caesarsallad med andra ingredienser. Gott verkar det iaf. Mums.

    • Susanne Jonsson

      Riktigt bra recept Ingmari!

  • Kristin

    Mums, det blir något att pröva till påsken. Kommer du med några flera recept på bloggen, som är lämpliga på påskbordet ? Det är härligt med påsk för det blir som det blir. Fint väder och maten äts utomhus etc. Kräm

    • Susanne Jonsson

      Hej Kristin! Håller med dig om påsken 🙂 och det kommer att bli påskrecept! Kräm!