Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Fräscha sallader  Glutenfritt  Inspiration  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Sallad  Snabblagat  Sommarmat  Susannes torsdagstips  Tips  Vardagslyx 

Beppes supergoda sparrissallad

Jag har verkligen tur att ha så många matintresserade kollegor. Ibland lär dom mig nya recept, ni minns kanske kioskvältaren Pekka Heinos Sagolika Lökpaj? Och den här magiska vårsalladen, den har en Beppe lärt mig.

sparrissallad-14-web

Jag kan int med ord beskriva hur bra den är. Det är sant. Det är som att alla smaker gifter sig i munnen. Grunden är krispig, knappt färdig sparris som toppas med hackat ägg, serranochips, brynt smör & rostade hasselnötter. Allt med brynt smör är gott. Det är någon sorts alkemi i det där.

sparrissallad-15-web

Sparrisen är precis på väg in i säsong!

sparrissallad-23-web

Den ska fortfarande vara krispig när man biter i den.

sparrissallad-6-web

Hasselnötterna rostas och skalas, det gör inget om lite skal sitt kvar.

sparrissallad-17-web

Gnida dom i en handduk efter rostning är enklaste sättet jag vet att skala dom.

sparrissallad-19-web

Sedan är det bara att koka ägg.

sparrissallad-16-web

Och torka skinka!

sparrissallad-12-web

SÅ gott! Man bryter i bitar och njuter! Men, ett tips, gör några extra, så det räcker till salladen 😉

sparrissallad-11-web

Sedan är det bara att montera hela härligheten och invänta gästernas jubel. Eller ät alltihop själv.

sparrissallad-27-web

Det är en härlig rätt för brunch, buffé, plock, ja, jag kan int komma på när den inte skulle passa. Möjligtvis om man inte äter skinka, då kan man bara hoppa över den delen. Då ser det ut såhärsparrissallad-39-web

Det här receptet är perfekt till påsk, men jag rekommenderar att man börjar ”träna” redan nu.

Tack Beppe!

Sparris med hasselnötter, serranoskina och ägg, 4 port 

2 ägg

2 skivor serranoskinka (funkar förstås med parma men jag tycker serrano är bättre.)

12 stora gröna färska sparrisar

50 g smör

25 g hasselnötter

Salt

Peppar

Koka och hacka äggen (inte för fint). Rosta Serranoskinkan i ugn 200 grader ca 15 minuter tills den blir krispig. Smält smör i en panna. Salta och peppra sparrisen. Puttra på låg värme i smöret ca 5 minuter (beror ju på hur stora dom är förstås) ös då och då. Rosta hasselnötterna i en panna eller ugn. Gnid av skalet och hacka ganska grovt. Lägg upp sparris på ett fat. Strö på hackat ägg, nötter och smula skinkan över alltihopa. Toppa det hela med lite brynt smör.