Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Fika  Inspiration  Mat att förbereda  Mat för många  Mellis  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Semmelkladdkaka

semmelkaka2016-93-web

I år verkar semmeltrenden dra åt 3 håll: friterade, klassiska och kladdkaka. Bara en som är semla av dessa tre, men det finns många bra grundrecept redan, så det är roligt att testa lite nytt tycker jag. Så det gjorde jag. Det här blev resultatet. En semla mötte en kladdkaka och fick ett kärleksbarn.

semmelkaka2016-4-web

Basen är en enkel, vit kladdkaka med mandelmassa i. Jag gjorde små, för jag tycker det är mysigt och lagom stort för en fika. Men man kan göra en stor också.

semmelkaka2016-8-web

Mandelmassa är en viktig ingrediens, men man kan byta ut den mot vit choklad, yay!

semmelkaka2016-9-web

Fyllningen varierar man beroende på vad man gillar. En god, enkel fyllning får man genom att blanda riven mandelmassa med vispad grädde och ev smaksättare tex punsch, likör, rivet citrusskal.

semmelkaka2016-15-web

Sedan är det bara att börja med det roligaste: montera!

semmelkaka2016-16-web

Om man vill variera fyllningen vill jag verkligen rekommendera en blandning av färskost, passionsfrukt, lite rivet citronskal och florsocker. Eller en syltklick. Hallon, björnbär, hjortron…

semmelkaka2016-17-web

Grädden på det!

semmelkaka2016-33-web

Sedan toppar man med något man gillar, jag är väldigt förtjust i sötsalta honungsrostade mandlar, det är nåt speciellt med karamelliserade mandlar och nötter…så det blev det här.

semmelkaka2016-68-web

De köper jag färdiga 🙂

semmelkaka2016-87-web

Sedan är det bara att pudra med florsocker. Klart! Visst är det enkelt?

semmelkaka2016-92-web

Minisemmelkladdkakor, 6 st

125 g smör

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver

1 krm salt

1 tsk kardemumma, grovt mortlad

100 g mandelmassa

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

topping

100 g mandelmassa

2 msk apelsin/likör/punch

3 dl vispgrädde

1 dl rostad mandel, hackad alt rostade mandelspån

florsocker till pudring

Sätt ugnen på 180 grader (varmluft 150 grader). Smält smör, låt svalna något. Tillsätt socker, salt, kardemumma, mandelmassa och ett ägg i taget, rör om väl. Sikta ner mjölet, blanda väl och häll upp i formar. Grädda 8 minuter i ugnens nedre del.  Viktigt: Gräddningstiden beror på många faktorer, därför är det bra att hålla koll mot slutet. De ska vara lagom dallriga i mitten när du tar ut dem. Låt svalna. Vispa grädden spritbar. Blanda mandelmassa, lite grädde och valfri smaksättare (eller kör bara grädde, det funkar bra). Lägg en klick fyllning på varje kaka, spritsa grädde ovanpå. Toppa med rostad mandel. Pudra på florsocker.

Njut!