Okategoriserade 

Glad nationaldag!

Idag är det den samiska nationaldagen. Viktig dag, inte bara för oss samer. Det är fortfarande många som inte vet vad samer är. Jag märker det speciellt när jag träffar nya kompisar. Så jag tänkte att jag berättar lite. Det finns massor av kunskap om oss på nätet och böcker på bibblan.

Samer är ett urfolk. Sápmi är landet, det geografiska området som sträcker sig över delar av Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Det är nu fastslaget av forskare att samerna fanns här före någon annan nu levande folkgrupp. Bara det är så spännande att man vill lära sig mer. När man börjar göra det rullas det upp en historia som väldigt få känner till. Delar av den är så skrämmande att man knappt tror det är sant. Men det är den.

Det finns mellan 20 000-40 000 samer i Sverige. När man säger att man är same tror många att man automatiskt äger renar, men så är det inte. Vi är många som inte har renar, men är samer ändå. Det finns så mycket att säga om det här, men jag vill bara avsluta med att det skulle göra mig väldigt glad om den här dagen fick vara en dag då man tänkte på det samiska, kanske lär sig en ny grej, kanske testar laga renkött eller bara sänder fina tankar till alla som arbetar för att föra vidare den samiska kulturen. För, som en flicka skrev i vår gästbok, det är väldigt coolt att det finns en ursprungsbefolkning här i Sverige.

IMG_7741

Och här hittar du recept på en magiskt god renskavsgryta!

TS-232-web

Ha en superfin nationaldag allihopa!

 • Ingmari

  Härlig och mysig barnteckning! Tittat på den flera gånger. Så fantastiskt budskap!

  • Susanne Jonsson

   Eller hur Ingmari!

 • Liljan

  Så här dagen efter, önskar jag också en fin Nationaldag till dej och alla samer. Jag funderar på hur det kommer sej att vi vet så lite om er.Får barnen idag lära sej, tro? Jag minns inte hur mycket eller lite vi fick undervisat..men det är ju några år sen :o) !! Det har ju varit några nyhetsinslag nu i veckan men egentligen inte så mycket som det borde, kan man tycka. Jag tänker på USA där Indianerna efter måånga år fick kompensation för beslagtagen ( läs: stulen ) mark. Såg ett inslag fr marknaden, skulle älska att besöka den..någon gång….
  Ha det så gott alla, Kram, Liljan

  • Susanne Jonsson

   Tack finaste Liljan. Nej, det borde vara mer man får lära sig genom både skola och media, tycker jag. Men jag blir glad att höra era hälsningar! Kärlek!

 • Ingmari

  Trevlig dag! Kul med Ring så spelar vi från Jokkmokk och någon i Jokkmokk vann också på Postkodlotteriet. Festligt! Lite spännande med den historia som alltmer kommer fram om vårt land.

  • Susanne Jonsson

   Verkligen!

 • Margot

  Ha en fortsatt trevlig nationaldag kära Susanne måste erkänna att jag inte kan så mycket om samernas historia men har nu varit inne och läst en del om just detta på plattan. Du vet att du så att det finns renskav som inte är bara tunna skivor utan av stek har letat i flera affärer efter detta. Fick ju detta en gång av vår granne som jobbat däruppe han var på Jokkmokks marknad och hade köpt en del bland annat några paket renskav till oss. Det var ju stor skillnad vi lagar detta med jämna mellanrum det är ju sååå gott. Många kramar och varma tankar sänder jag dig.

  • Susanne Jonsson

   Tack Margot! Ja, det skavet är ”på rikt”, men det andra får funka som alternativ. Kramar