Okategoriserade 

Glad nationaldag!

Idag är det den samiska nationaldagen. Viktig dag, inte bara för oss samer. Det är fortfarande många som inte vet vad samer är. Jag märker det speciellt när jag träffar nya kompisar. Så jag tänkte att jag berättar lite. Det finns massor av kunskap om oss på nätet och böcker på bibblan.

Samer är ett urfolk. Sápmi är landet, det geografiska området som sträcker sig över delar av Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Det är nu fastslaget av forskare att samerna fanns här före någon annan nu levande folkgrupp. Bara det är så spännande att man vill lära sig mer. När man börjar göra det rullas det upp en historia som väldigt få känner till. Delar av den är så skrämmande att man knappt tror det är sant. Men det är den.

Det finns mellan 20 000-40 000 samer i Sverige. När man säger att man är same tror många att man automatiskt äger renar, men så är det inte. Vi är många som inte har renar, men är samer ändå. Det finns så mycket att säga om det här, men jag vill bara avsluta med att det skulle göra mig väldigt glad om den här dagen fick vara en dag då man tänkte på det samiska, kanske lär sig en ny grej, kanske testar laga renkött eller bara sänder fina tankar till alla som arbetar för att föra vidare den samiska kulturen. För, som en flicka skrev i vår gästbok, det är väldigt coolt att det finns en ursprungsbefolkning här i Sverige.

IMG_7741

Och här hittar du recept på en magiskt god renskavsgryta!

TS-232-web

Ha en superfin nationaldag allihopa!