Matlådor  Okategoriserade  Recept  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt 

3 grymma vegorecept

Idag är det vegetariska dagen. Har tänkt mycket på det Kjell sa i lördags om vegetarisk mat. Jag får ofta reaktionen att man inte blir mätt på den. Inte så konstigt, för några år sedan var det vegetariska alternativet på många restauranger en vattnig salladstallrik som man inte blev mätt på. Men det förändras nu. För mig kom vändpunkten när jag lärde mig att laga ett par mer ”matiga” recept och kände att jag mådde bra på det. Det stora skiftet i mig hände i Indien när min kompis Rahul lärde mig laga indiskt på riktigt.

IMGP0017-blogg (1)

För när det vegetariska är gott, kul, vällagat, mättar och man mår bra på det så går det bara fint att utesluta köttet. Men vars börjar man? Botanisera gärna här!

3 grymma vegetariska rätter man blir mätt på

1. Rödbetsbollar servera som falafel i pitabröd eller med ris, guacamole eller yoghurt, riven ost/fetaost och dina färska favvogrönsaker

2. Squashbiffar med chili & ingefära. Servera som biffar eller burgare med klyftpotatis & en kall sås. De jag lagade på Claras gård, minns ni?

3. Citronbollar mitt personliga favoritrecept för lite lyxigare vetomiddagar.

036A1219

Foto: Clara Lidström

Citronbollarna och squashbiffarna är lakto-ovo vegetariska, vilket innebär att de innehåller mejeriprodukter och ägg. Vill man undvika dessa går det bra att använda äggersättning samt byta mejeriprodukter mot vegetabiliska alternativ.

Tips: Byt gärna ut sommarens grönsaker gurka och tomat mot grönsaker i säsong tex den här goda rödkålssalladen.

Glad måndag på er alla!

Ps. Vilket är ditt vegetariska favvorecept?

 • Lovisa

  Du borde skrivit lakto-Ovo vegetariskt, för ägg, ost och yoghurt är inte vegetariskt och det kan vara förvirrande..

 • Maria Gréen

  Hej! Jag upptäckte nu bl a att squashbiffarna innehåller ägg. Inte så vegetariskt! Så nu hoppas på en djurvänlig uppdatering av recepten.

 • Anni

  Men Susanne, om du är utbildad kock måste du väl veta skillnaden på vegetariskt och lakto-ovo? Den ”traditionella” osten och yoghurten tex är inte vegetariska, däremot finns riktigt bra alternativ för detta där inga djur utnyttjats för slutprodukten. Lycka till med det fantastiska vegetariska köket i framtiden=)

  • Ami

   Skulle vara så intressant att höra om era vegetariska favoritrecept. Vi är många som tycker det är lite svårt att tänka om…men viljan finns.

 • Anton

  Varför all denna Ost och yougurt? Släpp sargen och kom in i matchen!

 • ellen

  Ost och yougurt är inte vegetariskt…

 • Margot

  Vi har inte kommit igång med vegetarisk mat endast börjat med mer och mer rotsaker och grönsaker men tror vi ska laga squashbiffarna de verkar ju lätta har använt squash istället för pasta och det är ju Jättegott. Men nu ska vi försöka har ju gjort soppa med linser och det är nog vår favorit.

  • Ami

   Är väl en jättebra början Margot. Heja er! Där är väl vi också, men har nu börjat prova på fler o fler vegetariska recept. En del fastnar vi för och en del faller oss inte så bra i smaken. Nån gång i veckan är kul att köpa hem grejer o experimentera med nya smaker o recept. Sen har man ju oftast gamla godingar som följt en gm åren, som idag stekt fisk, potatis o kall sås. Så enkelt men så gott! Raggmunk o dillkött är andra godingar som återkommer med jämna mellanrum. Jag kan nog klara mig lättare utan kött än fisk. Men om jag inte ätit kött på kanske 5-6 dagar….då kommer suget även efter det. Ha en fortsatt.bra måndag Margot, Susanne o alla ni andra!

  • Margot

   Ja du Ami stekt fisk och kall sås med massor av grönt är en höjdare här hos oss också men Dillkött har jag kokt under hösten köpte nämligen ett helt lamm som jag kokt till Dillkött även gjort många goda grytor på detta köpte krav kött. Men försöker pröva lite vegetariskt är ju inte helt fel. Nu har vi fått en laddning snö igen så nu är skottning som gäller. Ha det riktigt gott alla kompisar här på bloggen och kram på er alla

   • Ami

    Så härligt Margot att få tag på lammkött o dessutom kravmärkt. I butikerna är det ofta långväga ifrån. Själv kokar vi dillkött på vilt eftersom vi har tillgång till det. Kanske inte det optimala köttet till den rätten men vi tycker om det…o det är ju huvudsaken. Skotta lugnt 🙂 . Vi fick lite snö i går kväll men det är redan borta nu. Blåser o är så milt.

 • Ingmari

  Det beror på om någon annan lagar eller om jag själv lagar det vegetariska. Måste fundera lite…